EV-ROADTRIP van Nederland naar Scandinavië IN DE WINTER: episch of afzien?
Met de auto naar Scandinavië
Een zomerse roadtrip naar Zuid-Europa met een elektrische auto is tegenwoordig kinderspel. Dat ontdekten we vorige zomer toen we met gemak in het drukste seizoen naar de Middellandse Zee zoefden. Maar wat als je in februari naar het ijskoudste hoekje van Europa wilt reizen met een EV? Van Nissan krijgen we de sleutels van de Ariya e-4ORCE om het uit te zoeken. Deze nieuwe, vierwielaangedreven variant, die tevens over extra power beschikt, moet ons naar Nationaal Park Rondane in Noorwegen brengen. Een stevige rit, van zo’n 2.000 kilometer. Benieuwd hoe het is om met een elektrische auto van Nederland door Denemarken en Zweden naar Noorwegen te rijden? In dit artikel delen we alles wat je moet weten over het reizen met een EV naar Scandinavië. Kijk je liever naar bewegend beeld? Klik dan op de video hieronder:
Naar Kopenhagen
Het is vroeg in ochtend als we in de Ariya koers zetten richting de Duitse grens. Onze reis begint in het pittoreske Hellendoorn, een steenworp verwijderd van de grensovergang bij Oldenzaal. De bordjes richting Osnabrück wijzen ons de weg. Net voor deze Duitse stad sturen we richting Bremen. Dankzij de flinke accu – met 87 kWh capaciteit – kunnen we onze eerste laadpauze uitstellen tot Hamburg. Eenmaal in de havenstad zijn we niet zozeer op zoek naar een lader omdat de auto dreigt stil te vallen, maar omdat onze blazen na vier uur rijden behoorlijk onder druk staan.
Nissan Ariya E-4ORCE
Waarom we voor deze ijskoude roadtrip gekozen hebben voor de Ariya, in plaats van een van de andere talloze elektrische SUV’s die momenteel in de showroom staan? Simpel: van de Ariya hebben we hoge verwachtingen. Kort geleden is een avontuurlijk Brits stel namelijk in een paar maanden tijd met een Ariya van de Noordpool naar de Zuidpool gereden. Een rit van dik 30.000 kilometer. De auto – ook een vierwielaangedreven e-4ORCE – was volledig standaard, op wat extra grote banden en wielkasten na om grip te behouden op de poolgebieden. Als de Ariya die extreme omstandigheden aankan, dan moet ons wintertripje in Europa toch ook zeker haalbaar zijn?
Denemarken
De laadpauze in Hamburg zit erop. De meest voor de hand liggende route naar Denemarken, Zweden en Noorwegen zou zijn om vanaf hier door te rijden naar Puttgarden en daar de veerboot te nemen naar Denemarken. De overtocht duurt ongeveer 45 minuten en kost ongeveer 100 euro voor een enkele reis met twee personen en een auto. Een retourticket kost je ongeveer 200 euro. Als je echter vroeg boekt, kun je vaak een aanzienlijke korting krijgen.
De meeste Nederlanders kiezen ervoor om deze veerboot te nemen, omdat het zo’n 200 kilometer rijden naar Kopenhagen scheelt. Maar wij doen dat niet. Wij willen juist zoveel mogelijk kilometers maken, want dat is tenslotte de essentie van een roadtrip. Bovendien willen we de Ariya wat uitdagen. Daarom sturen we naar naar het noorden, naar de Deense stad Kolding, en van daaruit gaan we richting Odense.
Overigens is het ook mogelijk om in Denemarken naar het noorden te rijden en daar de boot te nemen naar Noorwegen. Er zijn verschillende boten die naar Oslo, Kristiansand, Bergen en andere plaatsen in Noorwegen varen, maar zoals gezegd willen wij zoveel mogelijk rijden.
