BMW M5 V10 – alles wat je moet weten
Specificaties
BMW presenteerde de nieuwe M5 E60 eind 2004 aan de pers. Het uiterlijk van de BMW M5 V10 viel op door zijn grote luchtinlaten, de kieuwen met logo’s erop aan de zijkanten en grote 19-inch lichtmetalen wielen. De diffusor laat ook zien dat dit geen doetje is, en de vier eindsierstukken van het uitlaatsysteem maken het plaatje compleet.
Alle versies van deze generatie M5 werden geleverd met de inmiddels welbekende 5-liter V10, die goed was voor 507 pk. Dit vermogen wordt via een zeventraps sequentiële bak, de beruchte SMG, naar de achterwielen gedirigeerd. Trap het gas van de M5 in en het heerlijke geluid wat de V10 produceert galmt door tot een begrensde topsnelheid van 250 km/u. Volgens BMW moet de M5 zonder die begrenzer zelfs door kunnen razen tot een topsnelheid van maar liefst 330 km/u.
Deze M5 zat naast de fameuze motor vol met technologische innovaties. Zelfs vandaag de dag zijn de functies in de M5 E60 nog behoorlijk relevant. Zo was de M5 E60 de eerste M5 met head-up display, voor die tijd een modern stukje techniek. Hierop kan de bestuurder de snelheid, het toerental, ingeschakelde versnelling en het ideale schakelmoment aflezen.
Storingen aan de BMW M5 V10
Een nadeel aan zo’n V10-motorblok is dat er veel onderhoud bij komt kijken. Dat komt ook omdat BMW technologie uit de racerij met bijbehorende dure onderdelen heeft toegepast. Motorstoringen zijn bij de E60 M5 ook geen uitzondering. De storingen die het meest voorkomen zijn:
- Overmatig olieverbruik
- Defecte elektrische stoelverstelling
- Problemen met elektronica
- Transmissieproblemen
- Slecht stationair draaien van de motor
E60, E61
Er zijn twee verschillende soorten van de BMW M5 V10. Naast de sedanversie was er namelijk ook nog een M5 Touring. Die wordt door kenners de E61 M5 genoemd en heeft verder dezelfde techniek als de sedanversie. Er zijn ongeveer 1.000 stuks van de Touring gemaakt en ruim 19.000 exemplaren van de sedan. Dat maakt de M5 Touring tot een ware zeldzaamheid.
Het bijzondere aan deze twee auto’s is dat ze een eenmalige oefening waren. De V10 komt simpelweg nooit meer terug, ook niet bij merken als Lamborghini en Audi. Als je het motorblok al vindt, dan is dat al helemaal niet in een sedan (of stationwagon) zoals deze BMW M5.