Achtergrond

Geflitst in het buitenland? Dit kost het

augustus 26, 2022

Duitsland

Laten we beginnen met de populairste vakantiebestemming onder Nederlanders: Duitsland. Wie de Autobahn opdraait, denkt al gauw dat er prompt geen snelheidslimiet meer geldt. Niets is minder waar. Das war einmal. De afgelopen jaren is het aantal Duitse snelwegen waar je het gaspedaal maximaal mag vloeren gestaag uitgedund. Goed opletten dus voordat je je auto de sporen geeft – niet in de laatste plaats omdat de bebording hierin niet altijd even duidelijk is. Zonder dat je het direct doorhebt, kan er al een Verwarnung naar je onderweg zijn. De bekeuring voor een relatief bescheiden snelheidsovertreding (tot 15 km/h) kost maximaal 50 euro. Vanaf 25 km/h te hard rijden loopt de financiële teller dan weer snel op (van 115 tot 260 euro). Rijd je 50 km/h te hard, reken dan op een zogeheten Bussgeldbescheid van minstens 550 euro plus een in te vullen papierwinkel (Anhörungsbogen of Zeugenfragenbogen).

Frankrijk

Frankrijk, het land van stokbrood, Louis de Funès, administratieve rompslomp en de Route du Solei, waarvan een groot gedeelte tolweg beslaat. Nu is de Franse tol al best aan de prijs, de verkeersboetes voor te hard rijden mogen er ook zijn. Overschrijding tot 20 km/h kost je tussen de 68 en 135 euro, afhankelijk van waar de overtreding is begaan. 130 km/h rijden waar maximaal 100 km/h is toegestaan? Reken dan al gauw op een paar honderd euro boete en een mogelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal 3 jaar. Wie gepakt wordt met 50 km/h te hard, betaalt zijn autovakantie twee keer (minstens 1.500 euro) en wil men voorlopig niet teruggezien achter het stuur. Het gebruik van Flitsmeister of een andere antiradar-app of -apparaat in Frankrijk kan al net zo duur komen te staan. Amai! Kan je beter foutparkeren in hartje Parijs. Dat kost ‘slechts’ 35 euro per keer wanneer je betrapt wordt.

Zwitserland

Ondanks dat Zwitserland het imago heeft een uiterst streng boetebeleid te hanteren, vallen de boetebedragen eigenlijk best mee voor wie weleens post krijgt van het CJIB. Op de snelweg aldaar tussen de 10 en 20 km/h te hard rijden, kost tussen de 60 en 180 Zwitserse franken (1 CHF = 1,04 Euro momenteel). De boetes voor te hard rijden binnen de bebouwde kom zijn een stuk steviger, nog maar te zwijgen over wanneer je gepakt wordt vanaf 25/h te hard (+35/h op de snelweg). In dat geval wordt de boetehoogte bepaald op basis van je jaarlijkse inkomen. Zo kwam dit in 2010 een Zweedse Mercedes-Benz SLS AMG-rijder op een prent van 1,08 miljoen CHF te staan, volgens de huidige valutakoers ruim 1,1 miljoen euro. Vandaag de dag nog steeds de hoogste verkeersboete ooit.

België

Wanneer je staande gehouden wordt in België, is het mogelijk de boete ter plekke te betalen. Tegen een gereduceerd tarief, zowaar. Niet voldoende contant geld op zak en de pinpas vergeten, dan volgt een ‘minnelijke schikking’ tegen een hoger tarief via de post. Voor lichte snelheidsovertredingen (tot 10 km/h) beboet de Belgische sterke arm vanaf 53 euro. Overschrijding van 10 tot 40 km/h betekent ene minimum van 53 euro plus 6 euro per extra overschreden kilometer. Vanaf 40 km/h te hard wordt het gerecht er zonder pardon bijgehaald. Afhankelijk van de overtreding en situatie kan de boete oplopen tot vierduizend euro en een rijverbod van 8 dagen tot maximaal 5 jaar. Weet ook dat je in België bekeurd kan worden voor het rijden door een oranje verkeerslicht (vanaf 116 euro).

Oostenrijk

Lichte overtredingen, zoals het niet verlenen van voorrang of dragen van een autogordel, worden in Oostenrijk Organmandat genoemd. Zelfs niet-handfree rijden valt hieronder. Doe je dit en word je gesnapt, dan ben je veelal niet meer kwijt dan 50 tot 90 euro. Dat is in ons land wel anders. Met 70 euro is ook door rood licht rijden zowaar een ‘koopje’ in Oostenrijk – al raden we dit als vanzelfsprekend ten strengste af. Snelheidsovertredingen worden al net zo mild bestraft: op 30 km/h te hard rijden staat een boete van maximaal 150 euro. Opmerkelijk, waardoor je je gaat afvragen hoe hoog het gehalte notoire hardrijders en andere verkeersovertreders is in Oostenrijk. Luxemburg idem dito, want daar is de wethandhaving al net zo liberaal van aard. Alleen bij zware overtredingen geraak je aan het peentjes zweten. Rijden op de busbaan wordt in Luxemburg dan weer gezien als streng verboden, volgens de ANWB.

Italië

Italië zou Italië niet zijn als het ook op het gebied van verkeersboetes zijn eigen eigenzinnige maniertjes heeft. Zo kijkt de Polizia naast het type overtreding soms ook naar het tijdstip waarop deze is begaan. Bij zonsopgang vallen sommige boetes lager uit, dan tijdens zonsondergang. De hoogte van boetes lopen hierdoor sterk uiteen, waardoor het lastig is een pijl op te trekken. Een stapeltje bekeuringen van het EMO (het Italiaanse equivalent van CJIB) ontvangen waarvan de datum en het tijdstip identiek zijn? Dikke kans dat je meerdere keren bent geflitst tijdens het zoeken naar een parkeerplek in een zone-gebied. Niettemin wordt je vriendelijk doch dringend verzocht ze stuk voor stuk te betalen.

Spanje

Net als in België, Luxemburg en Italië zijn milde vergrijpen in het verkeer ter plekke te betalen aan meneer agent. Wij zeggen doen, want als je onmiddellijk of uiterlijk binnen 20 dagen aftikt, krijg je – geloof het of niet – 50% korting op het boetebedrag. Dat kan zeker lonen, want bekeuringen variëren van 100 tot 600 euro, afhankelijk van hoeveel te hard is gereden uiteraard. Voor de automobilist met een overdreven zware rechtervoet is deze mogelijkheid niet van toepassing. Die hangt, als hij of zij het heel bont heeft gemaakt, zelfs een gevangenisstraf boven het hoofd. Ook is Spanje minder vergevingsgezind bij lichte tot middelzware overtredingen, zoals het niet dragen van de autogordel, overschrijden van een doorgetrokken streep en het niet verlenen van voorrang. Maak je je hieraan schuldig in bijvoorbeeld Barcelona of Madrid, reken dan op minimaal 200 euro boete per overtreding. Ook op het bedienen van het navigatiesysteem tijdens het rijden staat deze straf. Caramba!

Lees ook: