Gloednieuwe Donkervoort F22 is letterlijk een nekkendraaier
Donkervoort
Het komt niet vaak voor dat Donkervoort een nieuw model presenteert. Niet gek, want in de productiehal in Lelystad bouwt Donkervoort Automobielen jaarlijks maar zo’n 40 tot 50 sportwagens. In totaal zijn er sinds 1978 zo’n 1.500 auto’s gebouwd onder leiding van Joop Donkervoort. Zoon Denis nam in 2021 de zaak over en het eerste compleet nieuwe model onder zijn bewind is nu een feit: de F22.
D8 GTO
De F22 is de opvolger van de D8 GTO, die in 2012 op de markt kwam. Hij weegt met 750 kilogram iets meer dan zijn 695 kilogram wegende voorganger, maar dat mag de pret niet drukken. Hij is namelijk krachtiger en twee keer zo stijf als de D8 GTO-JD70. Die kon tot 2G laterale krachten trekken in de bocht, de F22 geeft tot 2,15G geen krimp. De F22 is dus letterlijk en figuurlijk een nekkendraaier
Prestaties
De F22 beschikt over meer vermogen dan de D8 GTO. De motor is oorspronkelijk afkomstig van Audi Sport en is getuned voor nog meer vermogen. Hij geeft 500 pk af – in een auto die slechts 750 kg weegt. Voor dit vermogen moet je wel de free-flow-uitlaat aanvinken op de optielijst, die zorgt namelijk voor 30 extra paardenkrachten. Het resultaat is niet misselijk. Of wél, eigenlijk. De 0-100-sprint is in slechts 2,5 seconden geklaard. Een sprint naar 200 km/u gaat in 7,5 seconden. De topsnelheid bedraag 290 km/u.
Handbak
Schakelen gaat – zoals het heurt in een straatlegale circuitauto – met een handbak met vijf versnellingen. Waarom maar vijf versnellingen? De vijfbak is niet alleen minimaal 12 kilogram lichter dan een zes- of zevenversnellingsbak, maar draagt door zijn compacte formaat ook bij aan de gewichtsverdeling. Je hoeft als bestuurder niet te beschikken over sublieme heel and toe-techniek, want de versnellingsbak maakt standaard gebruik van rev-matching technologie van Bosch.
Filippa
Oh, en hoe zit het met die naam nou precies? Als je de naam van de auto leest en de foto’s bekijkt, zul je waarschijnlijk direct denken dat hij vernoemd is naar een F-22 straaljager, maar dat is onjuist. Hij is vernoemd naar de in 2022 geboren dochter van Denis: Filippa. Het is namelijk een traditie binnen het bedrijf om een naam van een zoon of dochter te gebruiken voor de auto’s. De D8 – die sinds 1988 op de markt is – is vernoemd naar Denis en de S8A en S8AT waren beiden vernoemd naar Amber, de dochter van oprichter Joop Donkervoort.
Exclusief
Met de F22 wil Donkervoort weer de strijd aangaan met échte supercars. Net als veel super- en hypercars is de F22 exclusief. Donkervoort bouwt slechts 75 exemplaren. Het nieuwe model is bijna over de hele wereld te koop, van Noord-Amerika tot het Midden-Oosten en Europa. Geïnteresseerden moeten wel snel zijn, want volgens het merk is het model nu al bijna uitverkocht. Op de Europese markt starten de prijzen bij € 245.000, inclusief kosten voor het rijklaar maken, maar zonder belastingen en registratiekosten.
Bekijk ook: