Autonieuws

De meest aerodynamische productieauto ooit komt uit Nederland

september 15, 2022

Helmond

Ruim zes jaar hebben ze er aan gewerkt in Helmond, en nu gaat hij dan eindelijk in productie: de Lightyear 0. In een FKFS-windtunnel in het Duitse Stuttgart is de luchtweerstand van het gladde model via het WLTP-homologatieprotocol gemeten. De auto, die bedekt is met vijf vierkante meter aan zonnepanelen, heeft een Cw-waarde van 0,175. In gewone taal: de auto is extreem aerodynamisch.   

Cw-waarde

Met de Cw-waarde van de auto wordt aangegeven hoe goed de aerodynamica is. Hoe lager de Cw-waarde, hoe lager de luchtweerstand van de auto. Dat is gunstig voor het brandstof- of stroomverbruik, want de brandstof- of elektromotor hoeft minder moeite te doen om de auto te verplaatsen. De luchtweerstand wordt door diverse factoren bepaald. De hoogte van de auto, de vormen van het koetswerk, de zijspiegels tot zelfs de onderzijde van de auto. Je begrijpt dat autofabrikant verschillende slimme aerodynamische trucjes bedenken om de luchtweerstand te verminderen. Zo heeft de Lightyear One een zeer lange kont, een vlakke bodemvloer en de achterwielen kunnen met panelen worden afgedekt, zodat ze minder luchtweerstand veroorzaken.

Concurrenten

De Lightyear blijkt gladder te zijn dan verwacht. De knappe koppen uit Helmond gaven eerder een Cw-waarde van lager dan 0,19 op. Met een waarde van 0,175 troeft de One verschillende andere bekende aerodynamische modellen af, zoals de Mercedes-Benz EQS, BMW i8 en de inmiddels legendarisch elektrische EV1 van GM uit de jaren 90. Die had een Cw-waarde van 0,19. Mercedes-Benz heeft nog wel de EQXX met een Cw-waarde van 0,17 in zijn stal, maar dit is een conceptcar. Voorlopig mogen ze in Helmond dus opscheppen met het feit dat ze de meest aerodynamische productieauto ter wereld verkopen.

Mercedes-Benz Vision EQXX

WLTP-actieradius Lightyear 0

Dankzij zijn lage luchtweerstand heeft de One niet veel energie nodig om een flink stuk te rijden. Dat is de kracht van het model, hij springt efficiënt met zijn energie om. Daarnaast zijn er ook minder grondstoffen nodig bij het productieproces, want een groot accupakket is overbodig. De WLTP-actieradius bedraagt 625 kilometer, terwijl in de bodem van de auto een compact accupakket ligt met een capaciteit van slechts 60 kWh. Het merk stelt dat het in de praktijk mogelijk is om 560 kilometer te af te leggen met een snelheid van 110 km/u.

Laden met zonnestroom

De Lightyear 0 maakt ook gebruik van efficiënte elektromotoren, die in de wielen geïntegreerd zijn. De auto kan zichzelf opladen tijdens het rijden of wanneer hij stilstaat langs de weg. Het opladen door middel van de zonnepanelen geeft de 0 een actieradius van 70 kilometer per dag. De productie begint dit najaar en er zullen maximaal 946 Lightyear 0’s gemaakt worden. De eerste auto wordt in november geleverd. Voor een 0 moet je wel diep in de buidel tasten, hij kost namelijk 250.000 euro. Eind 2024 of begin 2025 moet een betaalbaar model op de markt komen, met een vanafprijs rond de 30.000 euro.

Bekijk de Lightyear 0 in actie in de windtunnel: