Autonieuws

Hannah Schmitz: wie is deze meesterstrateeg van Red Bull Racing?

september 5, 2022

Teamwork

Het lijkt soms alsof Max alles in z’n eentje doet, maar de échte F1-fans weten het: Formule 1 is een teamsport. En een topteam heeft niet alleen een kampioen achter het stuur nodig. Achter de schermen – aan de pitmuur, maar ook in de Operations Room facility in het Red Bull Racing-hoofdkantoor in Milton Keynes – werken een hoop knappe koppen aan allerlei zaken die Max verder helpen tijdens een F1-race.

Hannah Schmitz

Eén van die knappe koppen is Hannah Schmitz: hoofdstrateeg bij Red Bull Racing. Ze is verantwoordelijk voor de strategieën van Max Verstappen en Sergio Perez. Een uiterst belangrijke functie, want een race kun je winnen of verliezen door de (on)juiste strategie te kiezen. In een paar seconden moet Hannah beslissingen maken die een race – en een kampioenschap – voor Max kunnen beslissen. Als de banden van de Nederlander sneller slijten dan verwacht, heeft ze slechts een minuut de tijd om een ingrijpende keuze te maken. Bij een gele vlag of saftey car-situatie heeft ze maar een paar seconden bedenktijd.

GP van Hongarije

Veel Nederlanders maakten pas in 2022 voor het eerst kennis met Hannah Schmitz. Na de GP van Hongarije prees Verstappen in een interview het werk van Schmitz dat weekend. Dankzij een opvallende beslissing van Schmitz, wisselden Verstappen en Perez plotseling van de harde band naar de zachte band. Het bleek een meesterzet, waardoor Max de overwinning pakte op de Hungaroring. Ook tijdens de thuis-Grand Prix van Max had Hannah een sleutelrol in de jacht naar de overwinning. Bij de pitstops op Zandvoort maakte Red Bull en Hannah opnieuw het verschil door de juiste keuzes te maken op de juiste momenten.

Powermoeder

Schmitz – moeder met twee kinderen – is geboren als Hannah McMillan en groeide op in Londen. Al van kleins af aan had ze een grote belangstelling voor auto’s en techniek. Ze doorliep de Croydon High School en studeerde daarna aan de prestigieuze universiteit van Cambridge. Op de universiteit kreeg ze voor het eerst een rol waarin ze haar talent als strateeg in de autosport kon bewijzen: ze kreeg de leiding over het solar racing team van Cambridge, tijdens hun eerste poging in de World Solar Challenge in Australië.

Red Bull Racing

In 2009 liep Schmitz stage bij Red Bull Racing, nadat ze eerder dat jaar afstudeerde als werktuigbouwkundig ingenieur. Ze begon als modellerings- en simulatie-ingenieur, maar in 2011 klom Schmitz op tot de functie van senior strategie-ingenieur. In haar eerste jaren als strateeg behaalde het Red Bull-team velen successen. In 2010, 2011, 2012 en 2013 werd Red Bull-rijder Sebastian Vettel kampioen, maar daarna droogde het succes op.

Grand Prix van Brazilië

In 2019 kwam Hannah pas bij de Nederlandse fans in the picture. Tijdens de 2019 Grand Prix van Brazilië reed Verstappen, dankzij de beslissing van Hannah om op het einde van de race nog naar nieuwe banden te wisselen, naar de overwinning. Als bedankje werd Schmitz op het podium uitgenodigd om de beker voor het team op te halen.

“Het was een ongelooflijk speciaal moment en het hoogtepunt van mijn carrière,” zei ze later. “Ik was eigenlijk net weer aan het werk nadat ik mijn eerste kind had gekregen, dus dat was nogal wat voor mij, om te bewijzen dat ik er nog steeds was en het werk goed kon doen. Het was gewoon een ongelooflijke ervaring.”

Hoofdstrateeg Red Bull Racing

In 2021 kreeg ze een flinke promotie en werd ze de hoofdstrateeg van het Red Bull Racing-team. Hoe het 2021-seizoen is verlopen hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Red Bull was Mercedes in het hele F1-seizoen 2021 consequent te slim af, met als hoogtepunt de controversiële maar tactisch vlekkeloze krachtmeting in Abu Dhabi, waarin Verstappens overstap naar softs achter de safety car hem de zege en het kampioenschap bezorgde.

LEES OOK: GIANPIERO ‘GP’ LAMBIASE: WIE IS DE MAN OP DE BOORDRADIO VAN MAX VERSTAPPEN EIGENLIJK?