Achtergrond

Grenscontroles in Duitsland begonnen: hier moet je rekening mee houden

september 16, 2024

Wisselende controles

In de strijd tegen terrorisme en illegale migratie, controleert de Duitse politie vanaf vandaag steekproefsgewijs voertuigen op verschillende snelwegen aan de grens, zoals de A12, A7 en de A1. Op de A7 bij Bad Nieuweschans stonden vanochtend tenten opgesteld waar voertuigen aan de kant worden gezet voor een check. De Tubantia meldt dat bij deze extra controles al enkele vermoedelijke drugssmokkelaars op de A30 bij Bad Bentheim zijn betrapt.

Op andere belangrijke grensovergangen, zoals de A12 van Arnhem naar Oberhausen, zijn op dit moment nog geen controleposten gesignaleerd. Dat kan zomaar veranderen, want de Duitsers zijn van plan de controlelocaties regelmatig te wisselen.

ANWB en transportsector niet blij

De ANWB waarschuwt dat de extra controles voor vertraging kunnen zorgen, vooral op drukke trajecten zoals de A1 en A67. De ervaring tijdens het EK voetbal afgelopen zomer – toen er ook extra controles waren – leert dat wachttijden flink kunnen oplopen. Volgens de Tubantia viel het maandagochtend op veel plekken nog mee met de files.

Ook de transportsector kijkt bezorgd naar de ontwikkelingen aan de grens. Tijdens eerdere grenscontroles liepen wachttijden voor vrachtwagenchauffeurs al snel op, wat per uur zo’n honderd euro extra kostte per chauffeur. Bij honderdduizenden ritten per maand is dat een dure grap.

Wat moet je weten als je richting Duitsland gaat?

Ben je van plan om naar Duitsland te gaan? Vergeet dan niet om je paspoort of ID-kaart mee te nemen, want alleen een rijbewijs voldoet niet bij de grens. De controles beperken zich niet alleen tot de snelwegen; ook als je met de trein, fiets of te voet de grens oversteekt, kun je tegen een controle aanlopen.