Firefly (2025) roept vooral veel vragen op – eerste kennismaking
Firefly in detail uitgelegd
Om een goed beeld te krijgen van de Firefly – een soort van groot uitgevallen Honda E – spreken we met verschillende hoofdrolspelers en geven we natuurlijk antwoord op zeer relevante vragen.
Thijs Jan Meijling, Associate Vice President van NIO Europe, zegt: “Firefly mag voor het eerst zijn vleugels spreiden op de Europese markt, dat is voor ons een belangrijke stap. De Firefly is niet zomaar een andere auto. De auto is geboren uit een visie. NIO heeft tot op heden al meer dan 700.000 elektrische voertuigen verkocht. Dat is alleen nog niet genoeg, want we missen nog een zeer belangrijk puzzelstukje. Een auto die ons helpt ons nog verder te groeien.”
Nieuw automerk FIREFLY roept heel veel vragen op – EERSTE KENNISMAKING – AutoRAI TV
Kleine, toegankelijke elektrische auto
Wat NIO volgens Meijling nodig heeft is een kleine, toegankelijke elektrische auto. “Kleine auto’s zijn simpelweg een slimme keuze, ook vanuit duurzaamheidsperspectief. Daarom hebben we een auto ontwikkeld met een zeer kleine ecologische impact. We hebben in totaal zeventien verschillende markten bezocht om de behoeftes te onderzoeken waar een kleine EV aan moet voldoen. We hebben een slimme elektrische auto ontwikkeld voor de urban jungle. Klein genoeg om makkelijk te parkeren, ruim genoeg voor de wekelijkse boodschappen en ook comfortabel en veilig. Zonder compromissen. De tech, looks, safety en veiligheid, de Firefly heeft het allemaal.”

In minder dan drie jaar ontwikkeld
De slogan van het merk is ‘Freedom to Glow’. Toepasselijk voor een merk met een vuurvliegje als merklogo. Marius Holletzek, Director Brand Experience Design and Strategy, gaat nog dieper in op de auto zelf en licht diverse designelementen even uit. “De Firefly is in minder dan drie jaar ontwikkeld. Het merk volgt een duidelijk mantra: ‘Create something different, offer it in a different way.’ Vuurvliegjes vormden de inspiratiebron. Die zijn klein, wendbaar, elektrisch, vol met energie en prachtig om te zien. We hebben er zelfs voor gekozen om Firefly als merknaam te voeren.”
Logo van Firefly
Het logo van Firefly bestaat uit twee elementen. Het bovenste gedeelte lijkt op een vleugel: een verwijzing naar vrijheid. Het onderste stukje is het kontje van het vuurvliegje. Deze staat voor ‘glow’. Kenmerkend voor de Firefly zijn de Trio Lights voor en achter. Het interieur oogt ruimtelijk en heeft een premium afwerking. De middenconsole is lekker veelzijdig. De voorbank heeft een sofadesign, zodat je voorin zo kan opschuiven van links naar rechts of andersom. Handig als je in een krappe parkeerplaats wil uitstappen. De Firefly is zonder meer een van de ruimste auto’s in dit segment.

Hart van B-segment
Peter Seitz, Head of Product Europe van Firefly, zegt: “We positioneren de auto in het hart van het Europese B-segment. De auto is 4 meter lang en 1,56 meter hoog. De wielbasis komt uit op 2,62 meter. De auto staat op een nieuw BEV dedicated platform waarbij sterk is gelet op de interieurruimte, bagageruimte voor en achter en de elektrische architectuur. Dit platform luistert naar de naam FT1. De auto heeft ook multi-link wielophanging.”
Techniek Firefly
En hoe zit het dan met de techniek? De auto beschikt over een 41 kWh LFP batterij met een actieradius van 330 kilometer. Andere feiten: 3-fase AC-laden en 100 kW DC-snelladen. De auto heeft ook V2L om je e-bike op te laden. De elektromotor op de achteras heeft een output van 105 kW (143 pk) en 200 Nm aan koppel. Achterwielaandrijving dus. Er zijn drie rijmodi: Eco, Comfort en Sport. De sprint van 0 naar 100 km/u duurt 8,1 seconden en de gewichtsverdeling komt uit op 50/50. En de draaicirkel? Die is met 9,4 meter van stoeprand tot stoeprand bijzonder klein.

Bruikbare frunk
De Firefly heeft ook een frunk met een inhoud van 92 liter. Deze heeft zelfs een dubbele bodemvloer en een afvoerputje. Je kan hem dus ook schoonspoelen. De bagageruimte achter heeft een inhoud van 404 liter. Deze is uitbreidbaar tot 1.253 liter door de achterbank in 60/40 verhouding neer te klappen. Onder de stoelen voorin en achterin heb je ook nog opbergruimte. Hier kan je bijvoorbeeld schoenen of een laptop in onderbrengen, of een EHBO-kit. Hier heeft Firefly goed over nagedacht.

Veiligheid
Veiligheid is ook belangrijk. Het merk mikt op een vijfsterren veiligheidsscore. Zeven airbags zijn standaard, waaronder een middenairbag voorin. Ook grote gordijnairbags van voor naar achter zijn inbegrepen. Verder zijn er veel rijhulpsystemen. Laten we hopen dat die niet al te veel ergernis oproepen zoals bij andere Chinese auto’s.
Welke rijhulpsystemen heeft de Firefly dan?
- Automatische parkeerassistent
- Door opening warning
- Slimme adaptieve cruise controle
- Dodehoekbewaking
- Rijstrookassistent
- Botspreventiesysteem voor en achter
- Snelheidsassisent
- Verkeersbordenherkenning
- Vermoeidheidsherkenning
- Digitale binnenspiegel op touchscreen (auto heeft normale binnenspiegel)
Infotainmentsysteem Firefly
De Firefly heeft een infotainmentsysteem met 13,2-inch Retina-touchscreen. Dit systeem draait op Aster-software, een eigen operating system van Firefly. Het scherm heeft een duidelijke interface. Ook spraakassistent en built-in Google zijn van de partij. Software-over-the-air updates? Jep, ook aan gedacht. Apple CarPlay en Android Auto worden straks over-the-air in de auto geïnstalleerd. De Firefly heeft ook een 6-inch digitaal instrumentarium en een opstarttijd van zeven seconden als je de auto nadert. Een geluidssysteem met veertien speakers en Dolby Atmos is standaard, net als sfeerverlichting met 256 kleuren. Firefly heeft verder diverse accessoires ontwikkeld die je kan plaatsen in het interieur. Denk aan prullenbakjes, opbergmogelijkheden of handige tashaken.

Firefly First Edition
Tijdens de marktintroductie levert Firefly een instapversie met de naam First Edition. Die kost 29.900 euro. Deze heeft al het touchscreen, ingebouwde navigatie, veertien speakers, OTA, Apple CarPlay, Android Auto, 18-inch wielen, een achteruitrijcamera, de parkeerassistent, alle ADAS-systemen, stoelverwarming en stuurwielverwarming. De Select heeft ook een USB-C laadpunt van 18W, eentje van 60W en en 12V-ingang.
Firefly Comfort
Later komt er ook een Comfort, het topmodel. Deze heeft een panoramadak van 1,17 m2, een elektrisch bedienbare achterklep, een verlicht logo, microvezel interieur, een draadloze telefoonlader, elektrisch verstelbare voorstoelen met ook ventilatie en massage. Je krijgt dan ook andere 18-inch lichtmetalen wielen. En jawel: ook een specifiek Firefly parfum. Hoe zou dat ruiken?

Heel veel vragen over de Firefly
Zoals gezegd roept de nieuwe Firefly ook de nodige vragen op? Daarom zetten we hieronder diverse vragen voor jou op een rij. We geven direct antwoord, wel zo handig.
Wanneer start de verkoop van de Firefly?
De orderboeken openen al het tweede kwartaal van 2025. De levering start in de herfst van 2025.
En de prijs? Wat kost de Firefly?
In Nederland geldt een vanafprijs van 29.900 euro voor de First Edition.
Waar kan je de Firefly kopen?
In Nederland is NIO verantwoordelijk voor de import-, distributie- en verkoopactiviteiten van Firefly. Voor het nieuwe merk volgt de onderneming een vergelijkbare marktbenadering als voor NIO. Dat betekent dat het merk vanaf deze zomer naast NIO te ervaren is in de moderne NIO Houses in Amsterdam en Rotterdam, in de NIO HUB in Breukelen aan de A2 en uiteraard online.
Waar gaat de Firefly als eerste in de verkoop?
Firefly start eerst in China. Daarna staat Europa op het programma: startend in Nederland en Noorwegen. Daarna volgen er andere landen.
Welke kleurenopties zijn er mogelijk?
Je kan de auto bestellen in de kleuren Marble, Sand, Graphite, Lava Stone of Lavender. Het interieur is er in een licht of donker thema. Later komt er een lime yellow kleurstelling beschikbaar in Europa.
Meer vragen en antwoorden na de fotogalerij








