Autonieuws

De EV-dolfijnauto van Aptera: hyper efficiënt en spotgoedkoop

januari 31, 2023

Aptera

Aptera heeft een doel voor ogen: de meest efficiënte auto ter wereld ontwikkelen. Volgens het Amerikaanse merk is deze auto de beste oplossing om mensen te helpen om over te stappen op elektrische mobiliteit. De productie moet al eind 2023 starten. Zodra Aptera haar doelstellingen voor fondsenwerving heeft bereikt, kan het bedrijf een nauwkeurigere tijdlijn schetsen.

Productielocatie in Carlsbad

“Aptera legt de laatste hand aan de vierde en laatste fase van de productontwikkeling. Als onderdeel van deze fase zal Aptera de crashtests en validatie voltooien. Eenmaal voltooid, is Aptera van plan om snel op te schalen naar een jaaroutput van 10.000 voertuigen per jaar. Vervolgens hoopt Aptera zijn productie rustig aan uit te breiden naar 20.000 voertuigen op jaarbasis in de fabriek in Carlsbad, Californië”, zegt Chris Anthony, Co-Founder en Co-CEO.

Aptera

Voorbereidingen

De Aptera-productiefaciliteit van 75.000 vierkante meter in Carlsbad is zo ingericht om elke 12 minuten een voertuig te assembleren, met een jaarlijkse capaciteit van 10.000 voertuigen. Volgens het merk is 92 procent van de leveranciers van de Aptera al gekozen en is 98 procent van de fabrieksuitrusting al geselecteerd. Om het productiestadium sneller te halen, heeft het bedrijf het Aptera Accelerator-programma in het leven geroepen.

Aptera Accelerator Program

Via het Aptera Accelerator Program krijgen de eerste 2.000 geproduceerde Launch Edition-voertuigen prioriteit voor vroege leveringen aan investeerders. Vanaf nu tot en met 26 maart 2023 wordt iedereen die 10.000 dollar of meer investeert toegevoegd aan deze lijst.

Veel geld nodig

Chris Anthony: “Als we 20 tot 50 miljoen dollar kunnen ophalen om de eerste fase van ons productieplan uit te voeren, zal dat enorm helpen. We verwachten dat onze besteding van de opbrengsten kapitaaluitgaven omvat, zoals uitrusting en gereedschap en hulp bij het voldoen aan de vereisten voor het verkrijgen van de subsidie.”

Aptera

Show me the money!

Ook in dit geval is het bedrijf dus sterk afhankelijk van geld van derde partijen en van overheidssubsidies, een beetje zoals Lightyear. Maar ook voor Lightyear was het een hele kluif, met desastreuze gevolgen. Toch lijken de kaarten van Aptera wel op orde, gezien de omvang van de orderportefeuille en de beoogde prijsstelling van de Aptera. Bovendien is de voertuigontwikkeling al vrijwel compleet afgerond, er is alleen nog een financiële ‘go’ nodig voor de productie.

Prijs Aptera

De prijs van de Aptera Launch Edition start bij 25.900 euro. Jawel, dat is voor een EV bijzonder scherp! De prijs is sterk afhankelijk van de gekozen batterij. Er is keuze uit 250 miles (25.900 dollar), 400 miles (29.800 dollar), 600 miles (34.600 dollar) en zelfs 1.000 miles (44.900 dollar). Omgerekend is dit respectievelijk 400, 643, 965 en zelfs 1.609 kilometer rijbereik. Het voertuig is bijzonder licht (65 procent lichter ten opzichte van een normale EV), heeft ultrasmalle banden en heeft voor een auto haast de perfecte vorm. De luchtweerstand is extreem laag.



















Opties Aptera

Er is keuze uit de kleuren grijs, wit of zwart. Een persoonlijke kleur kost je 1.500 euro extra. Bovendien zijn er nog diverse opties verkrijgbaar die van grote invloed zijn op de aanschafprijs, denk aan extra zonnepanelen en vierwielaandrijving. Maar in dit geval draait het om de vanafprijs, want ook het basismodel met 400 kilometer range klinkt al veelbelovend. Snelladen kan met snelheden van 40 tot 60 kW. Aan een 100 kW-versie wordt gewerkt. De 0-100 km/u-sprint duurt ongeveer 4 seconden en de topsnelheid bedraagt 165 km/u.

Zonnepanelen

Op een locatie met zeer hoge blootstelling aan de zon, zoals Zuid-Californië, zou de gemiddelde Amerikaanse bestuurder nooit hoeven te laden, gebaseerd op het dagelijkse gemiddelde rijafstand van van ongeveer 47 kilometer. Op een locatie met gemiddelde blootstelling aan de zon, zoals New York of Chicago, hoef je volgens Aptera slechts drie keer per jaar de stekker in het stopcontact te steken. Dit is natuurlijk puur theorie, maar indrukwekkend is het wel.