Autonieuws

Bentley Bentayga: het hoogtepunt van SUV-luxe

juni 26, 2024

In de wereld van luxe auto’s is zelfs Bentley niet immuun voor de SUV-trend, en de 2024 Bentayga levert een ongeëvenaarde luxe-ervaring die het merk Bentley kenmerkt. Stap in de cabine en je wordt omhuld door geurend leder, prachtige metalen accenten en rijke houten inleg, gecombineerd met moderne infotainmentsystemen. Onder de motorkap bieden zowel de V-8 als de plug-in Bentley Bentayga hybride V-6 krachtige prestaties, terwijl het Bentley Bentayga interieur ongeëvenaard comfort biedt. Of je nu rijdt of wordt gereden, de Bentley Bentayga 2024 belooft een superieure rit.

Wat is nieuw voor 2024?

De 2024 Bentley Bentayga introduceert de Mulliner-trim, met unieke exterieurdetails en bijna 4000 interieurkleurcombinaties. Duurzamere materialen, zoals wol en gerecycled nylon, zijn gebruikt, en leer is gelooid met olijfoliebijproducten.

Alleen verkrijgbaar met verlengde wielbasis en V-8 motor. Andere aanpassingen zijn een nieuw rooster, velgen, en een achterwielstuursysteem voor de S- en Azure-modellen. Een tweede rij comfortabele stoelen is nu beschikbaar.

De W-12 motor is uitgefaseerd ten gunste van zuinigere hybride opties. Het nieuwe Black Edition-pakket vervangt chroom met zwarte accenten, inclusief het Bentley-logo, en biedt donkere interieurdetails.

Wat kost een Bentley Bentayga?

De prijzen voor de 2024 Bentley Bentayga variëren afhankelijk van het model en de opties:

Model Prijs (EUR)
V-8 €190.000
Hybride €190.000
S Hybride €216.500
V-8 Extended Wheelbase €218.500
Azure Hybride €222.000
S V-8 €224.500
Azure V-8 €229.900
Extended Wheelbase Azure V-8 €253.000
Extended Wheelbase Mulliner V-8 €313.000

De V-8 biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding dankzij zijn krachtige prestaties, luxe voorzieningen en relatief lagere prijs. Voor liefhebbers van rijplezier en prestaties is de V-8 ideaal. De hybride modellen zijn geschikt voor milieubewuste bestuurders die geen compromis willen sluiten op luxe en prestaties. Het Extended Wheelbase-model, met extra beenruimte en achterbankopties, is perfect voor degenen die vaak een chauffeur hebben en ultiem comfort wensen.

Deze prijzen zijn gebaseerd op de nieuwprijs van de Bentayga. Echter kunnen de prijzen van de Bentley Bentayga occasions hiervan verschillen.

Motor, Transmissie en Prestaties

De 2024 Bentley Bentayga biedt verschillende motoropties. De V-8 motor, met 542 pk, accelereert van 0-100 km/u in slechts 3,5 seconden en levert indrukwekkende prestaties met een rijk geluid. De hybride variant combineert een 3.0-liter V-6 met een elektromotor voor een gecombineerd vermogen van 456 pk, maar de acceleratie van 0-100 km/u in 4,5 seconden is merkbaar trager dan de V-8.

Alle Bentayga-modellen zijn uitgerust met een soepele 8-traps automatische transmissie en standaard vierwielaandrijving, wat zorgt voor een stabiele en comfortabele rit, zelfs bij hoge snelheden. Hoewel de hybride zuiniger is en een elektrische actieradius van 23 kilometer biedt, mist het de pittigheid van de V-8. De Extended Wheelbase-modellen bieden extra rijcomfort, maar kunnen iets trager aanvoelen door het extra gewicht. Over het algemeen biedt de Bentayga uitstekende prestaties, maar de keuze van de motor hangt af van de rijstijl en voorkeuren van de bestuurder.

