Achtergrond Autonieuws

DEFINITIEF: over dik 4.000 dagen start het verbod op nieuwe benzine- en dieselauto’s

februari 14, 2023

Verbod benzineauto, vaarwel fossiele brandstof?

Met 340 stemmen voor, 279 tegen en 21 onthoudingen keurden de leden van het Europees Parlement het wetsvoorstel over de herziene CO2-emissienormen voor nieuwe auto’s en bestelwagens goed. Het achterliggende doel van het verbod op benzine- en dieselauto’s vanaf 2035 is dat auto’s die op fossiele brandstoffen rijden op termijn van de weg verdwijnen. Autofabrikanten die wel vasthouden aan brandstofmotoren krijgen het extra zwaar. De CO2-regels worden nog verder aangescherpt.

Wetgeving stimuleert productie emissievrije voertuigen

Jan Huitema, lid van het Europees Parlement, zegt het volgende: “Deze verordening stimuleert de productie van emissievrije en emissiearme voertuigen. Het bevat een ambitieuze herziening van de doelstellingen voor 2030 en een emissievrije doelstelling voor 2035, cruciaal om in 2050 klimaatneutraliteit te bereiken.”

Duidelijkheid voor de auto-industrie

Hij vervolgt: “Deze doelstellingen scheppen duidelijkheid voor de auto-industrie en stimuleren innovatie en investeringen voor autofabrikanten. Het kopen en rijden van emissievrije auto’s wordt goedkoper voor de consument en er ontstaat sneller een tweedehandsmarkt. Het maakt duurzaam rijden voor iedereen toegankelijk.”

Autodealer