Gladde wegen in de zomer? Zo zit dat!
ZOAB
Het gaat vooral om snelwegen en N-wegen, waar een laag ZOAB (Zeer Open Asfalt Beton) is gelegd. Na weken van droogte hebben olie, vuil en rubber zich in het asfalt opgehoopt. Bij een middelzware regenbui kunnen die resten zich vermengen en komen bovendrijven. Het gevolg? Een spekgladde laag op het asfalt die aanvoelt alsof je op ijs rijdt.
Schuim
Hoe herken je een gladde weg? Vaak zijn het kleine belletjes of een beginnend schuimlaagje op het wegdek. Dat schuim, dat een laagje vormt tussen je banden en het asfalt, veroorzaakt de gladheid.
‘Mayonaise’
Het kan ook voorkomen dat rubber, olie, vuil en stof zich bij regen vermengen tot een soort smurrie. Dat kan eruit zien als een slijmerige, kleverige laag op het asfalt. In België spreekt men dan ook wel over ‘mayonaise’ op de weg. Niet de saus op Belgische frieten, maar de laag die voor verraderlijke gladheid op onze wegen zorgt. Kortom: bij belletjes, schuim of slijmerige ‘mayonaise’ op de weg is het oppassen geblazen!
Kansberekening
De kans op gladheid is aanzienlijk kleiner bij een klein miezerbuitje of zeer hevige regenval. In het geval van motregen is er te weinig vocht om het opgehoopte vuil uit het ZOAB boven te laten drijven. Zijn er stevige stortregens? Dan stromen de vuile resten sneller van het wegdek af.
Tips
Wat kun je als weggebruiker doen? Goed opletten, de weerberichten checken en eventuele verkeerswaarschuwingen in de gaten houden. Pas je rijgedrag aan als dat nodig is en maak geen onverwachte manoeuvres. Bij plotseling remmen of een abrupte stuurbeweging kun je soms eenvoudig in een slip raken. Hou voldoende afstand tot je voorligger en geef wat meer ruimte aan motorrijders en fietsers, die in deze omstandigheden extra kwetsbaar zijn. En een slipcursus volgen kan nooit kwaad.
Lees ook: