Fiat Grande Panda (2025) Review – Net zo goed als de oer-Panda?
Een Panda voor iedereen
Goed nieuws voor Panda-liefhebbers: Fiat introduceert dit jaar niet één, maar twee nieuwe Panda’s: de compacte Pandina en de grotere Grande Panda. De Pandina is in feite de huidige Panda met wat technische updates en een nieuwe naam. Maar de échte nieuwe ster bij Fiat is de Grande Panda: een volledig nieuw model dat een dikke vette knipoog is naar de Panda uit de jaren 80.
Hoe groot is de Grande Panda eigenlijk?
De naam suggereert misschien een kolossale SUV, maar de Grande Panda is met zijn 3,99 meter lengte vooral een praktische hatchback. Hij biedt een bagageruimte van 361 liter. Dat is zo’n 50 liter meer dan de Citroën C3 biedt, een auto waarmee hij zijn techniek en platform deelt. De achterbank is iets krapper in vergelijking met de Franse auto, maar volwassenen zitten er nog steeds redelijk comfortabel. Kinderen hebben er sowieso niets te klagen.
Elektrisch of hybride
De Grande Panda is verkrijgbaar als volledig elektrische auto en als hybride. De elektrische variant levert 83 kW (113 pk) en heeft een 44 kWh-accu, goed voor een WLTP-actieradius van 320 km. Reken in de praktijk op zo’n 250 kilometer bij normale weersomstandigheden. De hybride versie beschikt over een 1,2-liter driecilinder benzinemotor en een elektromotor, die samen goed zijn voor 74 kW (100 pk). Schakelen gaat altijd met een automaat.
Verrassend volwassen
De Grande Panda rijdt verrassend volwassen voor een auto in dit segment. Hoewel hij niet de hydraulische bumpstops van de Citroën C3 heeft – een soort extra kussentjes op de veerpoten – levert hij nauwelijks in op comfort en voelt hij net wat dynamischer aan. De stoelen zijn aangenaam zacht, maar dankzij stevige zijwangen bieden ze voldoende zijdelingse steun.
Vlot zat
De prestaties zijn prima, zeker gezien zijn klasse. Met een 0-100 km/u tijd van 11 seconden is het geen straatmonster, maar welke auto in dit segment is dat wel? Dankzij het direct beschikbare koppel van de elektromotor schiet hij bovendien de eerste meters vlot vooruit en houdt hij ook op hogere snelheden zijn tempo vast. De topsnelheid van 132 km/u is simpelweg voldoende voor dagelijks gebruik, maar na zeven uur ’s avonds is inhalen op de snelweg een afrader.
Laadprestaties
De elektrische Grande Panda E kan 11 kW AC-laden en 100 kW DC-laden, waarmee je binnen 30 minuten weer 80% lading hebt. Een slimme extra is de geïntegreerde laadkabel, die je uit de neus van de auto trekt – een beetje zoals bij een stofzuiger. Hierdoor hoef je nooit meer een laadkabel uit een modderplas te vissen. Maar er is een keerzijde: deze ingebouwde kabel ondersteunt maximaal 7 kW laadkracht. Ons advies? Als je thuis of op je werk de tijd hebt om ’s nachts of overdag rustig op te laden, dan is deze handige spiraalkabel een geniale toevoeging.
Ode aan de oer-Panda
Fiat heeft bij het design van de Grande Panda sterk leentjebuur gespeeld bij de oorspronkelijke Panda uit de jaren 80. Het hoekige dashboard, vierkante voor- en achterverlichting en het ovaalvormige dashboard verwijzen naar de klassieke Panda en de kombaan bovenop de oude Fiat-fabriek – het Lingotto – in Turijn. Zelfs het dashboardkastje is een subtiele knipoog naar het verleden.
Duurzaam en innovatief
Ondanks de stevige retrosaus, zet Fiat stevig in op duurzaamheid. De Grande Panda gebruikt gerecycled aluminium en plastic, deels afkomstig uit melkpakken. Het interieur van de La Prima-uitvoering is daarnaast bekleed met bamboevezels. Ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook lekker duurzaam.
Uitvoeringen en prijzen
De elektrische Grande Panda is leverbaar als La Prima en RED, de hybride als La Prima en ICON. De basisprijs van de Grande Panda – zowel op benzine als op stroom – ligt op 25.990 euro, wat hoger is dan de Citroën e-C3 (24.300 euro). Daar staat tegenover dat hij standaard dikke in zijn spullen zit, met airco, een 10-inch infotainmentscherm, een 10-inch digitaal instrumentarium, ledverlichting en cruise control. Wie kiest voor de La Prima (29.000 euro), krijgt onder meer 17-inch velgen, navigatie, een achteruitrijcamera, parkeersensoren en een draadloze telefoonlader.
Conclusie
De Fiat Grande Panda is een vrolijke toevoeging aan het B-segment. Hij combineert retrodesign met moderne techniek, biedt een praktisch interieur en biedt voor ieder wat wils wat betreft aandrijflijnen. De briljante laadkabel maakt hem extra bijzonder. Hij is niet zo goedkoop als de Citroën e-C3, maar wel een stijlvol en praktisch alternatief. Of hij net zo iconisch wordt als de oer-Panda? De tijd zal het leren! In de video hieronder vertellen we je meer over de Fiat: