Achtergrond

De iconische Citroën SM is (even) terug!

september 11, 2024

Een moderne ode aan de SM

In 2020 besloot DS Automobiles hun ontwerpers eens flink los te laten op een iconische klassieker: de DS SM uit 1970. Het resultaat? Een reeks ontwerpen onder de naam #SM2020, die nu tot leven zijn gekomen in de vorm van de SM TRIBUTE. Dit concept, nu te zien op het Concours d’Élégance Chantilly, is niet zomaar een retro-remake, maar een frisse herinterpretatie die de elegante lijnen van de SM combineert met moderne techniek en design.

Thierry Metroz, hoofd van DS Automobiles Design, omschrijft het project als meer dan alleen een eerbetoon: “De SM TRIBUTE laat zien hoe wij de nalatenschap van onze iconische modellen voortzetten. Het is een mix van nostalgie en vooruitgang die perfect past bij wat DS Automobiles wil uitstralen.”

Luxe, lichtgewicht en een tikkeltje eigenwijs

De originele DS SM was destijds een toonbeeld van Franse innovatie met zijn gestroomlijnde vormen, krachtige V6-motor en de kenmerkende hydropneumatische vering die je liet zweven over de weg. De SM TRIBUTE neemt dat DNA mee, maar dan met een moderne twist. De auto oogt sierlijke en gespierd en staat op flinke 22-inch wielen.

Verfijning

Het interieur van de SM TRIBUTE is een ode aan het origineel, maar uiteraard ook met een moderne twist. Denk aan het klassieke dashboard met ovale instrumenten, maar nu uitgerust met projectiedisplays en een high-tech stuur. De zachte tinten van ivoorkleurig leder en Alcantara geven het interieur een lichte, luxe uitstraling, terwijl details zoals lasergegraveerd leer en parelmoer afwerkingen zorgen voor een gevoel van verfijning dat we kennen van DS.

Concours d’Élégance

Tijdens het Concours d’Élégance in Chantilly kunnen bezoekers niet alleen deze moderne klassieker bewonderen, maar ook een breed scala aan andere SM-modellen, waaronder enkele zeldzame uitvoeringen zoals de vierdeurs SM OPERA en de race-SM die in 1974 meedeed aan de 24 uur van Spa-Francorchamps.