Autonieuws Klassiekers Lifestyle

Bliksembezoek Frey’s Mazda Classic Car Museum, inclusief kijkje in geheime kelder!

oktober 10, 2024

Familie Frey

In het hart van Augsburg vind je dus het eerste Mazda-museum buiten Japan, opgericht door de familie Frey. Wat begon als een passie voor auto’s, groeide uit tot een van de grootste particuliere Mazda-collecties ter wereld. Walter Frey, samen met zijn zonen Joachim en Markus, opende de deuren van Frey’s Mazda Classic Car Museum, waar bezoekers de rijke geschiedenis en unieke technologieën van het Japanse merk kunnen ervaren.

Een familiebedrijf met een passie voor Mazda

In 1971 startte Walter Frey zijn autobedrijf, Auto Frey, in Gersthofen, nabij Augsburg. Zeven jaar later werd het een van de eerste Mazda-dealers in Duitsland. De keuze voor Mazda kwam niet zomaar uit de lucht vallen; Walter was gefascineerd door de revolutionaire rotatiemotor, ook wel bekend als de Wankelmotor, een technologie die Mazda jarenlang heeft gekoesterd. En dat nog steeds doet! Tegenwoordig kunnen bezoekers in het museum meer leren over deze unieke motor en zijn werking.

De start van de collectie

Walter’s verzamelwoede begon in 1980 toen hij zijn eerste Mazda Cosmo Sport vond in New Jersey. Dit model, de trots van de collectie, staat nog altijd centraal in het museum. Sindsdien heeft de familie Frey hun verzameling uitgebreid tot meer dan 120 voertuigen, die elk een stukje Mazda-geschiedenis vertegenwoordigen. Het was een logische stap om al deze prachtstukken te delen met het grote publiek door middel van een museum.

Voormalige tramremise

Voor hun museum had de familie Frey niet alleen ruimte nodig, maar ook een plek met karakter. Met hulp van de lokale burgemeester vonden ze een voormalige tramremise in de wijk Senkelbach. Dit gebouw, daterend uit 1897, bood niet alleen voldoende ruimte, maar heeft ook een monumentale status. Na een zorgvuldige renovatie werd het pand omgetoverd tot een sfeervolle ruimte, waar de klassieke Mazda’s helemaal tot hun recht komen.

Een wisselende tentoonstelling

Het museum herbergt tot wel 50 voertuigen tegelijk, met speciale aandacht voor modellen met de iconische Wankelmotor. Door regelmatig de tentoonstellingsmodellen te wisselen, blijft het museum telkens vernieuwend. Toch zijn er ook blijvende blikvangers, zoals de onmiskenbare Mazda Cosmo Sport. Het museum heeft ook een ‘geheime’ kelder. Tijdens ons bezoek werd na een vriendelijk verzoek al snel de sleutel gehaald. Ook dat leverde weer fraaie plaatjes en verhalen op. Zo is de rode Mazda Spiano – die normaliter in het museum te vinden is – uit Nederland afkomstig.

Mazda-geschiedenis

Frey’s Mazda Classic Car Museum biedt niet alleen een unieke kijk op Mazda’s geschiedenis, maar ook op het verhaal van een familie die hun passie voor auto’s heeft omgezet in een culturele schat. Of je nu een autoliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig, een bezoek aan dit bijzondere museum is de moeite meer dan waard. De favoriet van de auteur van dit verhaal: de Mazda Autozam AZ-1 met MazdaSpeed-bodykit. Net een kleine McLaren F1!

Contactgegevens Mazda Classic Car Museum

Zelf een bezoekje brengen? Hieronder de contactgegevens

Mazda Classic – Automobil Museum Frey
Wertachstraße 29
86153 Augsburg
Duitsland

Telefoonnummer;: +49 (0) 821 420 607 30
Email: info@mazda-classic-frey.de

Openingstijden

Maandag tot donderdag: 12 am – 5pm (gesloten: 7 + 8 October 2024)
Vrijdag tot zondag: 10 am – 6 pm





























































































































Mazda Classic Museum Augsburg