Autonieuws Fun Klassiekers

Gespot: een file van klassieke Fiat modellen

juli 19, 2024

Deze week een iets andere Gespot dan normaal. AutoRAI.nl was namelijk uitgenodigd op een voor autoliefhebbers historische locatie: het testcircuit op het dak van de voormalige Fiat-fabriek in Lingotto. In de eerste plaats waren we daar om kennis te maken met de nieuwe Fiat Grande Panda. Fiat vierde er echter ook zijn 125-jarig bestaan. Bijvoorbeeld met de introductie van de Fiat 500e Giorgio Armani, die zelf dit jaar zijn 90e verjaardag viert. Daarnaast was er een parade met historische Fiat-modellen en opende het merk Casa Fiat.


Een gebouw van vier verdiepingen met een crèmekleurige buitenkant en grote ramen, elk voorzien van zwarte luiken. Het woord ‘Fiat’ staat prominent bovenaan weergegeven. De lucht erboven is helder en blauw.


De afbeelding toont een bovenaanzicht van een open atrium met meerdere verdiepingen, ronde balkons en een geometrisch dakraam met rasterpatroon aan de bovenkant. Het natuurlijke licht verlicht de interieurstructuur, wat doet denken aan de architecturale innovatie van Fiat.


Een racebaan op het dak met blauwe pilaren omringt een gebouw, terwijl een slanke Fiat door de bochten snelt. Een stadsgezicht en wolkenkrabber in de verte verrijzen op de achtergrond onder een gedeeltelijk bewolkte hemel.


Een lege wielerbaan met schuine bochten en geschilderde muurschilderingen op de muren onder een gedeeltelijk bewolkte hemel, met op de achtergrond een eenzame Fiat geparkeerd.

Casa Fiat: een Fiat-museum op historische plek

Op de parade komen we zo terug. Eerst Casa Fiat: wat is dat precies? Casa Fiat is een museumtentoonstelling, die tot stand kwam in samenwerking tussen Fiat en Pinacoteca Agnelli. Dat is een kunstmuseum, dat is gevestigd op het dak van de voormalige Lingotto-fabriek. De tentoonstelling geeft een kijkje in de rijke historie van het merk Fiat, met daarbij natuurlijk ook veel aandacht voor deze iconische productielocatie aan de rand van Turijn. Met onder andere interactieve schermen ontdekken bezoekers alles over Fiat en zijn modellen, maar ook over de invloed van Fiat op de Italiaanse samenleving en over de bijzondere architectuur van het pand.

Bijzonder is de aanwezigheid van de houten mal die werd gebruikt voor de plaatwerkdelen van de klassieke Fiat 500. Het is geen replica, maar echt de mal die destijds in de fabriek stond.

Klassieke Fiat-modellen

Op het feestje van Fiat zijn ook allerlei modellen uit dat rijke verleden aanwezig. We kunnen ze hier onmogelijk allemaal uitgebreid bespreken, maar we geven graag een overzichtje. Zo zien we gelijk al de bijzondere Fiat 8V uit 1954 en de Fiat 124 Sport Spider (hier een 1600 uit 1970) blijft ook erg leuk. De focus ligt echter juist op de alledaagse modellen waarmee het merk groot is geworden – en de bevolking destijds van betaalbare mobiliteit voorzag.

De originele Fiat Panda uit 1980 ontbreekt natuurlijk niet, maar ook eerdere modellen zoals de Fiat 500 C, Fiat 600 Multipla, Fiat 124 Familiare en Fiat 126 geven acte de présence. Er is zelfs een Fiat 508 Balilla uit 1932. De latere modellen worden ook niet vergeten, zoals de Fiat Cinquecento, Fiat Uno en Fiat Punto. Ook de Fiat bedrijfswagens van weleer kregen aandacht, bijvoorbeeld met een Fiat 850 T Autocarro, Fiat 238 Ambulanza en een Fiat 500 A Furgone uit 1936, met erg mooi bewaard gebleven gebruikssporen.

