Autonieuws

Het stroomnet krijg het zwaar: er komen 23.500 elektrische vrachtwagens naar Nederland

juli 18, 2025

Diesel krijgt het zwaar

Vanaf juli 2026 introduceert Nederland een vrachtwagenheffing: een stevige kilometerheffing voor vrachtwagens boven de 3,5 ton. En dat is nog maar het begin: in 2027 komt daar nog een Europese CO₂-heffing bovenop. Elektrische vrachtwagens profiteren echter de komende jaren van flinke voordelen: zij krijgen tot wel 80% korting op de Nederlandse heffing en hebben geen last van de uitstoot-heffing. Op diesel rijden wordt dus in korte tijd een stuk prijziger dan rijden op stroom.

Kilometerkosten

In de transportwereld draait het om cijfers, niet om sentiment. Waar sommige Nederlanders nog zweren bij het geluid van een benzinemotor als ze een auto kopen, telt voor transporteurs vooral de euro per kilometer. Volgens onderzoek van ING Research betekent dit dan ook dat vervoerders in rap tempo de rekenmachine pakken en op zoek gaan naar e-trucks. Hun prognose: het aantal elektrische vrachtwagens in Nederland stijgt van de huidige 1.500 stuks naar bijna 25.000 in 2030. Er gaan in slechts een paar jaar tijd dus 23.500 nieuwe e-trucks de weg op.

Volle batterijen

De overstap naar elektrisch rijden in deze sector verloopt echter nog niet zonder hobbels. Zo is de laadinfrastructuur voor vrachtwagens op z’n zachtst gezegd ‘in ontwikkeling’. Datzelfde geldt voor de capaciteit van het stroomnet. Veel transporteurs staan open voor elektrificatie, maar kunnen hun trucks op eigen terrein nog niet efficiënt opladen. Want vergeet niet: een elektrische vrachtwagen laden schiet weinig op met een 100 kW-snellader. Pas vanaf 350 kW laadvermogen gaat het ergens op lijken, en eigenlijk wordt het pas echt interessant bij 500 tot zelfs 1.000 kW (1 megawatt) laadvermogen. Reken maar uit wat dat betekent voor het toch al overbelaste stroomnet op een gemiddeld bedrijventerrein, als een transportbedrijf tien trucks aan de lader hangt.

Elektrisch rijden wérkt in Nederland

Maar als er één land is waar elektrische trucks een kans van slagen hebben, dan is het volgens ING ons land. Waarom? Omdat 80% van de ritten onder de 150 kilometer blijft. Een eitje voor trucks met een actieradius van 400 tot 600 kilometer. Daarnaast verbetert de technologie in hoog tempo. Nieuwe modellen kunnen steeds verder rijden op één lading, en met steeds meer megawatt-laadstations (1000 kW) in aantocht wordt ook snelladen haalbaarder. Maar het kost tijd én (veel) geld.

En waterstof dan?

Waar elektrische trucks hun opmars maken, lijken waterstoftrucks juist terrein te verliezen. De beloofde opschaling van groene waterstof laat op zich wachten, en de kosten zijn torenhoog. Ook de infrastructuur voor waterstof tanken blijft ver achter. Voor zware en langeafstandstoepassingen blijft waterstof mogelijk een optie, maar voor 2030 verwacht niemand een doorbraak.

Welke elektrische trucks zijn er?

DAF blijft marktleider – de truck in de foto hierboven is echter nog een diesel – maar zag zijn aandeel iets teruglopen. Volvo en Scania doen goede zaken, mede dankzij hun vroege inzet op elektrificatie. Mercedes-Benz en MAN komen in 2025 op stoom met nieuwe elektrische modellen. En ondertussen loeren ook Chinese merken zoals BYD naar de Europese markt. Met hun ervaring in elektrische aandrijflijnen en goedkope batterijen vormen ze een serieuze concurrent — mits ze een goed servicenetwerk kunnen opzetten.

Bekijk ook: TEST: Vrachtwagen rijden ZONDER RIJBEWIJS – Hoe moeilijk is dat? – DAF XG+ (2024) – AutoRAI TV