Getest: een roadtrip met een compacte EV: kan het nu wel? – Opel Corsa Electric
Roadtrip naar Texel
Lange afstanden afleggen in een compacte elektrische hatchback met drie volwassenen klinkt voor veel mensen als een nachtmerrie. Voor de AutoRAI.nl-redactie klinkt het als een perfecte uitdaging. AutoRAI.nl-redacteuren Niels Janson, Wim Otten en Ruben Jason Penders kozen de onlangs vernieuwde Opel Corsa Electric als vervoer naar het jaarlijkse redactie-uitje – dat dit jaar plaatsvond op Texel. Waarom? Om voor eens en altijd duidelijk te maken dat je geen grote elektrische SUV met een gigantisch accupakket nodig hebt voor een roadtrip met je vrienden of familie.
Het vertrekpunt
Het is vroeg in de ochtend als Ruben Jason als eerste achter het stuur kruipt. Vertrekpunt: Hellendoorn, slechts 25 kilometer van de Duitse grens. De Corsa Electric is bijna volledig opgeladen en de boordcomputer geeft een actieradius van 394 kilometer aan, slechts 11 kilometer minder dan de officiële WLTP-actieradius. We rijden de vernieuwde Corsa Electric – voorheen bekend als Corsa-e – met het nieuwe accupakket. Deze nieuwe accu heeft een capaciteit van 51 kWh en levert stroom aan een 115 kW (156 pk) sterke elektromotor. De ‘oude’ aandrijflijn van het vorige model is nog steeds beschikbaar, met 100 kW (136 pk), 50 kWh en 357 kilometer WLTP-actieradius.
De route
Van Hellendoorn naar de veerpont in Den Helder is de snelste route via Drenthe en Friesland, over de Afsluitdijk. Maar collega Wim Otten wil graag een lift en staat te wachten in Voorthuizen. Vanaf Hellendoorn sturen we de Corsa Electric via de prachtige Sallandse Heuvelrug richting de A1. Op deze kronkelende, schilderachtige route, met voor Nederlandse begrippen veel hoogtemeters, voelt de Corsa Electric zich in zijn element. Hij stuurt lekker direct en ligt strak op de weg. In Sport-modus beschik je over alle 156 pk’s en voelt de kleine Opel dankzij het direct verkrijgbare koppel lekker vlot aan.
Snelwegkilometers
Na een stevige twintig minuten sportief bochtenwerk is het tijd voor serieuze reiskilometers. Bij Holten sturen we de hatchback de A1 op. Een uur later draaiden we de afrit Voorthuizen op. AutoRAI.nl én MotorRAI.nl-redacteur Wim woont in het buitengebied, waardoor we nog tien minuten binnendoor moeten sturen. Na een snelle rijderswissel zijn we een klein half uur later weer op de A1, op weg naar Hoorn, waar Niels staat te wachten.
Ochtendspits
Het is nog vroeg en we willen de spits rond Amsterdam vermijden. Daarom kiezen we ervoor om via Lelystad en de Markerwaarddijk dwars door het IJsselmeer naar Noord-Holland te rijden. Deze imposante dijk, beter bekend als de Houtribdijk, werd tussen 1963 en 1976 aangelegd en scheidt het Markermeer van het IJsselmeer. Anderhalf uur na ons vertrek uit Voorthuizen arriveren we in Hoorn, waar Niels het stuur van Wim overneemt.
TESTNOTITIE WIM
“Comfort met de C van Corsa, daaraan moet ik denken om een eerste indruk van het rijkarakter te geven. Het is in de Opel Corsa Electric lekker stil, uiteraard zou ik zeggen, en dat draagt ook bij aan comfort. De stoelen zitten goed, maar ik kan mij voorstellen dat langere mensen liever net wat meer beenruimte hebben. Ik betrap mij erop dat ik stiekem de actieradius continu in het oog houd. De rit is immers lang en tussentijds laden willen we beperkt houden. Het energieverbruik is efficiënt als je niet te haastig optrekt en op de snelweg de 100 km/u niet passeert. Dan kom je het verst met deze vernieuwde Opel Corsa.”
