Autonieuws

Ford Bronco maakt oversteek naar Europa

juli 5, 2022

Nadat Ford er met onder meer een aantal conceptcars al langer naar hintte, verscheen vorig jaar dan eindelijk een nieuwe Ford Bronco. Zoals de liefhebbers al hoopten is het nieuwe model inderdaad een directe opvolger geworden van de oorspronkelijke modellijn die liep van 1966 tot 1996.

Wrangler-concurrent

Hoewel, waar de laatste Bronco-generaties hun techniek deelden met de Ford F-150, deelt het huidige model zijn technische basis met de kleinere Ranger. Daarmee is de nieuwe Ford Bronco nog nadrukkelijker een concurrent geworden voor de Jeep Wrangler. Net als bij de Wrangler kunnen dak en portieren bij de Ford Bronco vrij eenvoudig worden verwijderd. Ook heeft de Bronco net als de Wrangler een modern retrodesign, met voornamelijk verwijzingen naar de allereerste Bronco uit 1966.







Voor ieder terrein: G.O.A.T.-modi

Natuurlijk staat de Ford Bronco in ieder terrein zijn mannetje. Daarvoor zorgen de standaard permanente vierwielaandrijving en de zogenaamde G.O.A.T.-modi. ‘G.O.A.T.’ staat voor Goes Over Any Terrain en is de benaming voor de verschillende rijmodi voor in het terrein. Dat zijn de rijmodi Mud/Ruts, Sand en zelfs Baja. Daarnaast zijn er de reguliere rijmodi Normal, Eco, Sport en Slippery. Dan zijn er ook nog verschillende assistentiesystemen die je in het terrein bijstaan.

Optioneel is een elektronische tussenbak om te kunnen wisselen tussen achter- of vierwielaandrijving en het in- en uitschakelen van hoge en lage gearing. Een vergrendelbaar achterdifferentieel is standaard, vóór is dat optioneel. Net als een systeem dat de stabilisatorstang ‘uitschakelt’ voor extra grip in het terrein.

Ford Bronco is klaar voor avontuur

Ook in andere opzichten is de Bronco klaar voor avontuur: er zijn volop mogelijkheden voor het toevoegen van (offroad)accessoires en het interieur bestaat grotendeels uit gemakkelijk schoon te maken materialen. Tot slot biedt de Ford Bronco ook gewoon alles dat je op gebied van connectiviteit en veiligheid van een moderne Ford verwacht.







Onder de motorkap

Hoewel de Bronco dus technisch in de basis overeenkomt met de Ranger, heeft de Bronco wel een ander motorenaanbod. Dat begint bij een 2,3-liter viercilinder turbomotor met 224 kW (304 pk). Het alternatief is een 2,7-liter V6 met twee turbo’s en een vermogen van 246 kW (335 pk). Beide motoren zijn leverbaar met een tientrapsautomaat, maar alleen de viercilinder is er ook met handgeschakelde transmissie met zes versnellingen. Er is ook nog een extra krachtige en snelle Raptor-uitvoering, met onder de kap een 3,0-liter V6, die 298 kW (406 pk) levert.

Ford Bronco naar Europa!

Wie in Europa graag een Ford Bronco wilde, moest zich richten tot de grijze import. Goed nieuws voor de liefhebbers: Ford heeft inmiddels bekengemaakt dat het iconische model alsnog de oversteek maakt naar de Europese markt. Dat gebeurt “eind 2023”, maar er is een maar…

De Ford Bronco is straks slechts “in beperkte oplage beschikbaar voor geselecteerde Europese markten.” Hoe groot die oplage is en welke landen exemplaren krijgen is nog onbekend. Ford Nederland heeft wel aan AutoRAI.nl kunnen bevestigen dat Nederland bij deze landen hoort. Ook is het nog even afwachten welke uitvoeringen precies naar Europa komen. De foto’s van het persbericht suggereren alvast dat alleen de vijfdeurs de oversteek maakt.










Ford Bronco Hybrid

Er is overigens nog meer hoop voor de Ford Bronco in Europa. Er komt namelijk ook een Hybrid-uitvoering. Ford heeft er zelf nog altijd niets over bekendgemaakt, maar een passage in de gebruikershandleiding van de auto verklapt de komst al. Bovendien is een tijdje geleden per ongeluk een foto gepubliceerd van een instrumentarium dat rijmodi toonde die alleen voor geëlektrificeerde modellen relevant zijn.

De Bronco Hybrid zou in ieder geval als plug-in hybrid op de markt komen. Kijk, dat is voor Europa een stuk interessanter en bovendien een logische toevoeging nu concurrent Jeep Wrangler er ook is als plug-in hybride 4xe.

Ford Bronco Sport

Naast de ‘gewone’ Bronco is er ook de Ford Bronco Sport. Dat is een relatief compact SUV-model op basis van de Ford Kuga. Of de Bronco Sport ook nog een keer de oversteek naar Europa gaat maken is onbekend. Wij zien eerlijk gezegd wel kansen. De Bronco Sport is van zichzelf al beter geschikt voor Europa dan de ‘gewone’ Bronco. Als hij er dan straks ook nog net als de Kuga als plug-in hybride is…