Autonieuws

Even in Nederland: Lancia’s nieuwe rallymonster

september 13, 2024

Een nieuwe start

Lancia was ooit onverslaanbaar in de rallywereld, met iconische modellen zoals de Delta Integrale die het merk naar meerdere kampioenschappen bracht. Tot op de dag van vandaag is Lancia het meest succesvolle merk in de geschiedenis van de rallysport. Nu maakt Lancia een comeback, zowel op het asfalt met nieuwe personenauto’s als op het onverharde terrein met een nieuw rallymonster: de Ypsilon Rally 4 HF. De nieuwe rallyauto maakte een korte pitstop in Nederland en niemand minder dan rallylegende Miki Biasion mocht de onthulling verzorgen.

Pittig

De Ypsilon Rally 4 HF is een rallyversie van de nieuwe Ypsilon. Hij is niet meteen bedoeld om te concurreren met de grote namen, maar richt zich op de Rally4-klasse; een klasse die ook geschikt is voor rallyrijders die hun eerste meters willen maken.

Onder de kap ligt een pittige 1,2-liter turbomotor met 156 kW (212 pk), die gekoppeld is aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak. Voorwielaandrijving en een mechanisch sperdifferentieel zorgen voor een rijervaring die zowel uitdagend als toegankelijk is. Miki Biasion heeft persoonlijk meegeholpen met de afstelling van de auto, dus je weet dat dit compacte monster een serieus stukje techniek in huis heeft. Met zijn ervaring heeft hij advies gegeven voor de afstelling van de motor, ophanging en remmen, om ervoor te zorgen dat de auto perfect aanvoelt op het rallyparcours.

Elektrisch knallen: de Ypsilon HF

Maar Lancia houdt het niet alleen bij benzine: volgend jaar mei komt er ook een 100% elektrische performanceversie, de Ypsilon HF. Deze elektrische variant voor op de openbare weg heeft een verlaagd onderstel en toegenomen spoorbreedte. Hij beschikt over maar liefst 206 kW (280 pk) en sprint in 5,8 seconden naar de 100 km/h.

Comeback in Nederland

De standaardversie van de nieuwe Ypsilon – zonder de rally-tweaks – rijdt al rond in Nederland. Je kunt hem bewonderen in vijf nieuwe showrooms die Lancia dit jaar al geopend heeft in steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Je kunt kiezen uit een hybride of elektrische Ypsilon.

Bekijk ook: LANCIA YPSILON HF, dé auto voor de Lancia-fans? OOK ALS RALLYAUTO!