Formule 1 in 2022: dit moet je weten over de auto’s
Meer actie
De belangrijkste reden voor de introductie van de nieuwe technische reglementen is dat de races spannender moeten worden. Vooral in de laatste paar seizoenen werd duidelijk dat de teams die het meeste geld te besteden hadden, de grootste kans hadden op het kampioenschap. De F1 wil daarom het veld letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar brengen en doet dat met een aantal ingrijpende veranderingen.
Aerodynamica
Het eerste wat direct opvalt bij de nieuwe auto’s is de simpelere vorm. Waar de voorvleugel in de voorgaande jaren alsmaar complexer werd met minuscule kleine carbon stukjes om de luchtstroom te optimaliseren, gaat het nu terug naar de basis met een eenvoudige vorm. Hetzelfde geldt voor de achtervleugel, die nu één geheel is en de endplates verdwenen zijn. De achtervleugel krijgt wel een bewegend deel voor de DRS, dat in 2022 blijft bestaan. Ook de vloer is aangepast, met de toevoeging van tunnels die de auto naar het asfalt zuigen voor downforce. Dit noemt men ook wel ‘ground-effect’.
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.
‘Vuile lucht’
De vernieuwde aerodynamica gaat vooral de luchtstroom naar achteren minder verstoren. Op die manier kunnen de F1-auto’s vanaf 2022 beter op kleinere afstand achter elkaar rijden. Iets wat de afgelopen jaren onmogelijk was door zogenaamde ‘vuile lucht’. Vuile lucht is de hinderlijke luchtstroom die wordt veroorzaakt door een voorligger. Er ontstaat een turbulentie waardoor de aerodynamica van de achterliggende coureur niet meer optimaal werkt, met verlies van downforce en grip als gevolg. Met de nieuwe aerodynamica is vuile lucht verleden tijd. De lucht wordt naar boven geleid, en daarmee over de volgende auto heen, in plaats van er tegenaan. Met als resultaat gevechten onderling en meer spanning tijdens de race.
In de video hieronder zie je hoe gevoelig een Formule 1 auto voorheen was. Een helikopter verstoort de luchtstroom bij Lance Stroll, die schrikt van de onverwachte beweging in het stuur. In eerste instantie was niet duidelijk wat de beweging veroorzaakte, maar achteraf bleek dat dus de vuile lucht van de rotors te zijn.
Tekst gaat verder onder de video.
Grotere wielen
De Formule 1-wagens krijgen 18-inch jetsers. Toch gaan we niet veel zien van het wiel, want ze worden voor een groot deel bedekt door een wieldop. De wieldoppen moeten, net als de nieuwe aerodynamica, zorgen voor minder vuile lucht. De banden worden wederom verzorgd door Pirelli. De Italiaanse bandenboer claimt met de nieuwe banden een beter stuurgedrag voor de coureur en minder slijtage. Zoveel minder slijtage zelfs, dat Pirelli denkt dat een groot deel van de races in 2022 uitgereden zal worden met een éénstopper.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Weer iets veiliger
Ook in 2022 vindt de FIA dat de auto’s veiliger moeten zijn. Bij een frontale impact moet een F1 auto in 2022 bijna 50% meer impact kunnen absorberen en 15% meer aan de achterkant. Daarnaast wordt de neus van de auto langer, zodat deze sterker gemaakt kan worden. Dit is om te voorkomen dat een dodelijk ongeluk als dat van Anthoine Hubert in 2019 op Spa ooit nog kan gebeuren, waarbij het chassis bij de botsing in de flank doormidden brak. Ook uit de crash van Romain Grosjean is lering getrokken, want een veilige manier waarop de brandstoftank zonder lekken gescheiden wordt van het chassis doet zijn intrede in de 2022 bolide.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Gewicht
De grotere wielen, die 2,5 kg voor en 3,5 kg achter wegen en de nieuwe veiligheidsmaatregelen maken de auto ook een stukje zwaarder. Waar het minimumgewicht in 2021 nog 752 kg was, moet het gewicht in 2022 minimaal 795 kg zijn. Ruim 40 kg zwaarder dus. De rondetijden zijn daarom waarschijnlijk iets langzamer dan van vorig jaar.
Nieuwe brandstof
De motoren zijn onveranderd, in tegenstelling tot de brandstof. In 2022 gebruikt de F1 een brandstofmengsel met 10% bio-ethanol, ook wel E10 genoemd. Dit type brandstof is ingevoerd in het kader van verduurzaming van de sport. Het nadeel daarvan is dat het minder vermogen levert.