Autonieuws

Een hardcore BMW M3: dit is de BMW M3 CS!

januari 25, 2023

De BMW M3 CS: meer power!

Het recept van de nieuwe BMW M3 CS is compleet gelijk aan de eerder voorgestelde M4 CS. Ook hier dus sportievere looks, een dynamischer onderstel en meer vermogen afkomstig van een doorontwikkelde versie van de zescilinder-in-lijn benzinemotor van de BMW M3/BMW M4. Het blok is net als bij de M4 CS stevig onder handen genomen.

Aanpassingen zes-in-lijn

Het carter heeft bijvoorbeeld een closed-deck ontwerp zonder voering, een zeer hoge stijfheid en is daarmee bestand tegen hoge druk. Lichtgewicht cilindervoeringen met een ijzercoating, aangebracht door middel van een boogdraadspuitproces (LDS), verminderen de inwendige wrijving. De kern van de cilinderkop is gemaakt met een 3D printproces. Daardoor krijgen de kanalen voor de koelvloeistof de ideale vorm, die volgens BMW niet haalbaar is met traditionele metaalgietprocessen.

BMW M3 CS 2023

Vermogen en koppel

BMW voerde ook de turbodruk op van de twee Mono-Scroll turbocompressoren, van 1,7 naar 2,1 bar. Ook het motormanagement is aangepast. Het topvermogen ligt met in totaal 405 kW (550 pk) nog eens 30 kW (40 pk) hoger dan dat van de BMW M3 Competition Sedan. Al tussen de 2.750 en 5.950 toeren per minuut is het maximumkoppel van 650 Nm beschikbaar. Het maximumvermogen is beschikbaar bij 6.250 toeren per minuut, het maximale toerental van de motor is 7.200 toeren per minuut.

Prestaties BMW M3 CS

Het samenspel tussen motor, transmissie en M xDrive vierwielaandrijving resulteert in een 0-100-sprint van 3,4 seconden. Na 11,1 seconden is vanuit stilstand al de 200 km/u bereikt. De tussensprint van 80 naar 120 km/u duurt 2,6 seconden (in de vierde versnelling) of 3,3 seconden (vijfde versnelling). De topsnelheid van de BMW M3 CS, die standaard is voorzien van het M Driver’s Pack, is elektronisch begrensd op 302 km/u.

BMW M3 CS

Uitlaatsysteem

BMW installeert ook een sportuitlaatsysteem met elektronisch gestuurde kleppen, een lichtgewicht titanium einddemper en twee matzwart uitgevoerde uitlaateindpijpen. In de rijprogramma’s SPORT en SPORT+ in het M Setup menu neemt het geluid toe.

M xDrive vierwielaandrijving

De BMW M3 CS beschikt over M xDrive vierwielaandrijving. De elektronisch aangestuurde lamellenkoppeling verdeelt het koppel traploos en volledig variabel over de voor- en achterwielen. De geoptimaliseerde olietoevoer van de lamellenkoppeling zorgt ook tijdens het leveren van topprestaties op het circuit voor optimale prestaties van de vierwielaandrijving. De nadruk van de aandrijving ligt op de achterwielen. De auto heeft ook een volledig variabel actief M-differentieel op de achteras.

Van 4WD naar 2WD, dat kan!

Via het M Setup-menu kan de bestuurder behalve de standaardinstelling 4WD ook kiezen voor de modus 4WD Sport. Daarmee komt de nadruk nog meer op de achterwielen te liggen. Bij uitgeschakelde Dynamische Stabiliteits Controle (DSC) is bovendien de modus 2WD beschikbaar. Daarin gaat de volledige aandrijfkracht naar de achterwielen en verrichten de regelsystemen geen stabiliserende ingrepen. Driften maar!

BMW M3 CS 2023

Gewichtsreductie

Met koolstofvezel versterkt kunststof (CFRP) is rijkelijk toegepast. Zo is niet alleen het dak van dit speciale M model gemaakt van carbon, maar ook de motorkap, frontsplitter, luchtinlaten voor, buitenspiegelkappen, achterdiffusor en achterspoiler. In het interieur zijn de middenconsole, de knoppen op het stuurwiel en de interieurlijsten van CFRP gemaakt. De standaard M Carbon kuipstoelen zorgen voor een verdere gewichtsbesparing. Dankzij de titanium einddempers is ook het uitlaatsysteem van de BMW M3 CS meer dan vier kilogram lichter. In totaal zorgt alle gewichtsbesparing dat de BMW M3 CS zo’n 20 kilogram lichter is dan de BMW M3 Competition Sedan met M xDrive.

Productie BMW M3 CS

De productie van de BMW M3 CS start in maart 2023. BMW produceert het model in kleine aantallen in de fabriek van BMW Group in München. De marktintroductie vindt eveneens plaats in maart 2023. De belangrijkste markten voor dit speciale M model zijn de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië en Japan. In Nederland is de BMW M3 CS leverbaar voor 191.844 euro.




















BMW M3 CS 2023


BMW M3 CS 2023








BMW M3 CS 2023


BMW M3 CS