Autonieuws Fun

Gespot: een Toyota Celica Convertible

maart 17, 2023

In den beginne: twee varianten

De eerste generatie Toyota Celica werd geïntroduceerd in 1970 en was toen alleen leverbaar als tweedeurs coupé. Eventueel zou je het ook een sedan kunnen noemen, aangezien de achterruit niet mee omhoog scharniert. Dat was wel het geval bij de Liftback, die in 1973 aan het aanbod werd toegevoegd en opmerkelijk sterk was geïnspireerd op de vroegere Ford Mustang.










De eerste Toyota Celica cabrio

Ook de tweede generatie Celica (1977–1981) was leverbaar als ‘notchback’ met vlakke achterklep en als Liftback met hogere daklijn en omhoog scharnierende achterruit. Bij dit model is het juist die Liftback die voor ons het meest bekend is. In 1979 was er voor het eerst een cabrioversie, maar niet van Toyota zelf. Het Amerikaanse Griffith bouwde exemplaren om. Toyota gaf wel goedkeuring aan dit project en in een aantal landen werd deze cabrioversie officieel via Toyota-dealers geleverd.







Derde, vierde en vijfde generatie Toyota Celica

Vanaf de derde generatie (1981–1985) leverde Toyota ook zelf een cabrioversie. Daarmee was de Toyota Celica er in drie smaken: de standaard ‘notchback’, de Liftback en de Convertible. Voor de vierde en vijfde generatie Celica (1985–1989 en 1989–1993) was dat niet anders. Ook bij deze modelgeneraties was het de Liftback die de meeste kopers vond en daardoor nu de meest bekende carrosserievariant is.










Zesde generatie Toyota Celica

Voor de zesde generatie Toyota Celica (1993–1999) geldt eigenlijk opnieuw hetzelfde verhaal. Enig verschil is dat de coupé niet langer in Europa werd geleverd en de Liftback kreeg bij ons dan ook geen officiële toevoeging meer bij zijn naam om die carrosserievariant aan te duiden. Nog een reden dat we bij deze modelgeneratie vooral die liftbackversie in het collectieve geheugen hebben opgenomen.










Het gespotte exemplaar

Bij een garagebedrijf in Amsterdam zagen wij deze Toyota Celica 2.2i GT Convertible uit 1995 staan, die sinds 2010 in Nederland is. Ook de Convertible van deze generatie werd officieel in ons land geleverd, maar we kunnen ons niet herinneren dat we hem ooit veel hebben gezien. Dat terwijl de coupé voor het soort auto best succesvol was. Sterker nog, die zie je nog altijd wel zo nu en dan rijden.










De laatste Toyota Celica: alleen nog als liftback

Omdat de liftback in alle markten veruit de populairste carrosserievariant was, koos Toyota er voor de zevende generatie (1999–2006) voor om de Celica alleen nog aan te bieden als liftback. Die beslissing stond het succes niet in de weg: de zevende Celica verkocht als liftback beter dan alle carrosserievarianten van zijn voorganger bij elkaar. De laatste productiejaren liepen de verkopen wel sterk terug. Heel sterk zelfs. Dat lag niet zozeer specifiek aan de Celica, maar aan het instorten van de markt voor kleine sportcoupés in het algemeen. De zevende generatie Toyota Celica zou dan ook de laatste blijken.