Achtergrond Autonieuws

Autoverkoop Europa: benzine dominant, maar elektrisch komt weer in beweging

oktober 22, 2024

Comeback in Duitsland

September was een maand van verrassingen en comebacks in de Europese automarkt. Elektrische auto’s hebben na vijf rustige maanden weer een opmars gemaakt, hybrides worden steeds populairder, en de benzinemotor houdt stevig vast aan zijn positie. Vooral in Duitsland, waar subsidies voor schone auto’s vorig jaar werden stopgezet, is er weer een stijging in de vraag naar elektrische auto’s. Ook in Spanje, Nederland en Italië was de vraag naar EV’s hoog.

Verbrandingsmotor blijft koning

Ondanks de elektrische opleving, rijden de meeste Europese nieuwkomers nog steeds rond met een verbrandingsmotor onder de motorkap. Meer dan 80 procent van de nieuwe registraties in september had nog een motor die draait op fossiele energie. Vooral hybrides – en dan voornamelijk mild-hybrides – zijn flink in populariteit gestegen. De verkoop van plug-in hybrides zit echter in een dipje.

Eerste negen maanden

Tot nu toe laten de cijfers van 2024 een wisselend beeld zien. Ja, het aantal nieuw geregistreerde personenauto’s is licht gestegen met 0,6 procent, maar het marktaandeel van elektrische voertuigen is iets gekrompen naar 13,1 procent. Vooral in Duitsland was de elektrische verkoop dramatisch in 2024. Tot september dus.