Fransen moeten voortaan “rijden als een vrouw”
Stereotype
Een Franse belangenvereniging voor verkeersslachtoffers heeft een campagne gelanceerd die een hardnekkig stereotype aanpakt: het idee dat mannen betere chauffeurs zouden zijn dan vrouwen. Volgens de vereniging Victimes & Citoyens laat de data duidelijk zien dat vrouwen juist beter zijn achter het stuur dan mannen.
Cijfers liegen niet
Uit gegevens van de Franse verenging voor verkeersveiligheid blijkt namelijk dat mannen verantwoordelijk zijn voor maar liefst 84 procent van de dodelijke verkeersongevallen. Dit wordt bevestigd door een rapport van de Franse overheid: in 2022 verloren 3.550 mensen hun leven op de Franse wegen en overzeese gebieden. Ook blijkt dat 93 procent van de dronken bestuurders bij ongevallen mannen zijn en dat vrouwen acht keer minder kans hebben betrokken te zijn bij een dodelijk verkeersongeval dan mannen. In Nederland zijn de cijfers ook duidelijk: bijna driekwart van de verkeersdoden in ons land zijn mannen.
Evenveel kilometers
Dat vrouwen minder vaak bij een ongeluk betrokken zijn, komt niet omdat ze weinig op de weg zitten. Volgens de cijfers maken vrouwen in Frankrijk jaarlijks bijna evenveel kilometers als mannen: 11.200 km tegenover 12.500 km. Ondanks dat vrouwen 52,5% van de bevolking van 18 jaar en ouder vormen, is slechts 42% van hen de hoofdbestuurder van een auto.
Chatbot
De Franse campagne is ook actief op X – voorheen bekend als Twitter. Hier wordt een chatbot ingezet die elke tweet met de hashtag #femmeauvolant (#vrouwachterhetstuur) confronteert met de hierboven genoemde cijfers. Daarnaast bevatten de tweets een QR-code die je naar de website van de vereniging stuurt, waar Twitteraars alle cijfers en bronnen nog eens voorgeschoteld krijgen.