Achtergrond

Beslagen ramen in de auto: de 5 beste tips tegen condens op je autoruit

september 26, 2024

Waarom beslaan ruiten in de winter?

Zodra de temperatuur buiten daalt, condenseert al het vocht in je auto wanneer het in aanraking komt met koude ruiten. Voor je het weet, kijk je tegen een wazige muur aan. Wat veel mensen niet beseffen, is dat er altijd meer vocht in je auto zit dan je denkt. Een natte jas of een beetje sneeuw op je schoenen is al genoeg om de boel vochtig te maken. Zelfs je adem voegt al vocht toe aan de lucht in je auto.

Waarom beslaan ruiten in de zomer?

Op een broeierige dag speelt zich het tegenovergestelde af. De warme lucht raakt je koude voorruit, gekoeld door de airco, en voilà: kleine waterdruppeltjes overal. Net zoals die condens op een koud blikje cola als je op een zonnig terras zit.

Tekst gaat verder onder de foto

Wat werk er in de winter het beste tegen beslagen ramen in de auto?

5 tips tegen beslagen ramen:

1. Gebruik de airco

De airco gebruik je als je het warm hebt, dus het lijkt wat gek om hem in de winter te gebruiken. Toch raden we je het aan. Airconditioning werkt namelijk ook perfect als luchtontvochtiger. Veel moderne auto’s hebben zelfs een speciale ontwasemingsfunctie. Die zet de airco en ventilatie op de hoogste stand. Dat helpt heel effectief tegen condens aan de binnenkant van de ruiten. Let wel op dat je de ventilatieroosters op de voorruit richt.

2. Ik heb geen airco, wat nu?

Stel, je hebt geen airco in je auto, of hij is ermee opgehouden. Wat dan? Zet de verwarming op vol vermogen. Warme lucht kan namelijk meer vocht vasthouden dan koude lucht, en je ramen worden ook warmer, waardoor minder condens ontstaat. Het nadeel is wel dat het wat langer duurt om je ramen condensvrij te krijgen in vergelijking met airco. Vooral omdat je auto waarschijnlijk stilstaat – je ziet immers niks – en het even duurt voordat de verwarming echt op gang komt.

Daarom raden we je aan om ook een rol keukenpapier of een setje oude – maar schone – doeken bij de hand te houden. Zo voorkom je dat je je handen of je mouwen van je jas moet gebruiken om de ruiten schoon te maken als je echt haast hebt. Met keukenpapier en doeken laat je minder sporen achter op de ramen, waar je later last van kunt krijgen tijdens het rijden.

3. Absorberen kun je leren

Geen vocht in je auto betekent geen beslagen ramen. Zo simpel is het! Natuurlijk kun je moeilijk de hele rit je adem inhouden – die bevat namelijk ook veel vocht – maar je kunt wel actief het vocht aanpakken. Denk aan vochtvreters, die je kant-en-klaar kunt kopen. Of ga creatief aan de slag met een zakje rijst of een sok gevuld met kattenbakvulling. Deze helpen om het overtollige vocht te absorberen en je ruiten helder te houden. En vergeet niet: laat geen natte kleding of schoenen slingeren in je auto, anders blijft het dweilen met de kraan open!

4. Gebruik een schoolbordwisser of scheerschuim

Deze had je wellicht niet verwacht en als je niet in het onderwijs werkt heb je hem waarschijnlijk ook niet thuis liggen: een schoolbordwisser, ook wel bekend als een krijtbordwisser. Geen nood, je kunt ze eenvoudig online bestellen en kosten maar een paar euro. Je kunt er verrassend goed beslagen ramen mee schoonmaken. Ze zuigen het vocht effectief op en laten geen sporen achter. Ook handig: ze passen eenvoudig in het dashboardkastje.

Wat ook goed werkt is scheerschuim. Smeer hier de binnenkant van de voorruit mee in en maak de ruit goed schoon met een schone (!) doek. Je zult zien dat er daarna op deze plek nauwelijks tot geen condens meer vormt. Uien, tandpasta, oude kranten en afwasmiddel schijnen ook goed te werken tegen condensvorming.

5. Vermijd het opnieuw circuleren van warme lucht

Je klimaatregeling heeft vaak een recirculatiestand, en in sommige moderne auto’s gaat dit zelfs automatisch. Dit systeem zorgt ervoor dat er geen lucht van buiten naar binnen komt, zodat schadelijke stoffen buiten blijven. In plaats daarvan wordt de lucht in de auto opnieuw rondgepompt.

Als je zo snel mogelijk ontwasemde ramen wilt hebben moet je de recirculatiestand niet gebruiken. Anders blijft diezelfde vochtige lucht rondcirculeren in je auto. Wat je juist nodig hebt, is droge lucht van buiten. Een goede tip: zet je ramen een klein stukje open om frisse, droge lucht naar binnen te laten.

Lees ook: Zout smelt geen ijs – waarom strooien we dan?