Tekst gaat verder onder de fotogalerij


Een zilveren klassieke sportwagen met ronde koplampen, die lijkt op de iconische Fiat-modellen, wordt tentoongesteld voor een rode en een witte auto op een buitententoonstelling.


Een klassieke zilveren sportwagen met een strak ontwerp staat op een zonnige dag buiten geparkeerd, met groen heuvelachtig terrein en gebouwen op de achtergrond. Dit tafereel zou gemakkelijk kunnen worden aangezien voor een van de klassieke Fiat-modellen van weleer.


Een vintage grijze sportwagen met een "Heritage HB"-kentekenplaat, die doet denken aan klassieke Fiat-modellen, staat op een zonnige dag geparkeerd in de buurt van een grasveld.


Close-up van het interieur van een klassiek Fiat-model door een raam, met een sticker die deelname aan de Mille Miglia-race van 2012 aangeeft.


Binnenaanzicht van een klassiek Fiat-model met een houten stuur, analoog dashboard, groene stoelen en versnellingspook. De deur is gesloten en de auto lijkt stil te staan; dit geeft perfect de essentie van vintage elegantie weer. Gespot in onberispelijke staat ondanks de leeftijd.


Een lichtgele Fiat cabriolet, die doet denken aan klassieke modellen, staat overdag geparkeerd naast een rode hatchback met het dak open. Er worden drie mannen gezien bij de auto's en in de verte is een brug zichtbaar.


Een felrode hatchback wordt naast een vintage wit klassiek Fiat-model tentoongesteld op een buitencircuit, omringd door informatieborden en een blauwe lucht met wolken op de achtergrond.


Een vintage lichtgele cabriolet, een van de klassieke Fiat-modellen, wordt op een zonnige dag buiten tentoongesteld met een andere auto en een paar mensen op de achtergrond – gespot tijdens een evenement.


Op een dak met een grijze helling op de achtergrond staat een rij verschillende oldtimers, waaronder enkele klassieke modellen, onder een gedeeltelijk bewolkte hemel.


Op een zonnige dag staat buiten een lichtgroene oldtimer tentoongesteld, met informatieborden ernaast. Op de achtergrond zijn groene heuvels en gebouwen. Dit klassieke Fiat-model werd door liefhebbers gespot en voegde charme toe aan het schilderachtige uitzicht.


Op een parkeerplaats staat een lichtgroene klassieke Fiat geparkeerd. Een man in pak staat naast een open deur van een nabijgelegen voertuig.


Op een zonnige dag met een bergachtige achtergrond staat een zwarte vintage auto, die doet denken aan klassieke Fiat-modellen, buiten geparkeerd. Links is een gedeeltelijk zicht op een andere auto zichtbaar.


Drie oldtimers, waaronder een klassieke Fiat, een kastanjebruine, een groene en een rode, staan tentoongesteld op een parkeerplaats buiten met informatieborden ernaast. Een schilderachtige achtergrond bestaat uit bomen en een klokkentoren in de verte.


Een zwarte oldtimer met het kenteken "TO F 94605" wordt gespot op een weg vol andere voertuigen en een gebouw op de achtergrond, dat doet denken aan klassieke Fiat-modellen.


Een klassieke rode Fiat 124 stationwagen, een van de tijdloze klassieke Fiat-modellen, staat buiten geparkeerd bij een modern gebouw. De achterkant van de auto is voorzien van diverse stickers en een kentekenplaat van de Europese Unie, waardoor de charme van klassieke auto's in een eigentijdse setting wordt vastgelegd.


Buiten staat een rode vintage stationwagen, naast een groene auto. Op de voorruit staat de tekst "AUTOMOTO STORICHE PIEMONTE", en een bord geeft details over het model en de geschiedenis van de auto. Deze klassieke Fiat voegt charme toe aan de tentoonstelling met zijn tijdloze design.


Op een zonnige dag wordt buiten een klassieke Fiat-model tentoongesteld, met een bord en een beschrijving ervoor. Op de achtergrond zijn andere auto's en een stadsgezicht zichtbaar, waardoor een pittoresk stadstafereel ontstaat.


Twee compacte auto's op een parkeerplaats met informatieborden ernaast. De groene auto staat dichter bij de camera, met daarnaast een limoengroene klassieke Fiat. Op de achtergrond is een heuvelachtig landschap zichtbaar.


Een oude zwarte auto met manden op het dak staat geparkeerd voor een vintage politiebusje. Op de zijkant staat een tekst in het Italiaans geschreven. Naast de auto staat een uithangbord met waarschijnlijk details over deze klassieke Fiat-modellengespot in de stad.


Een rode vintage Fiat-pick-up, onderdeel van de klassieke Fiat-modellen, wordt op een zonnige dag buiten tentoongesteld met informatieve borden ernaast. Gespot op een hellend vlak trekt de vrachtwagen ieders aandacht.


Een vintage witte ambulance met het label "AMBULANZA" geparkeerd op een verhard terrein onder een bewolkte hemel. Voor de klassieke Fiat staat een displaybord.

De Abarth 600e

Tussen alle klassiekers staat onverwachts ook nog een zeer actueel model: de nieuwe Abarth 600e! Die hebben we nog niet eerder in het echt kunnen bekijken. Toch blijft het nu bij een blik op het exterieur, want de auto zit op slot en Fiat/Abarth geeft vandaag ook geen nieuwe informatie over de auto…


Een blauwe Abarth SUV, een knipoog naar de klassieke modellen van Fiat, staat naast een lichtblauw voertuig geparkeerd op een asfaltweg, met op de achtergrond uitzicht op heuvels en gebouwen onder een heldere hemel.


Een blauwe hatchback-auto staat aan de kant van een straat geparkeerd, met andere voertuigen zichtbaar op de achtergrond. De auto, die doet denken aan klassieke Fiat modellen, heeft een kenteken met de tekst "AB-600-SC".


Een paarse Lynk & Co 05-auto met kenteken AB-600-SC staat op een zonnige dag in een file achter een witte auto geparkeerd, wat doet denken aan de klassieke lijnen die je ziet in klassieke Fiat-modellen. Gespot op zo'n bruisende middag!

Geschiedenis in beweging

Hoewel de bekende testbaan op het dak van de fabriek tegenwoordig gedeeltelijk is omgebouwd tot daktuin, is het nog steeds mogelijk om een volledig rondje te rijden. Fiats ‘rooftop party’ wordt dan ook afgesloten met een paraderonde, waaraan een groot deel van de aanwezige auto’s deelneemt. Geniet nog eens van al die mooie klassiekers:


Een vintage sportwagen met een groenachtige tint staat geparkeerd op een weg, met een bordje "Lancia Appia GTE 12" op de grille. Verschillende mensen staan in de buurt en observeren en fotograferen de klassieke Fiat-modellen.


Een vintage grijze klassieke Fiat met een strak, gebogen ontwerp staat geparkeerd langs de weg bij een gebouw. Op het kenteken staat "Heinziger EB." Op de achtergrond zijn struiken en bewegwijzering zichtbaar.


Een gele klassieke cabriolet, die doet denken aan klassieke Fiat-modellen, staat geparkeerd op een weg met bomen en struiken op de achtergrond.


Een persoon rijdt in een lichtgele cabriolet op een dakweg met schilderachtige heuvels en gebouwen op de achtergrond, die doet denken aan klassieke Fiat-modellen.


Een zwarte vintage auto, die doet denken aan klassieke Fiat-modellen, met een ronde motorkap en spatborden en een grille met horizontale lijnen, staat gespot op een verharde weg omgeven door weelderig groen.


Een vintage zwarte auto met kenteken "TOF 4605" rijdt op een verharde weg, omgeven door groen en gebouwen op de achtergrond. Deze gespot Fiat is een opvallende verschijning onder de klassieke Fiat-modellen en legt de essentie van tijdloos autodesign vast.


Een kastanjebruine vintage auto met crèmekleurige wielen rijdt op een weg omgeven door groen. Gespot: Een glimp van één van de klassieke Fiat modellen met kenteken "957265 MI".


Een vintage kastanjebruine klassieke Fiat met een gedeeltelijk naar beneden gevouwen beige cabriokap en een Italiaans kenteken rijdt door een straat vol groen en verre gebouwen.


Een lichtblauwe vintage compacte auto, die doet denken aan klassieke Fiat-modellen, rijdt over een verharde weg met groen en een gebouw op de achtergrond. Gespot: elegantie op wielen.


Een lichtblauwe vintage Fiat 500-auto met een zwart dak staat geparkeerd op een weg met groen en een verre klokkentoren op de achtergrond, die de essentie van klassieke auto's vastlegt.


Een vintage lichtgroene klassieke Fiat 600-auto wordt bestuurd door een man op een verharde weg met groen op de achtergrond.


Groene vintage auto, die doet denken aan klassieke Fiat-modellen, met iemands arm tegen het raam, rijdend over een weg met in de verte uitzicht op een stad en heuvels op de achtergrond.


Een vintage grijs busje, dat doet denken aan klassieke Fiat-modellen, rijdt over een weg met groen en struiken op de achtergrond. Het voertuig is voorzien van ronde koplampen en een opvallend embleem op de grille.


Een klassieke donkergrijze bestelwagen, die doet denken aan klassieke Fiat-modellen, rijdt op een weg met een vage achtergrond van bomen en gebouwen.


Vintage ambulance met Italiaans kenteken ZA-329RG rijdend op een verharde weg, groen aan de linkerkant en een hoog modern gebouw op de achtergrond. Dit klassieke Fiat-model werd onlangs gespot nabij de binnenstad te midden van het vroege ochtendverkeer.


Een wit Fiat busje, bekend van de klassieke Fiat modellen en voorzien van het opschrift "marazzato" met kenteken ZA 329 RC, staat geparkeerd op een weg. Met blauwe lichten op het dak en het woord "AUTOSO" gedeeltelijk zichtbaar op de zijkant, is het een zeldzame verschijning in het verkeer.


Een rode vintage auto, waarschijnlijk een van de klassieke Fiat-modellen, met een badge op de deur en een bordje op de voorruit met de tekst "CINQUE TORRI CLUB ALTO PIEMONTE", staat geparkeerd op een weg met bomen en een gebouw op de achtergrond. Gespot in deze serene omgeving, het is een prachtig stukje geschiedenis.


Een kastanjebruine vintage stationwagen, onderdeel van de klassieke Fiat-modellen, staat geparkeerd in een straat met een schilderachtige achtergrond van heuvels en gebouwen. Op het kenteken staat "ATO 9867" en op de achterruit zitten diverse stickers.


Een rode klassieke Fiat-oldtimer rijdt op een weg met groen op de achtergrond. De auto heeft een hoekige vorm en een klein formaat, wat doet denken aan populaire Fiat-modellen die vaak gespot worden in charmante Europese steden.


Een rode vintage Fiat Panda 141-serie H.P.6-auto staat geparkeerd op een weg met groen en een stadsgezicht op de achtergrond. Het achteraanzicht benadrukt zijn vierkante vorm en kleine formaat, een echt juweeltje onder de klassieke Fiat-modellen dat op boeiende wijze de charme van klassieke auto's illustreert.


Een geel Fiat-voertuig, een van de klassieke Fiat-modellen, rijdt op een verharde weg met groen en een hoog gebouw op de achtergrond. Rechtsonder op de voorgrond verschijnt de hand van een fietser, alsof hij gevangen zit in een openhartig Gespot-moment.