Achtergrond

Definitieve verhoging importtarieven op Chinese auto’s: wat zijn de gevolgen?

oktober 4, 2024

Waarom deze verhoging?

Volgens de Europese Commissie zorgen de subsidies die de Chinese overheid aan haar autofabrikanten geeft ervoor dat elektrische auto’s uit China veel goedkoper zijn dan hun Europese concurrenten. Hierdoor krijgen merken zoals MG en Xpeng een oneerlijk voordeel op de Europese markt, aldus Brussel. De verhoging van de importheffingen moet deze oneerlijke concurrentie tegengaan en de Europese industrie beschermen.

Niet iedereen is het eens

Ondanks de steun voor deze maatregel, waren niet alle EU-lidstaten enthousiast. Vooral Duitsland en Hongarije vrezen de gevolgen. Zij zijn bang dat China zal terugslaan door hogere belastingen te heffen op Europese producten zoals auto’s, zuivel en vlees. Dit kan grote gevolgen hebben voor met name de Duitse auto-industrie, die veel naar China exporteert.

Wat zijn de gevolgen voor de consument?

Voor de Europese consument kan deze verhoging leiden tot flink hogere prijzen voor elektrische auto’s. Doordat Chinese modellen duurder worden, kan de keuze voor betaalbare elektrische auto’s afnemen. De vraag is of Chinese merken de extra kosten doorberekenen aan de consument of dat ze deze zelf opvangen om hun concurrentiepositie in Europa te behouden.

Dreiging van een handelsoorlog

China heeft al laten weten dat het overweegt om als vergelding zijn eigen importheffingen op Europese producten te verhogen. Dit kan leiden tot een verdere escalatie van het handelsconflict tussen de EU en China. Hoewel de EU probeert een oplossing te vinden die voldoet aan de internationale handelsregels, blijft de situatie onzeker en kunnen de spanningen tussen beide handelsblokken toenemen.

Lees ook: Prijzen Hyundai Inster bekend: betaalbare EV met 370 kilometer actieradius