Brandstofverbruik

De Bentley Bentayga V-8 verbruikt 6,4 km/l in de stad en 10 km/l op de snelweg, wat redelijk is voor een luxe SUV, maar niet indrukwekkend. De hybride variant doet het beter met 8,5 km/l gecombineerd en biedt een puur elektrisch bereik van 35 km, wat teleurstellend is voor een luxe hybride. In de praktijk blijft het brandstofverbruik hoog, vooral bij dynamisch rijgedrag. De Bentayga V-8 presteert beter dan verwacht op de snelweg met 9,8 km/l, maar kopers moeten rekening houden met frequente tankbeurten, vooral bij de krachtige V-8 modellen.

Interieur, Comfort en Bagageruimte

De Bentley Bentayga straalt luxe uit met geurend leder, echt hout en glinsterende metalen accenten. Het interieur is volledig aanpasbaar, van zetelbekleding tot dashboardklokken. De zitplaatsen bieden uitstekend comfort, vooral in de Extended Wheelbase-modellen met massage- en verstelbare stoelen. 

Bentley Bentayga interieur

Toch voelt de achterbank minder weelderig aan vergeleken met concurrenten zoals de Rolls-Royce Cullinan. De bagageruimte is royaal, met voldoende plaats voor negen handbagagekoffers in de tweerijversie. Hoewel de cabine luxe en comfort biedt, had de Bentley Bentayga achterkant wat meer verfijning kunnen gebruiken om echt te concurreren met de allerbeste in zijn klasse.

Infotainment en Connectiviteit

De Bentley Bentayga beschikt over een 10,9-inch infotainmentscherm met navigatie, Apple CarPlay en Android Auto. De optionele achterbank-entertainmentsystemen met 10,2-inch schermen zijn ideaal voor passagiers die willen surfen of films kijken. De standaard 12-speaker stereo biedt helder geluid, maar de optionele 20-speaker Naim-audiosysteem tilt de luisterervaring naar een hoger niveau. Hoewel de technologie indrukwekkend is, voelt het standaard infotainmentsysteem soms verouderd aan in vergelijking met concurrenten. De connectiviteitsopties zijn uitgebreid, maar een meer intuïtieve interface zou het gebruiksgemak verbeteren. Ondanks deze kleine tekortkomingen blijft het infotainmentsysteem een sterk punt van de Bentayga.

Veiligheidsvoorzieningen

De Bentley Bentayga biedt een reeks veiligheidsvoorzieningen, waaronder standaard automatische noodremming met voetgangersdetectie. Optioneel zijn rijstrookassistentie en adaptieve cruise control met een nachtzichtsysteem. Het is echter teleurstellend dat veel van deze functies extra kosten, terwijl ze bij andere luxe SUV’s, zoals de BMW X7, standaard zijn. Ondanks de hoge prijs biedt Bentley geen uitgebreide standaard veiligheidsuitrusting. Over het geheel genomen zijn de beschikbare veiligheidsvoorzieningen effectief, maar de extra kosten kunnen afschrikken.

Garantie en Onderhoudsdekking

De Bentley Bentayga wordt geleverd met een driejarige garantie zonder kilometerbeperking, wat redelijk is, maar niet uitzonderlijk in het luxe segment. De eerste onderhoudsbeurt is gratis, maar daarna moeten eigenaren betalen. Concurrenten zoals de Rolls-Royce Cullinan bieden een betere waarde met een vierjarige garantie en gratis onderhoud. Hoewel Bentley’s dekking degelijk is, valt het aanbod tegen in vergelijking met sommige rivalen, vooral gezien de prijs van de Bentayga.

Overzicht

Zwarte Bentley Bentayga

De Bentley Bentayga 2024 biedt ongeëvenaarde luxe en indrukwekkende prestaties, vooral met de V-8 motor. Het interieur is rijkelijk afgewerkt en volledig aanpasbaar, terwijl de rijervaring zowel krachtig als verfijnd is. Nadelen zijn het hoge brandstofverbruik van de V-8 en de extra kosten voor veiligheidsvoorzieningen die bij andere luxe SUV’s standaard zijn. De hybride biedt betere efficiëntie, maar mist de opwinding van de V-8. Al met al is de Bentayga een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar ultieme luxe en prestaties, mits je bereid bent de prijs te betalen.