Achtergrond

Een op vier Nederlanders financieel klem door dure brandstof

augustus 22, 2022

Benzineprijs

Hoera: op verschillende plekken in Nederland kun je inmiddels weer een liter E10 krijgen voor minder dan twee euro. In juni lag de adviesprijs voor een liter benzine nog op 2,504 euro, waardoor alles onder de twee euro gevoelsmatig haast ‘goedkoop’ lijkt. Bizar natuurlijk, vorig jaar kon je haast overal voor 1,80 euro per liter of minder je tank vullen. Bij het goedkoopste tankstation van Nederland lag de prijs in 2021 gemiddeld zelfs op 1,655 euro voor een liter E10 (Euro 95). Volgens experts zul je helaas moeten wennen aan een benzineprijs van rond de twee euro. Voor veel Nederlanders levert dat grote financiële problemen op.

Accijnsverlaging

De ANWB ziet daarom graag dat de regering de huidige accijnsverlaging voorlopig niet terugdraait. De verlaging van 17,3 cent (benzine), 11,1 cent (diesel) en 4,1 cent (LPG/LNG) per liter loopt in principe af op 1 januari 2023. Ondanks de verlaging is een liter brandstof in Nederland nog steeds zeer prijzig. Nergens in Europa liggen de brandstofprijzen zo hoog als in ons land. In België, Frankrijk en Duitsland zijn dankzij rigoureuze maatregelen prijzen rond de 1,60 euro voor een liter E10 niet ongebruikelijk.

Auto noodzakelijk

Uit onderzoek van de belangenorganisatie blijkt dat door de hoge brandstofprijzen een op de vier Nederlanders grote moeite heeft om hun auto rijdende te houden. Dertig procent van de ondervraagden in het ANWB-onderzoek geven aan dat ze hun auto écht nodig hebben om naar hun werk te komen. Een (elektrische) fiets of openbaar vervoer is voor deze groep geen optie, omdat ze dan aanzienlijk langer onderweg zijn.

Invloed op autogebruik

Uit het onderzoekt blijkt ook dat 60% van de leden de auto vaker laat staan door de hoge brandstofprijzen. “Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn de brandstofprijzen enorm gestegen. Dit heeft grote invloed op het autogebruik van Nederlanders”, aldus de ANWB.

Waar de goedkoopste tankstations van Nederland staan lees je hier: