Autonieuws

Ferrari F80: met 1.200 pk de krachtigste Ferrari ooit

oktober 17, 2024

Ferrari F80 maakt indruk

Een 0-100-tijd van slechts 2,15 seconden, 0-200 in 5,75 seconden, een topsnelheid van 350 km/u, een 900 pk sterke 2.992 cc grote V6 met 120 graden blokhoek, aangevuld met elektropower: de Ferrari F80 is een auto die op papier al heel veel indruk maakt. En dan moet je de auto nog gaan bekijken. Je wordt letterlijk omver geblazen.

Slimme elektrotechniek

De aandrijflijn van de Ferrari F80 maakt gebruik van de eerste elektromotor (MGU-K), die volledig door Ferrari in Maranello is ontwikkeld, getest en geproduceerd. Een DC/DC-omzetter transformeert gelijkstroom met een bepaalde spanning naar gelijkstroom met een andere spanning. Dit enkele onderdeel verwerkt tegelijkertijd drie verschillende spanningen: 800 V, 48 V en 12 V.

De vooras, eveneens volledig in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd door Ferrari, omvat twee elektromotoren, een omvormer en een geïntegreerd koelsysteem. Dit onderdeel maakt het mogelijk om koppelvectoring voor de vooras toe te passen. De integratie van verschillende functies in één component en de nieuwe mechanische lay-out hebben een gewichtsbesparing van ongeveer 14 kg opgeleverd ten opzichte van eerdere toepassingen.

Het optimaliseren van de mechanische efficiëntie was een primair doel: olie met een lage viscositeit en een actief dry-sump-smeersysteem met een olietank die rechtstreeks in de as was geïntegreerd, verminderden de mechanische vermogensverliezen met 20%. Het gebruik van tandwielen met een hoge dekkingsgraad heeft bijgedragen aan een vermindering van de geluidsemissie met 10 dB.

Ferrari F80

Achterste elektromotor

De in de vooras geïntegreerde omvormer zet bovendien de door de as geproduceerde wisselstroom bij regeneratief remmen om in gelijkstroom voor het opladen van de accu. Voor de achterste elektromotor (MGU-K) wordt een andere omvormer gebruikt, die drie functies vervult: het starten van de verbrandingsmotor, het terugwinnen van energie om de hoogspanningsaccu op te laden en het aanvullen van het koppel van de motor in bepaalde dynamische omstandigheden.

In beide omvormers is het Ferrari Power Pack (FPP)-systeem geïntegreerd, een voedingsmodule met alle elementen die nodig zijn voor stroomconversie, gecombineerd in de meest compacte eenheid die mogelijk is. De hoogspanningsbatterij is ontworpen voor een zeer hoge vermogensdichtheid.

Accu van 2,3 kWh

Het accupakket is geconfigureerd met 204 in serie geschakelde cellen en gelijkmatig onderverdeeld in 3 modules, voor een totale energiecapaciteit van 2,3 kWh en een maximaal vermogen van 242 kW.

Aluminium subframe

De kuip en andere elementen van het chassis van de F80 zijn ontwikkeld met behulp van een multi-materiaalbenadering, waarbij voor elke afzonderlijke zone het meest geschikte materiaal voor de taak wordt gebruikt. De cel en het dak zijn gemaakt van koolstofvezel en andere composieten, terwijl de voor- en achtersubframes van aluminium zijn en met titaniumschroeven aan de kuip zijn bevestigd. Aan de achterzijde bevindt zich een extra aluminium subframe, dat met schroeven aan het achterste hoofdsubframe is bevestigd, om de accu te dragen.

Knipoog naar Ferrari F40

De F80 heeft een sterk futuristische visuele impact met onmiskenbare verwijzingen naar de lucht- en ruimtevaart. De architectuur wordt bepaald door een tweevlaksvormige dwarsdoorsnede waarvan de twee onderste hoeken stevig op de wielen zijn geplaatst. Vanuit zijaanzicht heeft de achterkant een gebeeldhouwde lijn die de gespierdheid van de hele achtervleugel benadrukt. Het voorste deel van de auto wordt bepaald door meer architecturale elementen: de wielkast eindigt met een verticaal paneel dat trots op de deur staat en een eerbetoon is aan de beeldtaal van de F40.

Interieur

Het interieur legt de focus op de bestuurder, die op een rode kuipstoel mag plaatsnemen. De passagier is ‘bijzaak’, al krijgt hij of zij waarschijnlijk ook de drive of a lifetime. Ook het interieur heeft wat weg van de cockpit van een F40. Overbodige zaken zijn weggelaten. In de F80 draait het om rijden. De auto kost overigens 3,6 miljoen euro. De productie is beperkt tot 799 exemplaren.

Ferrari F80 – technische gegevens

INTERNAL COMBUSTION ENGINE (ICE)

HYBRID POWERTRAIN

REAR ELECTRIC MOTOR (MGU-K)

FRONT AXLE ELECTRIC MOTOR

HIGH-VOLTAGE BATTERY

WEIGHTS AND DIMENSIONS

TYRES AND WHEELS

BRAKES

TRANSMISSION AND GEARBOX

PERFORMANCE



























































Ferrari F80





Ferrari F80