De Grote Beltbrug
Zo’n vier uur rijden – en 350 kilometer – later, is het tijd voor een tweede laad- en plaspauze. We staan aan de voet van de Grote Beltbrug. Deze indrukwekkende brug is ook een van de redenen waarom we niet allerlei veerboten nemen. De Grote Beltbrug is een van de langste verbindingsbruggen ter wereld. Met bijna 18 kilometer lengte en bestaande uit twee bruggen met een kunsteiland in het midden, is het een indrukwekkend staaltje bouwwerk. Dat willen we niet missen.
Veel mensen denken bij Denemarken aan de Sontbrug, die Denemarken met Zweden verbindt, maar de Grote Beltbrug (Storebæltsbroen, in het Deens) is twee kilometer langer dan de Sontburg. In Denemarken zijn er geen tolwegen, maar voor deze twee grote bruggen moet je wel tol betalen. Voor de Grote Beltbrug ben je 38 euro kwijt en voor de Sontbrug moet je 68 euro afrekenen. Deze prijzen gelden voor auto’s, busjes en campers tot 6 meter. De Ariya is inmiddels dankzij een laadvermogen van 130 kW al weer flink volgeladen. We rijden door naar Kopenhagen en duiken vroeg ons bed in.
Kopenhagen naar Oslo
De tweede dag van onze reis begint weer vroeg. De auto heeft de hele nacht aan de lader gestaan en is klaar voor een lange dag op de weg. De eindbestemming van vandaag is Oslo. Van Kopenhagen naar de Noorse hoofdstad is goed te doen in een dag. De afstand bedraagt ruim 600 kilometer. Tijdens winterse omstandigheden moet je wel rekening houden met lagere snelheden, ook op de snelweg.
Na het verlaten van Kopenhagen sturen we meteen de Sontbrug op. De Sontbrug is geen gewone brug; het is onderdeel van een 16 kilometer lange verbinding tussen Denemarken en Zweden. Niet alleen rijd je over de Sont, maar je gaat ook onder de Sont door via een vier kilometer lange tunnel. De bouw van deze tunnel begon in 1993 en kostte maar liefst 3 miljard euro.
Laden in Zweden
Net als in Nederland, kun je in Denemarken en Zweden overal je auto aan een laadpaal hangen. Langs de snelweg staat duidelijk aangegeven waar en wanneer je een laadlocatie kunt verwachten. Dit is vaak om de twintig, dertig of veertig kilometer langs de snelweg. Heb je echt hoge laadnood? Dan kun je eigenlijk bij iedere afslag eraf om binnen vijf of tien kilometer ergens een snellader in een dorpje of stadje te vinden.
Met de Ariya’s navigatiesysteem kun je eenvoudig snellaadlocaties vinden. Zodra je de route invoert, wijst de auto je automatisch op geschikte oplaadpunten. Niet alle elektrische auto’s bieden deze handige functie al, waardoor je vaak verschillende route-apps moet raadplegen. Maar met de Ariya is dat gedoe verleden tijd.
IJsklompen
Helaas is het weer inmiddels behoorlijk omgeslagen. Sinds we Zweden zijn binnengereden, regent het ijs. De Ariya, de laadpalen, het wegdek – werkelijk alles is bedekt met een dikke laag glibberig ijs. Gelukkig beschikt de Ariya over voorruitverwarming, wat een absolute zegen blijkt te zijn. Toch moeten we af en toe de auto even stilzetten om ijsklompen onderaan de voorruit weg te krabben. Dit brute weer maken we niet vaak mee en het is duidelijk dat we niet meer in Nederland zijn.
De snelheid op de snelweg zakt naar zo’n 70 km/u en achter de sneeuwschuivers staan hier en daar lange files. Hierdoor komen we wat later dan gepland aan in Oslo. Gelukkig krijgt de Ariya een warm welkom in een overdekte garage, waar hij kan bijkomen van de vermoeiende rit en zich kan ontdoen van de kilo’s sneeuw en ijs die aan de dorpels en bumpers kleven. Helaas is een beloofde lader niet aanwezig in de parkeergarage. Jammer, want de Ariya kan als een van de weinige EV’s tot 22 kW AC-laden, wat een vol accupakket in de ochtend garandeert. Gelukkig hebben we achterin de auto nog een stekkerlader liggen, die we in een traditioneel stopcontact kunnen steken.
