Autonieuws

Brandstof in 2027 naar verwachting 11 tot 13 cent duurder door ETS-2

september 9, 2024

Gaten in rijksbegroting dichten

Het kabinet wil de inkomsten van ETS-2 – een nieuwe Europese CO2-heffing voor onder meer autobrandstoffen – gebruiken om gaten in de rijksbegroting te dichten. Dat constateren ANWB, BOVAG, Natuur & Milieu, RAI Vereniging en VNA. Zij willen dit voorkomen en vragen de politiek dit geld te herinvesteren in schone mobiliteit.

Niet de bedoeling

Zo’n driekwart van de ETS-2-inkomsten gaat rechtstreeks de Nederlandse schatkist in. Het kabinet is van plan om hiermee de gaten in de begroting te dichten. Vanaf 2027 gaat het om 1 tot 1,5 miljard euro per jaar. Dat is echter tegen de bedoeling van deze ETS-2-regeling. Het geld moet gebruikt worden voor het stimuleren van schoon vervoer – zoals stimuleringsmaatregelen voor elektrische auto’s en het uitbreiden van goede laadinfrastructuur.

Gebruik inkomsten voor schoon vervoer

De ANWB, BOVAG, Natuur & Milieu, RAI Vereniging en de VNA maken zich hierover zorgen en roepen de politiek op om in actie te komen. “Het geld uit opbrengsten van deze CO2-heffing is niet bedoeld om de gaten in de begroting te dichten. Het zou goed zijn als kabinet én de Tweede Kamer de handen ineenslaan en dit alsnog goed regelen: betaal verdere verduurzaming van mobiliteit van het geld dat daarvoor bedoeld is. En zorg dat mensen met een krappere beurs – die volop meebetalen aan deze heffing – ook mee kunnen doen. Dat begint met een debat over de besteding van de ETS-2-gelden in de Tweede Kamer.”