AUTOTEST – LEXUS NX 450H+ (2022) – PHEV MAAKT DIRECT INDRUK
En het razendsnelle infotainmentsysteem ook…
In 2005 ging de eerste hybride van Lexus de weg op: de RX 400h. Op een plug-in hybride moesten we nog heel lang wachten, maar eindelijk is hij er. De volledig nieuwe NX is namelijk ook met een stekker leverbaar en het is direct de beste uitvoering die je kunt krijgen.
Succesnummer
Wereldwijd heeft Lexus al meer dan een miljoen exemplaren van de NX verkocht. In Europa doet hij het met 170.000 stuks ook zeker niet slecht, maar het werd wel tijd voor een nieuwe generatie. Het infotainmentsysteem van het uitgaande model is namelijk behoorlijk gedateerd en de vraag naar een stekkerhybride is groot binnen Europa.
Lexus NX 350h en NX 450h+
Dat Lexus luistert naar zijn klanten is duidelijk, want we kunnen gaan stekkeren met de NX. Er komen twee NX-uitvoeringen naar ons land: de NX 350h en de NX 450h+. De 350h is een 242 pk sterke hybride en de 450h+ is de eerste plug-in hybride van de Japanners.
De aandrijflijn van de stekkerhybride bestaat uit een 2,5-liter viercilinder benzinemotor en een elektromotor, die samen voor een gecombineerd vermogen van 306 pk zorgen. De 450h+ kan dankzij een accupakket met een capaciteit van 18 kWh 63 kilometer volledig elektrisch rijden.
Snelle PHEV
Dat is best flink dus en als je het gaspedaal helemaal tot de vloer trapt zit je in 6 seconden op 100 km/u. Bovendien zorgt het direct verkrijgbare koppel van de elektromotor ervoor dat je de eerste paar meters helemaal snel wegschiet bij het stoplicht.
Voor de meeste Lexus-klanten is dat niet van essentieel belang, maar het comfort waarmee het wegrijden gaat is wel interessant voor deze doelgroep. Dat gaat namelijk in alle rust en stilte en bovendien heel geleidelijk. Dat zijn de grote voordelen van een elektromotor.
Elektrisch rijden
De topsnelheid in de EV-stand is gelimiteerd tot 135 km/u. Zodra de stroom op is gaat de NX over in de hybride-stand. De viercilinder neemt het werk dan over en spelen de elektromotoren tweede viool.
De afwisseling tussen de benzine- en elektromotor gaat uiterst soepel en vaak heb je het niet eens door dat de verbrandingsmotor bijspringt zodra de accu bijna leeg is. Trap je dan diep het gas in, dan laat de continu variabele transmissie de benzinemotor wel veel toeren maken en weet je weer dat je niet in een volledig elektrische auto zit.
Comfort
Bij Lexus draait het om comfort en ondanks dat de NX 450h+ dankzij een zwaar accupakket flink wat kilo’s is aangekomen is de rijervaring er niet minder prettig om. De vering is nog steeds aangenaam zacht, terwijl de stevige dempers zorgen voor goede stabiliteit. De stoelen zitten uiteraard voortreffelijk en rijgeluiden lijken niet te bestaan.
Bekend gezicht
Ten opzichte van zijn voorganger zijn 95 procent van alle gebruikte onderdelen nieuw voor de Lexus NX. Het design lijkt echter niet enorm gewijzigd. Dat is meestal een teken dat de verkoopcijfers goed zijn.
Zo zijn de kenmerkende Lexus Spindle-grille en bliksemschichtvormige dagrijverlichting uiteraard weer aanwezig, al is die laatste naar het midden van de koplamp verschoven. Aan de achterkant komt de NX minder bekend voor, dankzij een nieuwe opvallende lichtbalk en de afwezigheid van het Lexus-logo. In plaats daarvan is de merknaam volledig uitgeschreven aan de achterzijde.
Dat de achterklep nu twee keer zo snel opent als voorheen klinkt wellicht niet zo spannend, maar het scheelt iedere keer weer 4 seconden, die in ons druilerige klimaat soms bijzonder lang aanvoelen. Omdat het accupakket in de bodem ligt, heb je in de PHEV-variant evenveel bagageruimte als in de hybride: 545 liter en 1.435 liter met neergeklapte achterbank.
Bijzondere deurgrepen
Om in te stappen moet je nog wel even doorhebben hoe de deurgrepen werken. Het lijkt namelijk alsof ze muurvast zitten. Het blijkt dat we hier te maken hebben met het E-Latch-systeem van Lexus.
Dat werkt als volgt: achter de deurgrepen zit een klein knopje dat je moet indrukken. Vervolgens komen de deuren automatisch een klein stukje naar buiten, waarna je zelf de deur verder kunt openen.
In het begin is het even wennen, maar daarna werkt het best fijn. Bovendien is het E-Latch-systeem gekoppeld aan het Blind Spot Monitoring-systeem, dat oplet of er geen fietsers of auto’s in de buurt aankomen. Is dit wel het geval, dan geeft de deur wat weerstand, zodat je weet dat je even moet opletten.
Indrukwekkend infotainmentsyteem
Een goed infotainmentsysteem kan een auto maken of breken. In het geval van de nieuwe NX zijn we dolenthousiast over het technisch hoogstandje dat Lexus op het dashboard heeft geplaatst. De menu’s en apps openen direct zodra je vingers het 14-inch scherm aanraken. Ook even vlug de navigatiekaart 10 keer uitzoomen met je vingers gaat zonder enige vertraging.
Het lijkt dan ook haast alsof Lexus stiekem een partij iPad Pro-tablets op de kop heeft getikt en in de NX hebben geplaatst. Het jaar is nog niet om, maar het nieuwe Lexus Link Pro-systeem kan wel eens het beste en snelste nieuwe infotainmentsysteem zijn dat we dit jaar zijn tegengekomen.
Prijzen Lexus NX
De prijslijst begint bij 59.990 euro. Hiervoor krijg je de 242 pk sterke NX 350h met voorwielaandrijving. Wil je de NX met stekker, dan moet je minimaal 73.890 euro neerleggen bij de Lexus-dealer. Voor dit bedrag krijg wel meteen een dik aangeklede Launch Edition. Zo is in Nederland deze introductieversie standaard onder meer uitgerust met een head-up display, lederen bekleding, een audiosysteem met tien speakers, een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel met geheugenfunctie, stoelventilatie, 360-graden camera’s en sfeerverlichting.