Deze F1-coureur neemt nu het illustere record van Nico Hülkenberg over: meeste races zonder podiumfinish
Hülkenberg
Gisteren draaide het niet om de desastreuze race van Verstappen, de strijd tussen de McLarens, de tijdstraf van Piastri of de nieuwe leider in het kampioenschap, maar vooral om de podiumplek van Hülkenberg. De Duitser geldt al jaren als een van de meest constante middenvelders in de F1. Zijn snelheid was nooit het probleem, maar of hij crashte op cruciale momenten (Singapore 2017), of zijn team had simpelweg niet het materiaal om mee te strijden. Maar gisteren kwam alles samen en pakte Hülkenberg in zijn 239e Formule 1-race zijn eerste podiumplek. Met zijn derde plaats is hij eindelijk af van het weinig benijdenswaardige record van meeste F1-races zonder podium.
Nieuwe recordhouder
Met Hülkenbergs podium komt landgenoot Adrian Sutil nu bovenaan de lijst te staan van coureurs met de meeste GP-starts zonder beker of champagne. Sutil reed tussen 2007 en 2014 maar liefst 128 Grands Prix zonder ooit hoger te finishen dan vierde, destijds in Monza 2009. Daarmee voert hij nu de ranglijst aan, gevolgd door namen als Pierluigi Martini, Philippe Alliot en Yuki Tsunoda. De Japanner heeft nog kans zijn naam van de lijst te rijden, maar na 99 starts zonder podium tikt zijn klok inmiddels ook stevig door. Voor Sutil is er geen herkansing meer – hij verliet de Formule 1 eind 2014.
1️⃣ Adrian Sutil – 128 starts, beste resultaat: 4e
2️⃣ Pierluigi Martini – 119 starts, beste resultaat: 4e
3️⃣ Philippe Alliot – 109 starts, beste resultaat: 5e
4️⃣ Yuki Tsunoda – 99 starts, beste resultaat: 4e
5️⃣ Pedro Diniz – 98 starts, beste resultaat: 5e
Wie is Adrian Sutil ook alweer?
Adrian Sutil debuteerde in 2007 in de Formule 1 bij Spyker en bleef na de overname jarenlang verbonden aan Force India. Hij reed daar tussen 2008 en 2011, keerde na een jaar schorsing in 2012 terug in 2013 en maakte toen indruk met een sterke race in Australië en een vijfde plaats in Monaco – zijn beste resultaat ooit. Zijn carrière kende echter ook dieptepunten, zoals een voorwaardelijke celstraf na een vechtincident met Lotus-topman Éric Lux in 2011 en zijn betrokkenheid bij het fatale ongeluk van Jules Bianchi in Suzuka 2014, dat volgde op een crash van Sutil zelf. In 2014 stapte hij over naar Sauber, maar door tegenvallende prestaties en een juridische strijd over een niet-gerespecteerd contract verdween hij eind 2014 uit de Formule 1. Pogingen op een comeback in endurance (Le Mans) mislukten en een test bij Toyota in 2016 leverde niets op. Daarna keerde hij de autosport lange tijd de rug toe.
Sindsdien is Sutil actief als ondernemer: hij richtte in 2017 zijn eigen bedrijf op, Sutil’s Fine Wines. In 2022 verraste hij met een terugkeer in de Ferrari Challenge Europe, waarin hij zelfs races wist te winnen. Inmiddels lijkt hij op 41-jarige leeftijd zijn helm definitief aan de wilgen te hebben gehangen.
Lees ook: Welke huidige F1-coureurs zijn miljonairszoontjes – en wie staan zonder familievermogen op de grid?
Headerfoto: Red Bull contentpool