Autonieuws

Cupra Terramar: alles wat je moet weten

september 11, 2024

Cupra Garage

Cupra blijft stevig gas geven met het uitbreiden van hun line-up. Inmiddels staan er vijf modellen in de showroom: de Leon, Leon Sportstourer, Formentor, Born, Tavascan en vanaf oktober de Terramar. Maar vergeet het woord ‘showroom’ – bij Cupra noemen ze het liever een ‘Cupra City Garage’. Dat zijn geen ouderwetse dealers op een tochtig industrieterrein, maar hotspots in steden als Rotterdam, Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Leusden en Zwolle, waar je de nieuwste Cupra-modellen kunt ontdekken in een hippe setting.

Terramar

Maar goed, hoe zit het met de Terramar? De SUV deelt zijn fundament met de nieuwe Volkswagen Tiguan en de Audi Q3 en rolt zelfs van de band in de Audi-fabriek in Hongarije. Over de bouwkwaliteit hoef je je dus geen zorgen te maken. Cupra is immers geen nieuwkomer die nog moet leren hoe je een auto in elkaar zet; ze bouwen voort op de solide basis van hun bekende familieleden.

De Terramar valt meteen op door zijn scherpe lijnen en krachtige uitstraling. Het sharknose-front met de slanke koplampen en de opvallende diffuser aan de achterkant geven de SUV een gedurfde look die moeilijk te missen is. De lichtbalk met verlicht Cupra-logo kennen we al van de onlangs vernieuwde Formentor en Leon.

Volledig gedigitaliseerd

Het interieur wordt gedomineerd door de opvallende ‘spine’ die het dashboard met de middenconsole verbindt, wat zorgt voor een strakke, moderne uitstraling. Je vindt er een multifunctioneel stuur met paddles en sportieve kuipstoelen die voor een sportief gevoel zorgen. Het interieur is afgewerkt met Cupra’s kenmerkende koperkleurige accenten en is volledig gedigitaliseerd: de 10,250inch Virtual Cockpit toont alle belangrijke informatie, terwijl het 12,90inch touchdisplay je toegang geeft tot alle infotainment- en klimaatfuncties.

Hoogwaardige materialen

De gebruikte materialen zijn zowel hoogwaardig als duurzaam, met gerecyclede stoffen zoals Dinamica en iets dat Seaqual Yarn heet. Met een wielbasis van 2,68 meter biedt de Terramar plaats voor vijf personen en de verschuifbare achterbank maakt het bagagevolume flexibel (400-602 liter). Verder kun je rekenen op slimme features zoals draadloos opladen, Apple CarPlay, Android Auto en optioneel een Sennheiser Soundsystem.

272 pk

De Terramar komt naar Nederland met plug-in hybride aandrijflijnen. Het hart van het systeem is een 1.5 TSI turbomotor die samenwerkt met een elektromotor. Je kunt kiezen uit twee vermogensopties: 150 kW (204 pk) en 200 kW (272 pk). De krachtigste versie, de Terramar VZ Performance met 272 pk, sprint in 7,3 seconden van 0 naar 100 km/u en haalt een topsnelheid van 215 km/u. Het sportonderstel met multilink achteras en Dynamic Chassis Control zorgen volgens het merk voor een directe en precieze rijervaring, net zoals de progressieve stuurinrichting en het optionele Akebono remsysteem.

120 kilometer elektrisch rijden

Dankzij een 19,7-kWh accupakket komt de SUV op elektrokracht verder dan een rondje om de kerk. Zijn elektrische actieradius bedraagt maar liefst 120 kilometer (WLTP). Je kunt dus vrijwel al je dagelijkse woon-werkritten afleggen zonder dat je de benzinemotor hoeft aan te spreken. Thuis of aan een publieke laadpaal kun je laden met 11 kW, maar snelladen kan hij ook: tot 50 kW, waardoor de accu in 26 minuten van 10 naar 80 procent kan laden.

De Terramar in Nederland

De Cupra Terramar is per direct te bewonderen in de Cupra City Garage in Rotterdam en vanaf oktober ook bij andere Cupra-locaties. In november gaat hij de weg op. Het model is beschikbaar in diverse uitvoeringen, waaronder de gelimiteerde Terramar VZ America’s Cup. Deze exclusieve versie komt met een riante standaarduitrusting en wordt geleverd in de unieke kleur Enceladus Grey Matt. De prijzen voor de Terramar starten bij 48.990 euro voor de Essential-uitvoering, oplopend tot 58.990 euro voor de exclusieve VZ America’s Cup.

Lees ook: Review – Cupra Leon Sportstourer (2024) – Is hij eindelijk een échte Cupra?