Achtergrond Autonieuws

Bodemreiniging van je auto – een ondergeschoven kindje

februari 2, 2023

Bodemreiniging essentieel voor veiligheid en levensduur

We willen bijna allemaal dat onze auto er netjes en schoon uitziet. Maar de onderzijde vergeten we vaak. Toch is het onderhoud van de onderzijde minstens zo belangrijk als dat van de carrosserie. Bodemreiniging van je auto is een ondergeschoven kindje, maar is ook essentieel voor de veiligheid en levensduur van je auto.

Voorkom roest en andere schade

Aan de onderzijde van je auto bevinden zich veel draaiende delen en slangen. Die zijn relatief kwetsbaar en liggen desondanks veelal in de vuurlijn van onder meer opspattend water, steenslag en straatvuil. En vergeet de pekel in de winter ook niet. Al die rommel veroorzaakt beschadigingen en kunnen leiden tot roest en andere schade. Vooral omdat je het niet (tijdig) kan constateren. Het is dus belangrijk om de bodem en het onderstel van je auto regelmatig te (laten) reinigen. Bodemreiniging doe je echter niet zo makkelijk zelf, langs de stoep voor je deur.

Roest

Zelf bodem reinigen doen?

Ben je bereid en fit genoeg om letterlijk onder de auto te kruipen en met de hand de bodem en delen van het onderstel schoon te maken? Je redt het niet met een sponsje en autoshampoo, daarom zijn er diverse middelen en borstels verkrijgbaar om de bodem goed te reinigen. Het is nogal een karwei, maar het grote voordeel is dat je kunt zien hoe de bodem van je auto eraan toe is. Als onder de auto kruipen je te ver gaat, kun je ook met een hogedrukreiniger de bodem reinigen. Maar niet iedereen heeft zo’n hogedrukspuit en bovendien is het lastig om niet smerig en doorweekt te raken als je probeert in alle hoekjes en gaatjes van het onderstel te komen.

Bodem reinigen in de wasstraat

Daarom is het natuurlijk fantastisch dat autowasstraten tegenwoordig wasprogramma’s aanbieden waarmee je ook een bodemreiniging van je auto kunt laten uitvoeren. Je kunt dan weliswaar niet zelf beoordelen hoe de bodem en het onderstel van je auto eraan toe zijn. Maar het voordeel is dat je ervoor kunt kiezen de bodem direct te laten behandelen met wax, als extra bescherming.

wasstraat

Is bodemreiniging auto schadelijk?

Sinds begin 2021 circuleren op internet berichten over het feit dat bodemreiniging juist schadelijk is. Vooral bij oudere auto’s zou bodemreiniging met een hogedrukspuit schade aanrichten doordat vocht onder hoge druk in de bodemconstructie zou binnendringen en zo op termijn juist roest zou veroorzaken. Maar woordvoerders van BOVAG en branchevereniging BETA bestrijden dat.

LEES OOK: Alles wat je moet weten over banden

Bodemreiniging door spoeling in plaats van hogedrukspuit

BOVAG en BETA zeggen dat tegenwoordig bodemreiniging wordt gedaan door middel van spoeling en met ‘acceptabele’ in plaats van hoge druk. Dan kan het ook voor oude auto’s geen kwaad en worden in de wielkasten opgehoopte modder en pekel doeltreffend verwijderd zonder schade aan te richten. Mocht je auto al zwakke plekken door roestvorming hebben, dan is het uiteraard aan te raden die eerst te laten herstellen.

onderkant auto