Autonieuws

De Jogger Hybrid is de eerste hybride van Dacia

januari 30, 2023

83.000 orders

In maart 2022 introduceerde Dacia zijn nieuwe zevenpersoons gezinsauto: de Jogger. De auto valt goed bij het publiek, wereldwijd zijn er al 83.000 orders geplaatst en er rijden al meer dan 51.000 exemplaren op de weg. Volgens het merk kiest twee op de drie Jogger-klanten voor het hoogste uitrustingsnivea, terwijl in 55% van de gevallen wordt gekozen voor de zevenzitsvariant. Standaard is de Jogger een vijfzitter, voor een extra zitrij betaal je zo’n 1.000 euro.

Dacia Jogger Hybrid

Twee derde van de klanten kiest voor de motorvariant TCe 100 ECO-G. Deze ‘bi-fuel’ versie lust zowel benzine als LPG. Vanaf het voorjaar kunnen klanten voor een nieuwe motorvariant kiezen: de Hybrid 140. Het is de eerste Dacia met hybridetechniek. Het hybridesysteem maakt gebruik van de techniek van Renault Group en bestaat uit een 1,6-liter viercilinder benzinemotor, twee elektromotoren en een geëlektrificeerde automaat met vier overbrengingen voor de verbrandingsmotor en twee voor de elektromotor. Een complex stukje techniek dus, dat we al kennen uit de Nissan Juke Hybrid en de Renault Clio- en Captur E-Tech Hybrid.

Batterij

De Dacia Jogger Hybrid 140 is uitgerust met een automatische transmissie met een ‘B’-modus (‘Brake’) die de werking en de mate van vertraging van het regeneratieve remsysteem versterkt. Net als bij een volledig elektrische auto, kan deze hybride Jogger dus ook afremmen op de motor. In de B-modus wordt zo extra energie teruggewonnen, die de auto weer kan gebruiken tijdens bijvoorbeeld het optrekken. Hierdoor kan de Jogger volgens het merk in de stad tot 80 procent volledig elektrisch rijden. De batterij bevindt zich onder de vloer van de bagageruimte, op de plaats van het reservewiel, net als de LPG-tank bij de ECO-G 100-versie.

Wat kost de Dacia Jogger Hybrid?

De Dacia Jogger HYBRID 140 zal in Nederland enkel beschikbaar zijn als zevenzitsvariant en heeft een vanafprijs van 29.650 euro. De Jogger is daarmee de meest betaalbare hybride gezinsauto met zeven zitplaatsen op de markt, maar wel een flink stukje duurder dan een Jogger zonder hybride-systeem. Een basis Jogger is er namelijk al vanaf 22.700 euro. Voor een Jogger met zeven zitplaatsen betaal je minimaal 25.700 euro.