Autonieuws Fun Klassiekers

Gespot: een Citroën GSA Club Break

juli 11, 2025

Het gespotte exemplaar

Laatst konden we voor het eerst kennismaken met de nieuwe DS N°8. Hoe die auto beviel lees je hier. Tijdens de testrit in het mooie Zwitserland kwamen we een van zijn familieleden uit het verleden tegen: een mooie Citroën GSA Club Break. Allebei grijs, allebei een aflopende daklijn (nou ja, bij de gespotte Break valt dat wel mee), tijd voor een korte fotostop.










De Citroën GS(A)

De Citroën GSA begon zijn carrière als de Citroën GS. Die kwam in 1970 op de markt. In die tijd had Citroën nog een vrij beperkt modelaanbod en de GS was een welkome aanvulling. Hij vulde het gat tussen de voordelige 2CV en Ami en de luxueuze ID/DS-modellen. Een belangrijk marktsegment, dat Citroën te lang links had laten liggen.

De Citroën GS maakte echter direct indruk, in de eerste plaats met zijn onderscheidende maar mooie design, dat bovendien zeer aerodynamisch was. Ook leverde de auto dankzij de hydropneumatische vering een bovengemiddeld rijcomfort, zeker voor dit segment. Ook overige technologie en veiligheid stonden op een voor die tijd hoog niveau. Geen wonder dat de auto werd uitgeroepen tot Auto van het Jaar 1971.

Varianten van de Citroën GS

De GS was leverbaar als vierdeurs sedan met sterk aflopende daklijn en als meer conventionele vijfdeurs stationwagen, de Break. Van die laatste bestond ook een tweedeursversie voor de bedrijfswagenmarkt. Een coupé- en driedeurs hatchbackvariant haalden het productiestadium niet.

Interieur van de Citroën GS

Het interieur was misschien nog wel eigenzinniger dan het exterieur. Het modern gelijnde dashboard en het stuurwiel met slechts één spaak deden nog denken aan de al bekende ID/DS, maar het instrumentarium was veel futuristischer. Bij de snelheidsmeter stond de naald stil, terwijl de cijfers er zoals bij een weegschaal horizontaal achterlangs schoven (later vervangen door een conventionele snelheidsmeter). De radio zat laag in de middenconsole, tussen de voorstoelen. Doordat het reservewiel in de motorruimte werd opgeborgen, was de bagageruimte bovengemiddeld groot.







Facelift: GS wordt GSA

Na bijna tien jaar was de Citroën GS nog steeds te populair om de auto volledig te vervangen door een nieuw model. Het bleef dus bij een uitgebreide facelift. Daarbij veranderde de naam wel van GS naar GSA. Volgens de laatste automode kreeg de Citroën grotere kunststof bumpers. Ook werd de sedan dankzij een grotere achterklep een liftback. Het dashboard werd nog wat futuristischer, met een deels digitaal instrumentarium en zelfs een technische tekening van de auto. Daarop gaven de controlelampjes direct aan waar in de auto het betreffende probleem zat. Diverse knoppen verhuisden naar satellieten naast het stuur, zodat je die functies kon bedienen zonder het stuur los te laten.

Citroën GS(A) is verkoopsucces

De Citroën GSA hield het op zijn beurt uit tot en met 1986 (en tot 1990 buiten Europa). Van de GS en GSA samen zijn maar liefst 2,5 miljoen exemplaren geproduceerd. De GSA werd opgevolgd door de grotere Citroën BX, die al sinds 1982 naast de GSA werd verkocht. Een echt directe opvolger van de GSA liet nog tot 1991 op zich wachten, tot de komst van de Citroën ZX.