Autonieuws Fun

Gespot: een vroege BMW 316

juli 26, 2024

In de vakantie zoeken we vaak het buitenland op. Natuurlijk genieten we dan van de mooie omgeving, maar voor ons autoliefhebbers is er nog een ‘bonus’. In het buitenland zie je, zeker wanneer je naar het zuiden gaat, nog wel eens auto’s die bij ons allang uit het straatbeeld zijn verdwenen. Toen wij vorige maand in Portugal waren voor een testrit met de nieuwe Nissan Qashqai, zagen wij bijvoorbeeld deze erg fotogeniek geparkeerde BMW 316, die we tegenkwamen in het dorpje Barranco do Velho. Natuurlijk wordt de BMW in Portugal inmiddels ook wel als een oldtimer beschouwd, in plaats van gewoon een wat oudere auto, maar daarmee is hij zeker niet minder leuk.

Het gespotte exemplaar

Het gaat hier om precies te zijn om een BMW 316 van modeljaar 1975, ofwel de eerste versie van deze generatie BMW 3 Serie. Hoewel, een facelift heeft dit model niet gehad, dus het is lastig om vroege en late exemplaren van elkaar te onderscheiden. Dit exemplaar staat er in ieder geval nog erg mooi bij. Dat verdient wel een paar extra foto’s. Zoals je ziet lijken de Portugese kentekens uit de periode 1937–1992 erg op klassieke Nederlandse kentekens. Ook de latere Portugese kentekenseries lijken met hun ‘twee-aan-twee’-opstelling wel een beetje op het Nederlandse kentekensysteem, maar dit verder geheel terzijde.


Een klassieke, vroege BMW 316 staat geparkeerd op een geplaveide straat voor een gebouw met witte muren, twee ramen en een gesloten garagedeur.


Een witte vroege BMW 316 sedan staat geparkeerd op een geplaveide straat naast een gebouw met twee ramen. Op het kenteken van de auto staat 'CT-06-48', wat de essentie van een vervlogen tijdperk weergeeft. Gespot in onberispelijke staat, het is een mooie knipoog naar klassiek autodesign.


Een witte vintage BMW 316 staat geparkeerd in een geplaveide straat, met op het kenteken "CT-06-48". Gespot in de historische wijk, voegt deze klassieke vroege BMW tijdloze charme toe aan de rustieke omgeving.


Een witte klassieke BMW 316 staat geparkeerd op een geplaveide straat voor een gebouw met twee ramen en een deur. Gespot tijdens een vroege ochtendrit, dit tijdloze voertuig straalt elegantie en charme uit.


Een witte, oudere BMW 316 geparkeerd in een geplaveide straat naast een gebouw met een paarse basis, vlakbij een woonwijk. Op het kenteken staat "CT-06-48". Aan de rechterkant zijn de weg en het trottoir zichtbaar. Gespot!


De achterkant van een vroege BMW 316, een witte auto met kenteken CT-06-48, staat deels op een geplaveide stoep naast een gebouw en een weg geparkeerd. Gespot in een stedelijke omgeving, dit klassieke voertuig springt in het oog.

De eerste generatie BMW 3 Serie

De eerste generatie BMW 3 Serie luistert naar de interne benaming E21 en was in 1975 de opvolger van de 02-serie. Dat waren een reeks tweedeursmodellen op basis van de Neue Klasse, de modelreeks die BMW er na een moeilijke periode weer helemaal bovenop hielp. Deze eerste 3-Serie was er nog uitsluitend als tweedeurs sedan (door BMW een coupé genoemd), al kon je van 1978 tot en met 1981 bij carrosseriebouwer Baur ook een cabrioversie bestellen.

In het interieur debuteerde een nieuw interieurconcept, waarbij de middenconsole en een deel van het dashboard naar de bestuurder zijn gedraaid. Een concept dat BMW tot op de dag van vandaag nog toepast.


Gespot: Een rode klassieke BMW 316 die over de weg rijdt, omlijst door een onscherpe achtergrond van bomen en heuvels op een zonnige dag. Kenteken: M-ST 1239.


Een vroege BMW 316, gekleed in het groen, staat geparkeerd aan de kant van een weg, gezien vanuit de linkerachterhoek. Hij heeft een Europees kenteken en de horizon is zichtbaar op de achtergrond. Gespot legt vintage charme vast tegen een eindeloze lucht.


Binnenaanzicht van een vintage BMW 316-auto met een zwart stuur met het BMW-logo, een handmatige versnellingspook en verschillende bedieningsmeters en knoppen op het dashboard. Deze vroege BMW straalt tijdloze elegantie uit.

BMW 316 en meer: de motoren

Hoewel de exacte typenaam bij de 02-serie ook al afhing van de motorvariant, stapte de 3 Serie – net als de 5 Serie een aantal jaar eerder – over op de nog altijd gehanteerde modelaanduiding met drie cijfers. Het eerste getal gaf de modelserie aan en de twee getallen daarna de motorvariant. De door ons gespotte BMW 316 was dus een 3 Serie met een 1,6-litermotor onder de kap. Daarmee was het bij introductie het instapmodel, onder de 318 en 320.

De motor produceerde 66 kW (90 pk), goed voor een 0-100-tijd van 14 seconden en een topsnelheid van 160 km/h. Niet indrukwekkend, maar wel netjes voor die tijd. In 1980 werd de motorinhoud vergroot tot 1,8 liter, terwijl de typenaam 316 bleef. Ook toen al hingen de laatste cijfers van de typenaam dus niet volledig samen met de motorinhoud. Het vermogen bleef gelijk, maar de topsnelheid bedroeg voortaan 163 km/u.

In 1978 kwam er de zescilinder 323i bij als nieuw topmodel, terwijl in 1985 de 315 werd geïntroduceerd. Die had dan weer geen 1,5-litermotor, maar was een 316 met minder vermogen. De eerste 3 Serie kende geen serieuze sportuitvoering zoals de voorgaande 2002 Turbo of de latere M3-modellen. Wel waren er enkele limited editions op basis van de 323i. In 1982 stond de tweede generatie BMW 3 Serie klaar om het stokje over te nemen, de E30, al liep de productie van deze E21 nog tot 1983.

Close-up van de motorkap van een open auto, waarop de motor en verschillende componenten van een vroege BMW 316 te zien zijn, wat het nauwgezette ontwerp van dit iconische rode voertuig laat zien.