Autonieuws

AutoRAI-advies: de beste kilometervreters voor 15.000 euro

januari 5, 2023

Voor dit vergelijk kijken we vooral naar de aanschafprijs. Natuurlijk, we weten ook dat elke auto – en zeker eentje die veelvuldig en over lange afstanden gebruikt wordt – goed en soms kostbaar onderhoud nodig heeft. Maar aangezien dit variabele kosten zijn die bovendien afhankelijk zijn van gebruik en historie, laten we deze kosten voor het gemak even buiten beschouwing.

De belangrijkste vraag is: waar moet een echte kilometervreter aan voldoen? Als eerste: betrouwbaarheid. Een auto die regelmatig met problemen stilstaat, maakt niet veel kilometers. Verder moet een goede kilometervreter ook veilig, robuust en degelijk zijn. Daarnaast mag je als veelrijder een auto wensen die scoort op comfort, ruimte, stilte en bedieningsgemak. Ga je voor diesel of kies je toch voor benzine of hybride? In dit AutoRAI-advies komen ze allemaal voorbij.

Jaguar XF (2008-2015)

Een stijlvolle reisgenoot met achterwielaandrijving, veel luxe opties en ook nog relatief betaalbaar? Met een budget van 15.000 euro komen meerdere exemplaren van de Jaguar XF binnen handbereik. Op enkele kleine elektronische euveltjes na kent dit model geen grote defecten.

Voor kilometervreters is een diesel de beste keuze. Wat dacht je van een 2,2-liter viercilinder turbodiesel met 200 pk en 450 Nm trekkracht? Zuinige diesels maken, dat kunnen ze bij Jaguar wel. De achttrapsautomaat doet de rest. Karig uitgerust zijn Jaguars nooit. Koppel je telefoon via Bluetooth aan de auto, laat je zakken in verwarmbare leren stoelen en rij moeiteloos de kilometers aan elkaar.

Onze zoektocht bracht ons bij deze zwarte XF uit 2013 met amper 95.000 kilometer ervaring. Verleidelijk!



















Lexus GS (2005-2011)

Wie liever een Japans soort Jaguar zoekt, komt al snel uit bij Lexus. Diesels zul je hier niet vinden; V6-benzinemotoren en hybride aandrijflijnen wel. Een Lexus is nooit onbetrouwbaar, maar van deze generatie GS hebben het onderstel en de remmen soms wel kostbaar onderhoud nodig.

Die informatie verdwijnt al snel naar de achtergrond als je naar gebruikte GS’en gaat kijken. Onze voorkeur gaat uit naar exemplaren met een gekende historie en een uitrusting met parkeersensoren, climate control en verwarmde en gekoelde stoelen. De Lexus GS oogt wellicht minder modern dan sommige concurrenten, maar blijft als comfortabele cruiser zeker een interessant alternatief. Jammer dat Lexus de GS niet meer nieuw verkoopt in Europa.

In onze zoektocht stuitten we op deze GS300 (van de eerste eigenaar) en deze hybride GS 450h met nog geen 170.000 kilometer ervaring.
















Citroen C6 (2005-2012)

Een vleugje joie de vivre! Dat is wat Citroën aan deze lijst toevoegt met de eigenzinnig vormgegeven C6. Aangezien deze auto geen verkoopsucces werd, bleef de C6 zeldzaam en exclusief. Als C6-bezitter maak je nog dus een statement.

Citroën leverde ook benzinemotoren, maar deze riante Fransman wil je als veelrijder het liefste als diesel. De bescheiden 2,2-liter viercilinder is prima, maar liever trakteer je jezelf op de smeuïge V6-turbodiesel met 240 pk en 450 Nm koppel en een automatische zesversnellingsbak. Wellicht mist de C6 de modernste connectiviteit en decadente luxe als stoelmassages. Dat vergeet je al snel dankzij het sublieme hydropneumatische veercomfort.

Die techniek vergt ook aandacht. Turbo’s hebben niet het eeuwige leven, er zijn problemen bekend met koelvloeistoflekkages en onderdelen van het hydropneumatisch veersysteem zijn lastig verkrijgbaar. Ons advies: laat een grondige inspectie uitvoeren voordat je tot aankoop overgaat. Is alles in orde, dan heb je een heerlijke reiswagen.

LEES OOK: Citroën C6 – alles wat je moet weten

Bij het zoeken vonden we dit zwarte exemplaar uit 2011 met amper 140.000 kilometer op de klok. Merci bien!



















Volvo S80 (2006-2016)

Net zo goed een buitenbeentje, maar van een heel andere orde: de Volvo S80. Een grote luxe sedan, gericht op de automobilist die liever geen Duits merk verkiest. Bovendien heeft de Volvo zijn eigen kwaliteiten: veel waar voor je geld en een goede reputatie op het gebied van betrouwbaarheid. Deze S80-modellen zijn vaak rijk uitgerust, al merk je wel dat deze technologie al ruim 15 jaar oud is.

Met een beetje geluk tref je een haast onvermoeibare 2,4-liter vijfcilinder D5 turbodiesel. Die heeft 185 pk en 400 Nm trekkracht en is gekoppeld aan een automaat met zes versnellingen. Vaak voorzag Volvo deze S80-modellen van parkeersensoren, navigatie en Volvo’s beroemde stoelen. Die maken dit een comfortabele auto om moeiteloos lange afstanden in af te leggen.

LEES OOK: ‘Koninklijke Volvo’s te koop voor spotprijs’

Bij onze speurtocht kwamen we deze S80 uit 2014 tegen, met slechts 115.000 kilometer ervaring. Helaas niet de dikste D5 dieselmotor, maar wel in de meest luxe Summum-uitrusting.



















Mercedes-Benz E-Klasse (W212, 2009-2016)

Voor 15.000 euro kun je zelfs een goede gebruikte Mercedes-Benz kopen. De W212-generatie bijvoorbeeld, die tussen 2009 en 2016 gebouwd werd. Deze Mercedes-Benz is wellicht niet de meest dynamische auto, maar wel een stabiele allrounder.

Onze keuze valt op een 2,2-liter viercilinder turbodiesel, idealiter gekoppeld aan een zijdezacht schakelende automaat. Veel exemplaren komen met allerlei verwennerij zoals parkeersensoren, automatische niveauregeling en elektrisch bedienbare stoelen.

Wel willen we waarschuwen voor geïmporteerde exemplaren met onduidelijke historie. Ook kunnen injectoren en gescheurde luchtslangen problemen geven. Verder is deze Mercedes zo robuust als je van het Duitse merk mag verwachten. Hij is trouwens ook verkrijgbaar als coupé en cabriolet.

LEES OOK: Nieuwe Mercedes-Benz E-Klasse op de Autoshow Detroit

Onze zoektocht leidde langs deze grijze E-klasse Combi uit 2010. Amper 140.000 kilometer gereden, dus die is nog lang niet moe.