Rondane
De Ariya heeft in zijn slaap toch nog zo’n 150 kilometer kunnen bijladen via het stopcontact. Het accupakket is nog lang niet tot de nok toe gevuld. Op papier kan de Nissan meer dan 500 kilometer halen op een volle accu. In de winter, wanneer de omstandigheden wat uitdagender zijn, kom je natuurlijk wat minder ver. Reken in ons gematigde Nederlandse klimaat op zo’n 400 tot 450 kilometer rijbereik.
We zetten koers richting onze eindbestemming: Nationaal Park Rondane. Dit is het oudste nationale park van Noorwegen en beslaat een oppervlakte van ongeveer 963 vierkante kilometer. Het landschap van Rondane wordt gekenmerkt door uitgestrekte bergplateaus en diepe valleien, waardoor het in de winter lijkt alsof je op de Noordpool rijdt.
De afstand van Oslo naar dit nationale park bedraagt maar 300 kilometer. We hebben het echter niet meer over vlakke, Hollandse kilometers. Nadat we Lillehammer zijn gepasseerd, duiken we het park in en krijgen we te maken met stijgings- en dalingspercentages van 10 tot 13 graden. De weg is bovendien bedekt met een dikke laag ijs. Even twijfelen we om onze meegebrachte sneeuwkettingen te monteren. We besluiten om het eerst een paar meter zonder te proberen. Al snel merken we dat we genoeg grip hebben, zoals we stiekem al gehoopt hadden.
E-4ORCE, wat is dat?
Een van de redenen waarom we met de Ariya naar Noorwegen zijn, is zijn e-4ORCE AWD-systeem. Het verdeelt de kracht razendsnel over alle vier de wielen, waarbij het nauwlettend let op waar grip het meest nodig is. Als één wiel grip verliest, corrigeert het systeem onmiddellijk door de kracht naar andere wielen te sturen. Dankzij torque vectoring kan het zelfs individuele wielen afremmen om je door bochten te loodsen alsof je op rails rijdt.
Wanneer we afdalen, schakelen over naar de Snow-mode, waardoor de Ariya gecontroleerd wordt afgeremd door beide elektromotoren, zonder de geringste neiging tot glijden te vertonen. We nemen ons petje diep af en zijn op bepaalde momenten – als de weg steiler naar beneden loopt dan ons lief is – zeer dankbaar voor deze e-4ORCE-technologie.
Sneeuwbanden in Noorwegen of Zweden?
In Noorwegen en Zweden zijn winterbanden gek genoeg niet verplicht, maar tijdens winterse omstandigheden wel. Kortom: gebruik je gezonde verstand en ga niet zonder winterbanden in de winter naar Scandinavië. In Lapland en andere plekken waar hevige sneeuwval gebruikelijk is zie je ook veel auto’s met spijkerbanden rijden. Dit mag vaak alleen tijdens de wintermaanden.
Ook in Noorwegen is laden een fluitje van een cent. Nergens ter wereld staan er zoveel laadpalen per vierkante kilometer. Bij veel laadpalen kun je tegenwoordig betalen met een creditcard. Dat is fijn, want veel laadpassen die we in Nederland gebruiken, werken hier niet.
Na zo’n 2.000 kilometer op de teller is het moment gekomen om huiswaarts te keren. De Ariya heeft zich voortreffelijk gedragen, zelfs bij temperaturen van -18 graden Celsius. Hoewel het e-4ORCE systeem in Nederland niet altijd noodzakelijk is, zullen liefhebbers van wintersport hier zeker blij mee zijn. Maar ook wie graag wat meer pit onder de motorkap heeft, komt aan zijn trekken met deze versie, die tot 400 pk kan leveren. Meer weten over onze roadtrip? Bekijk dan de video hieronder: