Autonieuws Fun

Gespot: een Cadillac CTS uit 2006

oktober 18, 2024

Het gespotte exemplaar

In het buurtschap Doornik, vlakbij Lent, net ten noorden van Nijmegen, zagen wij deze origineel Nederlandse Cadillac CTS uit 2006. Zelfs in deze ingetogen kleur blijft dat een opvallende auto in het Nederlandse straatbeeld. Bovendien is het een auto die het begin van een nieuw tijdperk markeerde voor het merk.













Cadillac CTS: een nieuw tijdperk

Rond de eeuwwisseling bestond het Cadillac-aanbod nog steeds uit statige, maar hoekige en ietwat gedateerd ogende modellen. Dat in een markt waarin rijdynamiek een steeds belangrijkere rol ging spelen. Daar probeerde men op in te spelen met de Catera, een aangepaste Opel Omega, maar dat bracht niet het gehoopte succes. Het was tijd om het roer volledig om te gooien.













Voor modeljaar 2003 werd de Catera opgevolgd door de in ieder opzicht volledig nieuwe Cadillac CTS. Het model introduceerde een nieuwe designtaal: Art and Science. De strakke lijnen bleven, maar werden veel dynamischer. Bovendien keerde de CTS terug naar achterwielaandrijving, waarbij onafhankelijk wielophanging zorgde voor veel betere rijeigenschappen. Kortom, Cadillac was niet langer een merk voor ‘oud geld’, maar kreeg een jonge en dynamische uitstraling. Overigens werd de Catera toch niet helemaal vergeten: ‘CTS’ staat voor ‘Catera Touring Sedan’.







Cadillac CTS brengt sportiviteit

Bij het sportievere onderstel hoorden ook sportievere motoren. Dat begon met een 164 kW (223 pk) sterke 3,2-liter V6, maar al snel was er optioneel ook een 3,6-liter V6 met 190 kW (259 pk), die de eerdere V6 uiteindelijk geheel verving. Standaard werd de Cadillac CTS voorzien van een vijftrapsautomaat, maar een handgeschakelde vijfbak behoorde ook tot de mogelijkheden. Daarmee was de CTS de eerste handgeschakelde Cadillac sinds de Cimarron uit 1988. Voor modeljaar 2005 werd de vijftrapsautomaat vervangen door een zestraps.

Voor modeljaar 2004 werd het aanbod uitgebreid met de Cadillac CTS-V, een extra sportieve uitvoering die het moest opnemen tegen BMW M-, Audi S- en AMG-modellen. De CTS-V was voorzine van een 298 kW (406 pk) sterke 5,7-liter V8 en een handgeschakelde zesbak. Voor de laatste twee modeljaren van deze eerste generatie CTS werd de V8 vervangen door een nieuwere 6,0-liter, die echter vrijwel dezelfde prestaties leverde.

Carrosserievarianten en opvolging

De eerste generatie Cadillac CTS is uiteindelijk alleen geleverd als vierdeurs sedan, maar er waren serieuze plannen voor een vijfdeurs stationwagen. Dat zou groot nieuws zijn geweest, want Cadillac had nog niet eerder een af fabriek stationwagen geleverd. De Wagon kwam echter niet verder dan het prototypestadium. Voor modeljaar 2008 kwam een volledig nieuwe generatie CTS op de markt, die vooral een evolutie was van het eerste model. Wel haalde de Wagon deze keer het productiestadium en kwam er ook een tweedeurs coupé. Tot slot was de derde en laatste generatie CTS (2013–2019) weer alleen leverbaar als vierdeurs sedan.







De Cadillac CTS in Nederland

Deze generatie Cadillac CTS werd dus officieel in Nederland geleverd. Dat geldt trouwens ook voor alle CTS-generaties die hierna nog kwamen. Tot het einde van de modellijn, in 2019, kon je hem gewoon rechtstreeks in Nederland bestellen. Waar je het eerste model voor een niet-Duitse auto in het luxesegment nog bescheiden succesvol zou kunnen noemen, liepen de verkopen daarna snel terug. Mede dankzij de bpm liep de prijs flink op en in dit segment wil de Europese consument nou eenmaal graag in iets Duits rijden…

De kans dat je tegenwoordig nog een Cadillac CTS in het Nederlandse verkeer tegenkomt is relatief klein. Met de door ons gespotte eerste generatie maak je nog de meeste kans. Daarvan staan er nog 133 op Nederlands kenteken. Rekenen we ook alle latere modelgeneraties mee, dan loopt de teller op tot 248 exemplaren. De aantallengrafiek is deze keer helaas aflopen: hoe nieuwer, hoe minder exemplaren. Van de laatste modelgeneratie staan bijvoorbeeld maar 31 exemplaren op kenteken.