Autonieuws

GR Yaris met waterstof-verbrandingsmotor maakt Europees rallydebuut

augustus 23, 2022

Waterstof

Bij Toyota zijn ze dol op waterstof. De Mirai is het paradepaardje van het merk en in de Super Taikyu-raceseries in Japan doet Toyota zelfs mee met een waterstof-aangedreven Corolla Sport. Toyota heeft de duurzame aandrijflijn van deze raceauto nu ook in de GR Yaris geplaatst. Het resultaat is de GR Yaris H2.

Ypres Rally Belgium

De bijzondere Yaris is tijdens de Rally van België voor het eerst in actie gekomen buiten Japan. Tijdens de negende ronde van het World Rally Championship reed de GR Yaris met waterstof-verbrandingsmotor elke dag een etappe. Op vrijdag 19 en zondag 21 augustus werd hij bestuurd door Juha Kankkunen en op 20 augustus kroop Toyota President Akio Toyoda zelf achter het stuur.

Geweldig

Volgens rallylegende Juha Kankkunen kan de Toyota-topman een flink potje sturen: “Akio reed geweldig. De waterstofmotor leverde een solide koppel, waardoor het niet anders voelde dan een benzinemotor. Omdat ze nauwelijks CO2 uitstoten, denk ik dat waterstofmotoren een van de opties zullen worden om koolstofneutraliteit te bereiken. Niet alleen in de wereld van de autosport, maar ook in de wereld van alledaagse auto’s.”

Tekst gaat verder onder de video:

Toyota Mirai

De waterstofaandrijflijn in de experimentele GR Yaris werkt net iets anders dan die van de Toyota Mirai. In de statige sedan wordt waterstof via brandstofceltechnologie omgezet in elektriciteit. De stroom die in de brandstofcel vrijkomt, gaat via een kleine accu naar een elektromotor die de wielen aandrijft.

Verbrandingsmotor

In de GR Yaris Hydrogen liggen dezelfde brandstoftanks als in de Mirai, maar onder de motorkap ligt gewoon de 1,6-liter driecilinder turbomotor, die ook in de ‘reguliere’ Toyota GR Yaris ligt. Al is die niet meer zo heel gewoon, want de motor is voorzien van een ander brandstoftoevoer- en injectiesysteem, zodat de motor op waterstof kan lopen.

Lekkere sound

Waterstof is een vluchtig goedje, dat sneller verbrandt dan benzine, maar het eindproduct is water. De waterstofmotor van de GR Yaris H2 heeft dus een prima gasrespons, maar is lekker duurzaam. Bovendien zorgt de waterstof-verbrandingsmotor voor een lekkere sound en dat mis je natuurlijk bij volledig elektrische sportauto’s. In de video hieronder kun je goed horen hoe de verbrandingsmotor op waterstof van Toyota klinkt: