Achtergrond Autonieuws Autosport

Bernie Ecclestone verkoopt zijn collectie historische Grand Prix- en F1-auto’s

december 9, 2024

Het verhaal van Bernie Ecclestone

Bernie Ecclestone wordt beschouwd als de peetvader van de Formule 1. Zijn betrokkenheid bij de sport begon in de jaren ’50 van de vorige eeuw bij het Connaught-team. Later beheerde hij de carrière van de talentvolle Brit Stuart Lewis-Evans en de briljante Oostenrijkse coureur Jochen Rindt, die in 1970 postuum het Formule 1-wereldkampioenschap won nadat hij datzelfde jaar in Monza om het leven kwam.

Daarna kocht en leidde Bernie het Brabham-team, waarmee hij Grands Prix won met legendarische coureurs zoals Carlos Reutemann, Carlos Pace en Niki Lauda. Onder zijn leiding behaalde Brabham ook wereldtitels met Nelson Piquet.

Bernie Ecclestone verkoopt zijn collectie historische Grand Prix- en F1-auto's

Formula One Constructors’ Association

Als leider van de Formula One Constructors’ Association speelde Ecclestone een cruciale rol in de transformatie van de Formule 1. Samen met andere prominente teameigenaren en -managers zoals Enzo Ferrari (Ferrari) en Colin Chapman (Lotus), begon hij het proces om van de Formule 1 de mondiale sportgigant te maken die het vandaag de dag is.

In 1987 richtte hij de Formula One Group op, waarmee hij tot 2017 de commerciële rechten van de sport controleerde en ontwikkelde. Tegen die tijd was hij al diep in de tachtig. Nu, op 94-jarige leeftijd, geniet Bernie van zijn pensioen maar volgt hij de Formule 1 nog steeds met grote interesse.

Enorme collectie

In zijn leven heeft Ecclestone een enorme collectie opgebouwd. Elke auto in Ecclestone’s collectie is uniek en heeft jarenlang buiten het publieke oog gestaan, soms meer dan een halve eeuw. Veel auto’s zijn sinds de aankoop door Ecclestone nooit meer getoond. De collectie omvat iconische modellen zoals Ferrari’s gereden door wereldkampioenen Mike Hawthorn, Niki Lauda en Michael Schumacher, evenals Brabhams bestuurd door grootheden zoals Nelson Piquet, Carlos Pace en opnieuw Niki Lauda. Een hoogtepunt is de eenmalige Brabham-Alfa Romeo BT46B ‘fan car’, die slechts één keer werd ingezet en de Grand Prix van Zweden in 1978 met meer dan een halve minuut voorsprong won.

Waarom verkopen?

Bernie Ecclestone over zijn beslissing: “Ik verzamel deze auto’s al meer dan 50 jaar en heb altijd alleen het beste gekocht. Terwijl veel andere verzamelaars zich op sportwagens richten, heb ik een passie voor Grand Prix- en Formule 1-auto’s. Een Grand Prix- en vooral een Formule 1-auto is veel belangrijker dan een straatauto of andere raceauto, omdat het de top van de autosport vertegenwoordigt. Alle auto’s in mijn collectie hebben een indrukwekkende racehistorie en zijn zeldzame kunstwerken. Ik houd van al mijn auto’s, maar het is tijd om na te denken over wat er met ze gebeurt als ik er niet meer ben. Daarom heb ik besloten ze te verkopen. Na al die jaren wil ik weten waar ze terechtkomen en mijn vrouw niet met die verantwoordelijkheid achterlaten.”

Bernie Ecclestone verkoopt zijn collectie historische Grand Prix- en F1-auto's

Pareltjes!

Tom Hartley neemt de verkoop van de collectie op zich. “Dit is zonder twijfel de belangrijkste raceautocollectie ter wereld. Er is nooit een collectie als deze te koop aangeboden en dat zal waarschijnlijk ook nooit meer gebeuren. De collectie omvat 70 jaar Grand Prix- en Formule 1-geschiedenis, met als hoogtepunten wereldkampioenschapswinnende Ferrari’s van Mike Hawthorn, Niki Lauda en Michael Schumacher, alle Brabhams van Bernie, inclusief de beroemde ‘fan car’, en de Vanwall VW10 waarin Stirling Moss meerdere Grands Prix won, waaronder de eerste Formule 1-constructeurstitel in 1958. Voor mij zijn de Ferrari’s het hoogtepunt. Bernie heeft een verzameling Ferrari Formule 1-auto’s samengesteld die vandaag de dag vrijwel onmogelijk opnieuw te creëren zou zijn. Denk aan de beroemde Thin Wall Special, de eerste Ferrari die Alfa Romeo versloeg, en de Italiaanse Grand Prix-winnende 375 F1 van Alberto Ascari.”

Geschiedenis Formule 1 leeft in deze collectie

Hartley vervolgt: “Ook de Brabhams zijn bijzonder. Bernie heeft deze auto’s sinds nieuw in bezit gehouden en velen zijn al decennia niet meer gezien. Het team Brabham behaalde 22 Grand Prix-overwinningen, 24 polepositions en twee wereldtitels onder Bernie’s leiding. Innovaties zoals koolstofremmen en in-race tanken komen ook op zijn naam. Een collectie als deze is ongekend. Het is een unieke kans voor verzamelaars om auto’s te verwerven die nog nooit eerder te koop zijn aangeboden. De geschiedenis van Formule 1 leeft in deze collectie.”

Trailer

Rondleiding Ferrari-collectie