Wat is het gewicht van de Firefly?
De Firefly heeft een gewicht van minimaal 1.467 kilogram.
Kan deze auto ook battery-swappen, zoals een NIO?
Daar is de auto techniek geschikt voor. Het hangt af van de markt of dit wel of niet beschikbaar is. In China wordt de Firefly met Battery as a Service mogelijk tot wel bijna 8.000 euro goedkoper dan als je hem koopt inclusief accu. In die constructie kan je hem al rijden vanaf minder dan 20.000 euro.
Mag de Firefly ook iets trekken?
Nee, voorlopig is er nog geen trekhaakoptie verkrijgbaar.
Heeft de auto een warmtepomp en batterijvoorverwarming?
De auto heeft geen warmtepomp en ook geen voorverwarmingsfunctie. De focus ligt in de auto op veelzijdigheid en ruimte. Opbergruimte was belangrijk dan die functies. Het merk heeft wel veel warmte-isolatie toegepast, resulterend in een gemiddeld stroomverbruik van 14,5 kWh per 100 km. De batterij ligt ook sterk geïsoleerd, zodat de batterij ook bij -5 en -10 graden Celsius voor minstens 12 uur op temperatuur blijft. Het is wel mogelijk om het interieur met een app vooraf op de gewenste temperatuur te brengen: preconditionering.
Hoeveel garantie zit er op een Firefly?
Op de Firefly zit een fabrieksgarantie van 5 jaar of tot 150.000 kilometer, wat als eerste komt. Op de batterij krijg je 8 jaar of tot 160.000 kilometer garantie. Op de koets zelf krijg je 10 jaar garantie.
Waarom kom je met een nieuwe merknaam? En waarom is het niet gewoon een NIO?
Firefly is een lifestylemerk. We willen daarom zorgen voor meer onderscheid. NIO, ONVO en Firefly spreken allemaal een andere doelgroep aan.
Komt er ook een grotere Firefly-batterijversie?
Daar kan het merk op dit moment nog niets over vertellen. Voorlopig blijft het bij de 41 kWh batterij. De auto is er technisch wel klaar voor. Het platform biedt extra ruimte voor extra batterijcellen.
Wat zijn de belangrijkste concurrenten van de Firefly?
Nio positioneert Firefly als premiumalternatief voor bijvoorbeeld elektrische Mini Cooper, Renault 5 E-Tech Electric of Smart. Je mag de Firefly dus niet vergelijken met de Dongfeng Box, Leapmotor T03 of Dacia Spring. De auto zit in het hart van het B-segment hatchbacksegment, maar de auto is ook vrij hoog. Het is dus meer dan een B-segment hatch, het is ook een beetje SUV.
Komen er nog meer modellen van Firefly?
Daar kan het merk op dit moment nog niet op ingaan.
Specificaties Firefly
- Lengte: 4.003 mm
- Breedte: 1.885 mm
- Hoogte: 1.557 mm
- Wielbasis: 2.615 mm
- Draaicirkel: 9,4 meter
- Bodemvrijheid: 170 mm
- Gewicht Select: 1.467 kilogram
- Gewicht Comfort: 1.492 kilogram
- Batterij: 41,2 kWh
- V2L-laadvermogen: 3,68 kW
- AC-laden: 3-fase, 11 kW
- DC-laden: 100 kW
- DC-laadtijd 10-80%: 29 minuten
- Energieverbruik: 14,5 kWh/100 km
- WLTP-range: 330 km
- 0-100: 8,1 seconden
- Topsnelheid: 150 km/u
- Vermogen elektromotor: 105 kW
- Koppel elektromotor: 200 Nm
- Remweg 100-0 km/u: 35,65 meter
- Bagageruimte achter: 404 tot 1.253 liter
- Bagageruimte voor: 92 liter



































