Autonieuws

Flink sparen: dit kost de vernieuwde Volkswagen Golf R

augustus 5, 2024

Stevige prijs

Het is geen nieuws meer: benzineauto’s met veel vermogen en hoge CO2-uitstoot zijn in Nederland ontzettend duur door het BPM-stelsel. Voor de vernieuwde Golf GTI met 195 kW (265 pk) betaal je daarom minimaal 61.990 euro. De vanafprijs van de nóg krachtigere vernieuwde Golf R? Maar liefst 81.990 euro.

4,7 seconden

Onder de motorkap van de krachtige hatchback ligt een 245 kW (333 pk) sterke 2.0 TSI turbomotor. In tegenstelling tot de Golf GTI wordt het vermogen bij de Golf R niet alleen naar de voorwielen gestuurd, maar via een DSG-automaat en het 4Motion-systeem naar alle vier de wielen. Terwijl de GTI van 0 naar 100 km/u accelereert in 5,9 seconden, klaart de R dit klusje in slechts 4,7 seconden.

Performance-pakket

De begrenzer grijpt pas bij 270 km/u in, omdat het Performance-pakket standaard is inbegrepen in Nederland. Het pakket bevat ook een Drift-modus en speciale instellingen voor de Nürburgring-Nordschleife. Met rijmodi als Eco, Comfort, Sport, Race en Individual kun je de auto aanpassen aan je stemming of de wegomstandigheden. De nieuwe, lichte Warmenau-velgen en het optionele titanium Akrapovič uitlaatsysteem geven de auto een extra sportieve touch. Daarnaast is de Golf R standaard voorzien van een elektronisch sperdifferentieel, sportonderstel, Dynamic Chassis Control (DSC) en R Performance Toque Vectoring.

Stoer en Stijlvol

De vernieuwde Golf R staat standaard op 19-inch lichtmetalen Estoril-velgen en heeft sportieve bumpers met unieke accenten, een zwarte splitter en led-matrix koplampen met de bekende blauwe lichtstrip en verlicht logo. Binnenin vallen de sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen op, evenals het sportstuur met blauwe details en grote schakelpaddles. Het nieuwe infotainmentsysteem is gegroeid naar 32,8 cm-scherm en het digitale instrumentarium biedt verschillende weergaven, waaronder een speciale R-look en een GPS-laptimer.

De Donkere Kant: Black Edition

Voor wie van een donkere, sinistere uitstraling houdt, is er de Black Edition. Deze versie heeft zwarte 19-inch velgen, grote uitlaatpijpen, buitenspiegels en R-logo’s. Zelfs de remklauwen en naafdoppen zijn in zwart uitgevoerd. De extra donker getinte achterruiten en zwarte koplampen maken het duistere plaatje compleet. De vernieuwde Golf R is nu te configureren en te bestellen, met zoals gezegd een vanafprijs van 81.990 euro. De meerprijs voor de Black Edition bedraagt 890 euro. De eerste exemplaren worden in september in Nederland verwacht.

Lees ook: Reportage: 50 jaar sportieve Volkswagen Golf