Achtergrond Autonieuws

Help! Mijn auto ruikt naar benzine!

december 19, 2022

Benzinegeur

De geur van benzine hoop je eigenlijk enkel te ruiken bij het tanken. Wanneer je op andere momenten naast of zelfs in de auto benzine ruikt, is de kans groot dat er iets mis is met je auto. Er zijn verschillende zijn redenen waarom je auto naar benzine kan ruiken.

Benzinegeur tijdens het starten van de auto

Een benzinegeur bij het starten van een auto is over het algemeen vrij normaal. De geur is waarschijnlijk afkomstig van de uitlaatgassen van je auto. Bovendien wordt er tijdens een koude start een rijker benzinemengsel gebruikt om de motor aan te krijgen. Wanneer niet alle brandstof verbrandt kan het zijn dat je een benzinegeur ruikt buiten de auto, maar ook binnen via de ventilatieroosters. Dat is niet direct een ernstig probleem, mits de geur na enkele seconden weer verdwijnt.

Mijn-auto-ruikt-naar-benzine.2

Benzinegeur in of rond de auto

Als de benzinelucht niet snel verdwijnt of zelfs blijft aanhouden is de kans groot dat er ergens in het systeem een lekkage is. Met lekkende brandstofleidingen is het zaak dat je deze direct laat repareren bij een garage, want de dampen van een brandstoflekkage inademen is niet alleen ongezond, maar lekkende brandstof is potentieel ook gevaarlijk!

Een andere reden waarom de auto ruikt naar benzine is bijvoorbeeld een gaatje of scheur in de uitlaat van de auto. Dit ruik je dan zowel binnen de auto als erbuiten. Een gaatje in het uitlaatsysteem is bovendien ook te horen. Breng bij twijfel een bezoekje aan garagist.

Mijn-auto-ruikt-naar-benzine

Actief-koolstoffilter

Een actief-koolstoffilter is ook vaak de boosdoener voor een benzinegeur buiten de auto. Het filter vangt namelijk overblijvende benzinedampen op nadat de motor is afgezet. Als het koolstoffilter kapot is, laat het de geuren door met als gevolg dat je de benzine ruikt in en rondom de auto. Het filter is te vinden in de motorruimte, dus wanneer het filter niet goed zijn werk doet, zul je dit snel genoeg via de ventilatierooster ruiken.

LEES OOK: Zo meet je eenvoudig je banden