Autonieuws Autotests

Getest – rijplezier in alle vormen en maten

oktober 17, 2024

Een overzicht

De nieuwste 1 Serie staat paraat, zowel als 120 als M135 xDrive. Dit model contrasteert sterk met de aanwezige BMW XM en iX, beide grote SUV’s. Tussen deze uitersten staan onder meer een M2, 2 Serie Active Tourer, benzine- en elektrische versies van de 4 Serie, een M4 CS en diverse modellen uit de 5 Serie. Alle aanwezige auto’s hebben een automatische transmissie.

Dankzij de verschillende aandrijflijnen binnen één model wordt meteen duidelijk hoe deze de rijervaring beïnvloeden. Bij proeven met onder andere acceleratie, slalom, een natte rotonde en een natte slalom, wordt inzicht verkregen in hoe factoren zoals gewicht, wielbasis, aandrijving en vermogen de rijdynamiek vormen.

Verrassend dynamisch

Een van de meest opvallende modellen is de iX. Deze grote elektrische SUV met vierwielaandrijving contrasteert sterk met het klassieke BMW-concept van een zescilinder verbrandingsmotor en achterwielaandrijving. Toch ontbreekt het niet aan plezier: bij volle acceleratie en een snelle slalom vliegt de portofoon door de cabine. De iX verrast met z’n wendbaarheid; de meesturende achterwielen helpen aanzienlijk in scherpe bochten. Het gewicht van de SUV kan in de bochten zelfs worden benut om de achterkant op speelse wijze te laten schuiven. Je verwacht niet dat ‘driften’ met deze auto zo vermakelijk zou zijn.

Vervolgens komt de kleinste auto aan bod. De 1 Serie trekt vlot op en voelt scherp en lichtvoetig in de bochten. Met voorwielaandrijving is deze auto nauwkeurig te besturen en snel door de slalom te manoeuvreren. Naast de 120 staat de M135 xDrive, met meer vermogen en vierwielaandrijving. Deze combinatie zorgt ervoor dat de auto nog harder door de bochten gaat. Dynamisch is hij zeker, maar nog niet zo speels als de iX.

Overdwars

Daarna is het tijd voor de M4 CS. Dit topmodel in de reeks vraagt om enige voorzichtigheid, met een indrukwekkend vermogen van 405 kW – 551 pk. De accelereren gaat gepaard met veel geweld en de lange doordraaier voelt ineens aan als een scherpe bocht. Een ronde later wordt overgestapt van vierwielaandrijving naar achterwielaandrijving, in te stellen via de rijmodus. De achterkant komt snel om de hoek kijken en voor het je weet, staat de auto overdwars.

Op de natte rotonde is het doel om in een drift te komen en te blijven. Hier wordt het verschil in aandrijflijnen duidelijk. De 230e Active Tourer, verheven tot grap van de dag, blijkt driftbaar. Door vooral de elektromotor op de achteras te gebruiken, breekt de achterkant al snel uit. Het vergt enige controle om alleen de elektromotor te benutten, want bij teveel gas springt de benzinemotor erbij en wordt neus rechtgetrokken. Met een zacht fluwelen rechtervoet vind je de balans voor een drift in deze gezinsauto, grappig!

De XM en de i5 tonen weer andere eigenschappen. Bij de XM vindt een afwisseling tussen onderstuur en overstuur plaats, het vermogen van 550 kW (748pk) moet goed gedoseerd worden. De i5 is al makkelijker te doseren en beweegt sierlijk rond de rotonde. De i4 is nog verfijnder: de achterkant komt eenvoudig om en blijft gebalanceerd in een mooie drifthoek. Toch steelt de M2 de show. De finesse en de beleving van het driften komen het beste naar voren in deze auto, met een motor hoog in de toeren en spinnende achterwielen. Een glimlach is niet te onderdrukken.

Verschillende rijstijlen

Aangezien de elektrische modellen veelal over vierwielaandrijving beschikken, wordt de input van het gaspedaal vertaald naar pulsen die de voorkant van de auto weer rechttrekken. Dit maakt het uitdagender om een elektrische BMW in een mooie drift te houden.

BMW 5 serie sedan touring

Last but not least, de gewichtsverdeling van de 5 Serie Sedan en Touring. Deze modellen zijn van nature langer dan andere modellen en doen er iets langer over om in een drift te komen. Maar als ze eenmaal gaan, is de drifthoek indrukwekkend groot, vooral op de natte slalom. Dit in groot contrast met de X1 M35i xDrive, die met vierwielaandrijving toch vooral wendbaar is op dit bochtige stuk.

Even terugkomend op de vraag. Dat rijplezier een belangrijk ingrediënt is bij alle modellen, staat vast. Van sommige modellen weet je op voorhand dat ze leuke rijdersauto’s zijn, andere hebben ook verrast. De dynamiek verschilt per auto en de beleving van rijplezier is dus anders in elk model. Plezier blijkt een breed begrip en BMW bewijst dat het op vele manieren ingevuld kan worden.