Groot genoeg?
Voor ons redactie-uitje naar Texel hebben we flink wat bagage mee: drie grote weekendtassen en rugzakken. Met 267 liter is de bagageruimte van de elektrische Corsa kleiner dan die van de benzinevariant, maar alles past prima achterin. Ga je wekenlang op vakantie met een klein gezin? Dan zul je wel creatief moeten inpakken.
Tweede zitrij?
Achterin zit je als volwassene goed tot een lengte van 1,80 meter. Je benen raken net niet de voorstoelen en er is voldoende hoofdruimte. Voor een reis naar Zuid-Europa zit je liever voorin, maar een lange roadtrip binnen Nederland is prima te doen.
Zuinig
Inmiddels zijn we ruim drie uur onderweg. Het is druk – de nasleep van de ochtendspits – en we houden ons netjes aan de maximumsnelheid. De nieuwe aandrijflijn van de Corsa blijkt een stuk zuiniger dan de oude. De opgegeven actieradius van bijna 400 kilometer blijkt – zoals altijd het geval is bij een EV – te optimistisch. Het is warm en de airco draait op volle kracht en slurpt dus flink wat stroom – dús kilometers – uit het accupakket. Toch bereiken we Den Helder zonder problemen.
TESTNOTITIE NIELS
Ondanks zijn compacte afmetingen ligt de Corsa stevig op de weg, geholpen door het lage zwaartepunt van het batterijpakket. Je hebt daardoor niet het idee met een klein autootje onderweg te zijn. Toen ik op de terugweg achterin meereed viel het mij alles mee hoe krap hij daar is, al moet je inderdaad niet veel langer zijn dan 1,80 m. Verder bleek de actieradius tijdens onze roadtrip geen beperkende factor, enigszins tegen de verwachtingen in.
Kort bijladen
Na zo’n 250 kilometer arriveren we in de noordelijkste stad van Noord-Holland. Er zit nog een krappe 100 kilometer in de accu. Een nette score. We hebben nog 45 minuten voordat de veerpont naar Texel vertrekt. We vinden een 50 kW-lader en hangen de Corsa er 15 minuten aan. Hoewel de auto twee keer zo snel kan laden als de paal kan leveren, stroomt er in korte tijd toch 100 verse kilometers in de accu.
Na de korte laadbeurt parkeren we de Corsa bij de parkeerplaats naast de veerpont naar Texel. 24 uur later – en een geslaagd uitje verder – pikken we hem weer op. Het kwartiertje snelladen een dag eerder blijkt een slimme zet. We kunnen zonder laadstop via Hoorn naar Voorthuizen rijden. Daar slurpt de Corsa nog tien minuten stroom bij de Fastned-lader langs de A1, om vervolgens in één streep naar Hellendoorn te rijden, waar bij thuiskomst nog 130 kilometer in de accu zit.
Conclusie
Er is de afgelopen jaren veel veranderd. Een paar jaar geleden was het nog een avontuur om met een compacte EV lange afstanden af te leggen. Maar dankzij enorme ontwikkelingen in batterijtechnologie en met de komst van efficiëntere elektromotoren hebben ook compacte EV’s tegenwoordig een lange adem en kunnen ze vlot opladen.
In totaal heeft de Corsa slechts zo’n 25 minuten hoeven snelladen om de heen- en terugreis te voltooien. Als er een laadpaal bij de veerpont-terminal had gestaan, was dat zelfs niet eens nodig geweest. Geen moment twijfelen we of we het zouden halen. Sterker nog, we hebben nauwelijks stilgestaan bij het feit dat we met een kleine EV onderweg waren.
Wat kost hij?
De vernieuwde Opel Corsa is er vanaf 23.349 euro voor de instapper op benzine. Voor de Corsa Electric vragen de Duitsers minimaal 34.999 euro (136 pk en 357 kilometer actieradius) en 37.999 euro (156 pk en 405 kilometer actieradius). Meer weten? Check de video die we eerder dit jaar maakten met de compacte Duitse EV: