Achtergrond Autonieuws

Auto’s met lage bijtelling in 2025: alles wat je moet weten

februari 13, 2025

Wat is bijtelling precies?

‘De bijtelling’ is een soort heffingspercentage dat zijn kop opsteekt bij de inkomstenbelasting. Als je een auto van de zaak rijdt die je ook privé gebruikt, moet je een percentage van de cataloguswaarde – in de volksmond nieuwwaarde – van die auto optellen bij je inkomen. De Belastingdienst beschouwt privégebruik van je auto van de zaak dus als een vorm van inkomen. Alleen als je aantoonbaar minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met je zakelijke auto, omzeil je de bijtelling.

Elektrisch rijden = minder bijtellen

Om energiezuinig en milieuvriendelijk rijden te stimuleren, heeft de overheid het bijtellingspercentage verlaagd voor volledig elektrische auto’s. Die stoten immers zelf geen CO2 uit. In 2025 bedraagt de bijtelling voor een elektrische auto van de zaak 17 procent. Maar die ‘korting’ geldt slechts voor de eerste 30.000 euro van de nieuwprijs. Over de rest heb je te maken met het gewone bijtellingspercentage voor auto’s met een brandstofmotor – in 2025 bedraagt dat 22 procent.

Bijtelling steeds hoger

Tot en met 2019 bedroeg de bijtelling voor zakelijke elektrische auto’s 4 procent, maar sinds 2020 is het percentage steeds verhoogd en in 2025 bedraagt die 17 procent. In 2026 vervalt de lagere bijtelling… Tot en met 2018 gold ook geen limiet op het bedrag waarop de lagere bijtelling van toepassing was, maar in 2019 gold het lagere bijtellingspercentage alleen nog voor maximaal 50.000 euro van het aankoopbedrag en de limiet is jaarlijks verlaagd tot uiteindelijk 30.000 euro in 2025.

Andere vormen van elektrisch rijden

Er zijn meer vormen van elektrische auto’s. Behalve de bekende batterij-elektrische auto’s zijn er ook waterstofauto’s, die waterstof in een brandstofcel omzetten in elektriciteit waarmee de elektromotor wordt gevoed. Ook auto’s met geïntegreerde zonnecellen die de elektriciteit opwekken voor de elektromotor die de auto aandrijft, vallen onder het lagere bijtellingspercentage. Voor die zeldzame auto’s geldt ook het bijtellingspercentage van 17 procent, maar dan over de volledige cataloguswaarde, dus zonder limiet.

Het voordeel is niet eindeloos

De periode waarin je profiteert van de verlaagde bijtelling bedraagt zestig maanden. Die gaat in op de eerste dag van de maand na de datum waarop de auto op kenteken is gezet. Na die vijf jaar wordt het bijtellingspercentage bepaald op basis van de regels die dan gelden.

Vanaf 2026 verdwijnt het bijtellingsvoordeel voor nieuwe elektrische auto’s. Dan hebben alle zakelijk rijders die hun auto ook privé gebruiken te maken met hetzelfde bijtellingspercentage van 22 procent. Hierdoor vervalt het belastingvoordeel en wordt elektrisch rijden opnieuw minder aantrekkelijk voor zakelijk rijders.

Voor welke auto’s geldt het lagere bijtellingstarief?

Er zijn in 2025 maar weinig auto’s die met hun nieuwprijs van onder de 30.000 euro volledig ‘profiteren’ van de lagere bijtelling:

Wat betaal je nog aan andere belastingen?

Als je je elektrische auto leaset, zitten alle belastingen al in je leasebedrag. Maar als particulier moet je ook rekening houden met de motorrijtuigenbelasting (mrb). Volledig elektrische auto’s waren tot en met 2024 vrijgesteld van mrb, maar in 2025 betaal je 25 procent van de reguliere mrb en van 2026 tot en met 2029 betaal je 75 procent. Vanaf 2030 verdwijnt ook dit voordeel. Voor waterstofauto’s blijft de mrb-vrijstelling wél gelden.

Om elektrische auto’s te stimuleren hief de overheid tot en met 2024 geen bpm (belasting personenauto’s en motorrijwielen) op nieuwe emissievrije auto’s. Die vrijstelling is met ingang van 2025 óók afgeschaft. De bpm is inbegrepen in de catalogusprijs van een nieuwe auto.

Wat verandert er na 2025?

Vanaf 2026 verdwijnt het lage bijtellingspercentage voor elektrische auto’s. Dit betekent dat je ook voor elektrische auto’s te maken hebt met 22 procent bijtelling over de cataloguswaarde. De overheid streeft hiermee naar een gelijk speelveld, maar het kan de overstap naar elektrisch rijden verder vertragen. Waterstofauto’s blijven wel in aanmerking komen voor fiscale voordelen, wat ze een interessante keuze maakt voor de toekomst. Innovaties in waterstoftechnologie kunnen dit type auto bovendien betaalbaarder maken.