Achtergrond Autonieuws

Dit kan je doen om Toyota katalysator te beschermen

januari 30, 2023

Toyota katalysator

In het bijzonder zijn de Toyota RAV4 en Auris populair onder autodieven. De Toyota Auris wordt hoofdzakelijk gestolen voor onderdelen. Want lees maar even mee: van de 193 gestolen Auris-modellen in 2022 werd 73% teruggevonden zonder katalysator.

Bovengemiddeld veel edelmetalen in Toyota katalysator

Dat een Toyota specifiek wordt gestolen voor de katalysator is natuurlijk niet leuk. In de uitlaat van vrijwel iedere auto met benzinemotor zit een katalysator. Dit is niet uniek voor Toyota, laat dat duidelijk zijn. De katalysatoren van Toyota zijn wel voorzien van bovengemiddeld veel edelmetalen om op die manier de uitlaatgassen zo schoon mogelijk te krijgen. De Toyota-katalysatoren leveren daardoor dus meer geld op.

Wat doet een katalysator?

De katalysator zorgt ervoor dat bepaalde schadelijke delen in uitlaatgassen worden geneutraliseerd. Dit werkt via een chemische reactie die ontstaat door edelmetalen. Een nieuwe katalysator kan al snel 1.500 euro kosten en met montage lopen die kosten op tot wel 2.500 euro. De autoverzekering dekt deze kosten vaak wel, maar dan moet je natuurlijk wel je eigen risico betalen. Kortom: niet leuk en een fikse kostenpost.

“Als de katalysator gestolen wordt, raken er meerdere onderdelen beschadigd en kunnen de kosten oplopen tot 2.500 euro, inclusief montage en BTW.”

Anti-diefstalplaat

Een oplossing voor het diefstalprobleem van katalysatoren is er niet. Maar je kan het autodieven wel zo lastig mogelijk maken. Autobedrijven gespecialiseerd in Toyota leveren speciale beschermplaten. Het gaat om een anti-diefstalplaat die de Toyota-dealer onder de auto kan monteren. Door deze plaat is de katalysator niet meer eenvoudig te stelen. Je leest het goed: ‘niet meer eenvoudig’. Diefstal is dus nog wel mogelijk, alleen moet de dief veel meer moeite doen waardoor een auto met katalysator al snel minder interessant wordt. Wat zo’n anti-diefstalplaat kost? Reken op ongeveer 250 euro, inclusief montage. (Bron: Van Gent).

Toyota katalysator

Diverse oplossingen

Toch verschillen de kosten van zo’n diefstalpreventiesysteem. Want niet alle dealers bieden dezelfde oplossing aan. Toyota-dealer Van Ekris heeft zelfs vier opties in de aanbieding. De twee goedkoopste oplossingen zijn:

Diefstalvertraging Lasverbinding katalysator + Doppen = 125 euro

Deze oplossing is beschikbaar voor de Prius 2 en 3. De diefstal vertragende doppen zijn metalen doppen over de bouten waardoor het losdraaien van bouten nog moeilijker wordt. Na montage van deze doppen zijn de bouten niet meer snel los te draaien en wordt het stelen van de katalysator lastiger. De metalen doppen zijn toepasbaar voor de Prius-familie en de Auris.

Diefstalvertraging katalysator door middel van beugel + Doppen = 159 euro

Een speciale beugel moet diefstal van de katalysator helpen voorkomen. Deze beugel is toe te passen op de volgende modellen: Prius 3 (ook Plug-In), Auris, Prius Wagon en Lexus CT200h. Deze beugel is niet mogelijk voor Prius 2.

Toyota katalysator

Andere oplossingen voor Toyota katalysator

Er zijn nog andere oplossingen om diefstal van een katalysator te voorkomen of tegenwerken. Denk hierbij aan een hellingshoeksensor aangesloten op originele claxon en eventueel met uitbreiding van een noodstroomsirene.

De hellingshoeksensor in de auto zorgt ervoor dat de dieven niet ongemerkt de auto kunnen opkrikken om de katalysator te stelen. Als de auto wordt opgekrikt treedt onmiddellijk de claxon voor ongeveer 30 seconden in werking. Deze oplossing kost je 212 euro. Voor 330 euro krijg je niet alleen de hellingshoeksensor maar ook een sirene met noodstroom. Deze sirene is moeilijk te saboteren en blijft ongeveer 30 seconden loeien, ook na het doorknippen van de stroomdraad of loskoppelen van de accu.