Achtergrond Autonieuws

Brussel geeft Tesla korting: lagere importheffing op Chinese Tesla’s

augustus 21, 2024

Importheffing Chinese EV’s

Een mooie meevaller voor Elon en co: Tesla is erin geslaagd aan te tonen dat het minder op de Chinese subsidiekruk leunt dan andere autofabrikanten die in China auto’s bouwen. Daardoor past Brussel het importtarief voor auto’s die Tesla naar Europa verscheept aan: van bijna 21% naar 9%. In juni vroeg het merk om lagere tarieven. Voor volledig Chinese merken zoals BYD, Geely en SAIC blijft het nog even spannend: zij krijgen invoertarieven van 17% tot wel 38%, afhankelijk van hoe goed ze meespelen met het EU-onderzoek.

Europese auto’s met Chinese roots

Niet alleen Tesla profiteert van de lagere tarieven. Ook sommige Europese automakers met Chinese joint-ventures, zoals Cupra en BMW, kunnen rekenen op een lagere heffing. Zo wordt de invoerbelasting voor de Cupra Tavascan verlaagd naar 21,3%. Ook de nieuwe elektrische Mini, die door moederfabrikant BMW in China wordt geproduceerd, valt onder dit lagere tarief. Eerder moest Mini vrezen voor een stevige 38% importboete.

Europese Commissie

De lagere tarieven komen bovenop de standaard 10% invoerbelasting die de EU al rekent op auto’s. De Europese Commissie probeert hiermee het speelveld een beetje eerlijker te maken en elektrische auto’s met flinke subsidies van de Chinese overheid een halt toe te roepen. Ondertussen blijft China kritisch op de EU-beslissingen. Het Chinese ministerie van Handel heeft al aangegeven fel tegen de voorgestelde maatregelen te zijn en overweegt stappen om de Chinese fabrikanten te beschermen.

Bekijk ook: Mini Cooper SE (2024) Review – Elektrische Mini is een PRETMACHINE! – AutoRAI TV