Gespot: een Toyota 1000 Stationwagon uit 1977
Het gespotte exemplaar
Bij auto-evenementen staan op de bezoekersparkeerplaats soms minstens zo interessante auto’s als op het evenement zelf. Daarmee vertellen we de regelmatige evenementbezoeker waarschijnlijk niets nieuws. Eerder dit jaar bezochten wij Japan Classic Sunday in Dorst (Noord-Brabant) en daar gold hetzelfde. Tussen de ‘gewone’ auto’s stond daar zomaar deze origineel Nederlandse Toyota 1000 Stationwagon uit 1977. Een auto zie ook zeker een mooi plaatsje op het evenementenveld had verdiend.
De Toyota 1000
De Toyota 1000 is de ‘internationale’ benaming voor het model dat in Japan bekend is als de Toyota Publica. Dat is een modellijn van auto’s die naar moderne maatstaven in het A-segment zouden vallen. Een moderne Aygo is slechts zo’n 20 cm korter, maar breder en hoger dan deze stationwagen. Als je de lijn van opvolgers nagaat, zou je vanaf de Publica echter uitkomen bij de Starlet (en uiteindelijk dus Yaris) en voor bepaalde uitvoeringen ook wel de Corolla.
Van volksauto naar instapper
De Toyota 1000 die je hier ziet, is de derde modelgeneratie van de Publica-lijn. Die kwam in 1969 op de markt. In die jaren was de Japanse automarkt flink in ontwikkeling. De compacte Publica werd daarom niet langer gepositioneerd als dé auto voor het volk – vandaar zijn naam – maar als instapmodel voor het merk. Dat nam niet weg dat de volledig nieuwe modelgeneratie stappen maakte ten opzichte van de voorganger. In technisch opzicht was het een soort heet gewassen versie van de toen ook nog vrij nieuwe eerste generatie Corolla.
Toyota Publica wordt Toyota 1000
De nieuwe Toyota Publica nam de luchtgekoelde 790 cc tweecilinder van het voorgaande model over, maar die was vooral bedoeld voor het basismodel. De meeste uitvoeringen werden aangedreven door een nieuwe, watergekoelde 993 cc viercilinder, een aangepaste versie van het 1.077 cc-blok in de Corolla. Deze nieuwe Publica 1000 is ook de eerste Publica die op grote schaal buiten Japan werd verkocht. De naam Publica werd in de meeste markten echter weggelaten. Buiten Japan werd de auto geleverd als simpelweg de Toyota 1000.
Net als bij het voorgaande model was er keuze uit een tweedeurs sedan, een tweedeurs ‘fastback sedan’, een driedeurs stationwagen (ook in besteluitvoering) en een tweedeurs pick-up. De cabriolet was komen te vervallen. Vlak voor de introductie van de nieuwe Publica was Toyota eigenaar geworden van Daihatsu. Zo kreeg de Publica voor het eerst een merkvariant: de Daihatsu Consorte.
Facelift en opvolging voor de Toyota 1000
Eind 1970 werd alweer de eerste update voor de Toyota Publica doorgevoerd: de auto kreeg een nieuw dashboard en een 1,2-liter viercilinder werd aan het aanbod toegevoegd voor de meest luxe uitvoeringen. In 1972 werd een ingrijpende facelift doorgevoerd, waarbij de Publica een geheel nieuwe voor- en achterzijde kreeg. Bij de fastback sedan wijzigde zelfs de daklijn. In 1973 werd de Toyota Publica Starlet geïntroduceerd. Een technisch verwant, maar verder opzichzelfstaand model dat uiteindelijk de Starlet-modellijn werd.
De volledig nieuwe Starlet van 1978 was de directe opvolger van de meeste Toyota Publica-modellen en daarmee ook de opvolger van de Toyota 1000. De besteluitvoering van de stationwagen ging nog een jaar langer door, maar de pick-up wist van geen ophouden. Die ging pas in 1988 uit productie.