Autonieuws

De eerste gezinsauto van Alpine: de Alpine A390 (2025) – SNEAK PREVIEW

oktober 11, 2024

Alpine A390_β komt in Dream Garage

Na de A290 en vóór de toekomstige elektrische A110 markeert de Alpine A390_β de tweede fase in Alpine zijn Dream Garage, het drieluik sportauto’s waarmee Alpine de overstap naar volledig elektrische aandrijving inzet.

Hoe de naam is opgebouwd

De naam Alpine A390_β volgt de Alpine-nomenclatuur waarbij een ‘A’ wordt gevolgd door drie cijfers. Het cijfer ‘3’ staat voor het formaat van het voertuig, terwijl ‘90’ verwijst naar modellen voor dagelijks en veelzijdig gebruik. De Griekse letter ‘beta’ geeft aan dat het voertuig zich nog in een tussenfase van ontwikkeling bevindt, voordat het als productiemodel op de markt komt. In normaal Nederlands noemen we dat gewoon een conceptmodel, maar Alpine gebruikt de fancy term ‘beta’. Je moet je natuurlijk wel op een bepaalde manier onderscheiden van de massa.

Sportauto in een maatpak

De Alpine A390_β biedt een voorproefje van een toekomstig productiemodel. Net als de iconische A110. Alpine omschrijft het model als een echte “sportauto in een maatpak”. De showcar A390_β haalt zijn inspiratie uit de bergmassieven van de Alpen. Natuurlijke elementen zoals rotsen, mineralen en sneeuw vormen de basis voor het ontwerp en de materiaalkeuze.

Forse wielen

Het ontwerp van de wielen van de A390_β-showauto is geïnspireerd op de kristalachtige eigenschappen van een sneeuwvlok. De 22-inch voor- en 23-inch achterwielen worden geaccentueerd door een cabochon in het midden van het wiel, verlicht door een blauwachtige halo die doet denken aan sieraden. Het transparante effect van de centrale flens, die lijkt op een dunne laag ijs, benadrukt de Active Torque Vectoring-functie op de achtergrond.

A110 met vijf zitplaatsen

“De A390_β geeft ons een voorproefje van de toekomstige Alpine ‘sport fastback’, die we hebben ontworpen als een A110 met vijf zitplaatsen. De dualiteit tussen de racementaliteit en de verfijning van deze showcar belichaamt de rijervaring en prestaties die vanaf 2025 terug te vinden zullen zijn in ons productiemodel, dat in Frankrijk wordt vervaardigd in de historische fabriek in Dieppe. Dit is meer dan de belofte van een volledig Alpine-ervaring; het is een ware belofte”, aldus Philippe Krief, CEO Alpine.






































Alpine A390_b