Flink meer auto’s gestolen: vooral deze auto’s zijn in trek bij dieven
Flinke stijging in alle maanden
In alle maanden van januari tot en met juni was het raak, blijkt uit onderzoek van Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Vooral aan het begin van het jaar werden er aanzienlijk meer auto’s gestolen in vergelijking met 2024. In januari ging het zelfs om 25 procent meer, in juni was de stijging met 7 procent iets gematigder. In totaal werden in de eerste helft van dit jaar 3645 personenauto’s gestolen. Ook bij lichte bedrijfswagens is een stijging te zien, met 79 extra gestolen voertuigen – goed voor een plus van 9 procent.
Schadelast loopt op tot miljoenen
Niet alleen het aantal gestolen auto’s is toegenomen, ook de financiële schade groeit snel. De totale schade bij personenauto’s komt inmiddels uit op ruim 63 miljoen euro, wat een stijging van 60 procent betekent ten opzichte van vorig jaar. Dit is deels te verklaren door het grotere aantal diefstallen, maar ook het gemiddelde schadebedrag per gestolen auto ligt hoger: zo’n 17.500 euro.
Meest gestolen modellen: SUV’s zijn populair
De Toyota RAV4 blijft het meest gestolen model in Nederland. Dit model was al berucht onder autodieven, en wordt dit jaar nog eens 30 procent vaker gestolen dan in 2024. De Kia Sportage spant echter de kroon als stijger: hiervan zijn inmiddels 4,5 keer zoveel exemplaren gestolen als in de eerste helft van vorig jaar. Ook modellen als de Volkswagen Polo VI, Toyota Yaris Cross en Corolla Cross zijn opvallend vaker verdwenen.
Wat opvalt: oudere versies van populaire modellen zijn juist minder vaak doelwit, zoals de Polo V. Het lijkt erop dat dieven zich meer richten op nieuwere, duurdere en beter verhandelbare uitvoeringen.
Eindhoven koploper in diefstallen
Niet langer Amsterdam, maar Eindhoven is de stad met de meeste gemelde autodiefstallen. In deze stad werden bijna vijf keer zoveel auto’s gestolen als een jaar eerder. Ook Utrecht (verdubbeling) en Den Haag (plus 70%) laten sterke stijgingen zien. In Amsterdam is het aantal diefstallen juist wat afgenomen. Let wel: de vermelde locaties zijn vaak het laatst bekende adres van het voertuig, wat bij lease- of verhuurmaatschappijen ook een bedrijfsadres kan zijn.
Bedrijfswagens ook steeds vaker doelwit
Bij de lichte bedrijfsauto’s is er ook sprake van verschuiving. Zo worden de Volkswagen Caddy en Renault Trafic dit jaar ongeveer twee keer zo vaak gestolen als in 2024. De Dodge Ram wordt zelfs drie keer vaker buitgemaakt. Daarentegen is het aantal gestolen exemplaren van de Mercedes-Benz Sprinter – jarenlang het meest gestolen model – juist gehalveerd. Net als bij personenauto’s is ook bij bedrijfswagens Eindhoven opvallend vaak het decor van diefstallen. In Amsterdam is daarentegen een daling zichtbaar.
Motoren
Bij de motoren is het beeld stabiel. De meeste gestolen motoren zijn jonge exemplaren: vooral modellen van na 2020 zijn in trek. De BMW R 1250 GS Adventure blijft het populairst onder dieven. Opvallend is dat Amsterdam nog steeds veruit de meeste gestolen motorfietsen kent, maar dat het aantal daar met 16 procent is afgenomen.
Meer voertuigen teruggevonden
Goed nieuws is er ook: er worden meer gestolen voertuigen teruggevonden. In totaal zijn er dit jaar bijna 7000 voertuigen opgespoord, een stijging van 10 procent ten opzichte van 2024. Bij personenauto’s, bedrijfswagens en motorfietsen samen gaat het zelfs om een stijging van 20 procent. De meeste voertuigen worden binnen enkele dagen na diefstal al teruggevonden. Van de voertuigen die in het buitenland opdoken, werd het merendeel teruggevonden in België en Duitsland. Verder kwamen ook landen als Bulgarije, Polen, Frankrijk en zelfs Ghana voor in de lijst.
Lees ook: 4.250 kilometer file: zo bizar veel caravans en campers zijn er nu in Nederland